• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

30.07.2023

09:00

Ove proizvode kupujete svaki dan, a da li ste proverili da li imaju ovaj sertifikat

Promo

Društvo

Ove proizvode kupujete svaki dan, a da li ste proverili da li imaju ovaj sertifikat

Podeli vest

Danas kupci posežu čak i za skupljim proizvodom, verujući da je zbog cene kvalitetniji, i ne razmišljajući o tome da li je i koliko je bezbedan i zdrav.

Mnogi od proizvoda, poput ubrusa koje koristimo u kuhinji uopšte nemaju dokaz da mogu biti upotrebljeni na tim površinama niti da su bezbedni pri dodiru s hranom ili vodom. Svetski trgovinski lanci u svojoj ponudi imaju samo proizvode koji su prošli stroge kontrole. Ako su to proizvodi koji dolaze u dodir s hranom, oni moraju imati IFS sertifikat.

Šta je IFS sertifikat i zašto je važan?

IFS (International Food Standard) je standard kvaliteta i bezbednosti hrane, koji je prihvatila Globalna incicijativa za bezbednost hrane (Global Food Safety Initiative) i koji je razvijen sa ciljem da proverava kompetentnost proizvođača hrane po pitanju njene bezbednosti i kvaliteta, omogućavajući pritom samim proizvođačima da uštede svoje vreme i novac.

Prema kodeksu trgovinskih lanaca, svi proizvođači ili trgovci brendiranom hranom moraju imati sertifikat IFS, koji im omogućava razne benefite, jer sam proces sertifikacije znači  nadzor i korektivne mere. 

Ko može da ispuni IFS standard?

Svaki IFS standard ima istu proceduru: protokol provere i spisak zahteva (tehnička ček-lista od oko oko 250 zahteva).

Koje zahteve proizvod mora da "prođe"?

Ček lista sadrži oko 250 zahteva, koji obrađuju pet osnovnih zadataka kao što su - odgovornost višeg menadžmenta, sistem upravljanja kvalitetom, upravljanje resursima, proces proizvodnje, merenje, analize i unapređenja. Kontrole su česte i proizvođač zato ne sme da "pokvari" svoj proizvod.

Šta kad kupite neproveren proizvod?

Zamislite da mažete kremu na lice za osetljivu kožu, a da je niko pre toga nije testirao. Dobićete možda osip od nje i zapanjiti se što je to tako slobodno u prodaji. A sad zamislite da koristite proizvod koji niko nije testirao, ali ni vi nemate alergiju. Jednostavno, njegovi "otrovi" se polako nakupljaju u vama i vi i ne primećujete koliko vam to šteti. I s vremenom kreću "misteriozne" bolesti od nakupljenih toksina.

Upravo zato je važno da budete odgovorni prema sebi. Kao što ćete kupiti kremu od odgovornog proizvođača, tako treba da kupujete i proizvode poput ubrusa - jer oni su u dodiru s hranom i veoma je neophodno da budu bezbedni. Izuzetno je bitno da imate proizvod koji je neko prekontrolisao.

Ko u Srbiji ima IFS sertifikat?

Kad je reč o proizvodnji ubrusa, srpski proizvođač Perfeks je nosilac IFS sertifikata, što znači da njegovim ubrusima smete dodirivati hranu i kuhinjske površine. Oni neće ispustiti štetne materije, potpuno su bezbedni. Možete i dete obrisati tim ubrusima nakon što jede - neće mu ništa biti.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija