• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: N. Marić

08.08.2023

06:30

U Srbiju stiže "Neron", donosi pakao i "superćelijske oluje"! Ponovo će biti iznad 36 stepeni - a za sve je kriv vreo talas iz Afrike

Zoran Sinko

Društvo

U Srbiju stiže "Neron", donosi pakao i "superćelijske oluje"! Ponovo će biti iznad 36 stepeni - a za sve je kriv vreo talas iz Afrike

Podeli vest

Kada se sredinom meseca sudare vreo vazduh sa afričkog kontinenta i hladan vazduh iz Panonske nizije, moguća je repriza strašnih nepogoda od sredine jula.

Posle nekoliko dana predaha na prijatnih 25 stepeni, u Srbiju stižu novi tropski talas koji su meteorolozi nazvali "Neron". Prema rečima sagovornika Informera, već od 15. avgusta živa u termometru ponovo će premašiti 35 stepeni, a samim tim stvaraju se uslovi za nove "superćelijske oluje".

Meteorolog Ivan Ristić za Informer navodi da nam već od sutra sledi postepeno povećanje temperature.

- Ovih dana je leto bilo na pauzi, a od sutra će i kiša biti na pauzi. Sledi nam lepo vreme, prijatno, uživaćemo u suncu. Temperatura će biti do 30 stepeni. Već sledeće nedelje sledi nam tropski talas, temperature će ići iznad 35 stepeni. Novi talas se zove "Neron" - rekao je Ristić i dodao da će u drugoj polovini avgusta temperature biti od 35 do 40 stepeni.

- Afrički ciklon nam donosi visoke temperature - navodi naš sagovornik.

Postoji šansa

Ristić objašnjava da upravo u periodu velikih vrućina, koji bi trebalo da usledi za desetak dana, može doći do upliva hladnijeg vazduha u Panonskoj niziji, što može izazvati elementarne nepogode.

- Tako se najčešće formiraju "superćelijske oluje". Ne možemo prognozirati da li će do njih doći sa sigurnošću, ali šansa i te kako postoji - navodi ovaj meteorolog.

S obzirom na to da smo ove nedelje imali temperature koje su ispod proseka, meteorolog Republičkog hidrometeorološkog zavoda (RHMZ) Goran Mihajlović kaže da ovo neće biti najtopliji avgust u istoriji merenja, već malo topliji.

Imena toplotnih talasa
simbolizuju katastrofu

Ovog leta meteorolozi su svakom od tri toplotna talasa dali imena, a svako simbolizuje neku katastrofu:
* Lucifer - Ima dvojako značenje. Na latinskom Lucifer je kovanica reči lux i ferre i znači onaj koji nosi svetlost, luconoša. U astronomiji je to ime planete Venere kada se javlja pre izlaska Sunca. Međutim, znači i vladar tame, poglavica đavola, sotona, đavo, po alegoričnom prikazivanju proroka Isaije i Luke.
* Haron - nazvan po skelaru koji vozi duše u podzemni svet.
* Neron - monstruozni imperator koji je pustio Rim da gori.

- Od 15-16. avgusta imaćemo tropske dane. Biće uslova za olujno-grmljavinske nepogode, ali sam intenzitet je teško prognozirati, one će biti deo kratkoročne prognoze - kaže Mihajlović.

Lokalne kiše

Kako ističe Mihajlović, ekstremne vremenske prilike rezultat su nestabilne vazdušne mase na širem području Balkana, zatim prodora toplog vazduha sa severa Afrike, ali i hladnog vazduha sa zapada.

Moguće manje poplave

Dejan Vladiković, hidrolog RHMZ, kaže da u narednom periodu treba biti u pripravnosti kada su manje poplave u pitanju.

- Najgore je prošlo, ono najgore što se desilo bilo je tokom subote. Tada su bujične poplave pogodile područja Jagodine, Paraćina, Čačka i okolinu Svilajnca. To su bili ti bujični vodotoci usled obilnih padavina. U Srbiji će i dalje biti sporadičnih vodotokova koji neće predstavljati neposrednu opasnost. Moguće je njihovo formiranje tokom naredne nedelje i ponedeljka - kaže Vladiković.

On kaže da se očekuje smirivanje hidrološke situacije na području Slovenije i Hrvatske.
Prema izgledima vremena za prvu polovinu avgusta, na sajtu Republičkog hidrometeorološkog zavoda (RHMZ) navodi se da 9, 10. i 11. avgusta postoji mogućnost lokalne pojave kiše uz grmljavinu, dok je za 9. avgust najavljen i vetar.

- Očekuje se topao avgust, sa srednjom avgustovskom temperaturom vazduha iznad višegodišnjeg proseka i sa odstupanjem do plus dva stepena. Srednja avgustovska temperatura vazduha biće od 22 do 24 stepena u nižim predelima, u brdsko-planinskim predelima od 15 do 19 stepeni. Srednja maksimalna temperatura biće od 30 do 32 stepena u nižim predelima, a u planinskim predelima od 19 do 25 stepeni. Broj tropskih dana sa maksimalnom temperaturom vazduha većom od 30 stepeni u nižim predelima biće od 10 do 15, u Beogradu 10, a na planinama do pet tropskih dana. Tokom avgusta se prognozira količina padavina prosečnih vrednosti u većem delu Srbije, dok se na krajnjem jugu očekuje nešto više padavina od proseka - piše u biltenu RHMZ za avgust.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Milovan Drecun: "Terorista nije delovao sam, otkrivene su njegove veze"
Hronika

Milovan Drecun: "Terorista nije delovao sam, otkrivene su njegove veze"

Terorista koji je u subotu ranio pripadnika Žandarmerije ispred Ambasade Izraela u Beogradu, prema oceni predsednika Odbora za odbranu i unutrašnje poslove Milovana Drecuna, nije delovao sam, jer su otkrivene njegove konekcije sa drugim verskim konvertitima koji su pripadnici iste organizacije.

01.07.2024

12:11

Sport

Planeta

(VIDEO) Razvalilo je Evropu, sada juri ka Srbiji! Ima mrtvih, gnev prirode se obrušio na Švajcarsku, Nemačku, Italiju...
KATAKLIZMA

(VIDEO) Razvalilo je Evropu, sada juri ka Srbiji! Ima mrtvih, gnev prirode se obrušio na Švajcarsku, Nemačku, Italiju...

U snažnom nevremenu za vikend, koje je pogodilo Švajcarsku, Francusku, Nemačku i Italiju poginulo je najmanje pet ljudi, objavile su lokalne vlasti. Nevreme ide ka Srbiji, a Republički hidrometeorološki zavod izdao je upozorenje na grmljavinske nepogode sa velikom količinom padavina, gradom i olujnim vetrom koje se očekuju već večeras i u toku noći.

01.07.2024

11:40

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija