• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: N. MARIĆ

15.08.2023

06:43

Za ponos! Naša armija daleko ispred ostalih u komšiluku - Srbija najjača vojna sila u regionu!

Tanjug

Društvo

Za ponos! Naša armija daleko ispred ostalih u komšiluku - Srbija najjača vojna sila u regionu!

Podeli vest

Vojska Srbije je ubedljivo najmoćnija vojna snaga u regionu! Ovaj podatak potvrđuje najnovija rang-lista američkog sajta "Global fajerpauer" na osnovu analize 145 armija sveta.

Srpska vojska je na 58. mestu i napravila je skok za tri mesta u odnosu na isti period prošle godine. Pre svega šest godina Vojska Srbije nalazila se na 89. mestu.

Ispred komšija

Bugarska je odmah iza Srbije, a Hrvatska je sa 62. pala na 69. mesto. Albanija je na 91. poziciji, a ostale države iz neposrednog okruženja su daleko niže rangirane - Severna Makedonija je na 108. mestu, Crna Gora na 128, a Bosna i Hercegovina na 133. poziciji. Od zemalja bivše SFRJ najbolje je rangirana Slovenija - na 86. mestu.

Dragišić: Da negujemo rodoljubivo vaspitanje

Vanredni profesor na Fakultetu bezbednosti Zoran Dragišić za Informer navodi da se na Vojnu akademiju prijavljuje sve više kandidata, što ohrabruje. Ipak, kako navodi, Srbija bi trebalo da dođe u situaciju kakva je nekada vladala na ovim prostorima, odnosno da u narodu "bude sramota" ukoliko mladić ne odsluži vojni rok.

- U Srbiji interesovanje za vojne škole i vojni rok i dalje postoji iako nije na nekadašnjem nivou. To govori da je ekonomska situacija dosta bolja nego nekada i da mladi lako pronalaze zaposlenje u civilnom sektoru. Nekada su se vojne škole upisivale i zbog sigurnog posla. Svakako, država radi mnogo na promociji vojničkog poziva. Tu su i finansijska stabilnost i rešavanje stambenog pitanja. Da bi vojska ponovo imala status kao nekada u našem društvu, potrebno je da od najranijeg uzrasta uvodimo rodoljubivo vaspitanje, da mladiće koje ne odu u vojsku bude u neku ruku sramota. Tako je to nekada bilo. Takođe, možda bi bilo dobro da, kao u nekim zemljama, oni koji služe dobrovoljni vojni rok imaju prioritet pri zapošljavanju u državnoj službi. Takođe i da oni koji završe civilne fakultete uz vojnu obuku mogu da postanu vojnici po ugovoru - kaže Dragišić.

Rumunija je, zbog pozamašnog vojnog budžeta i veličine teritorije, i dalje nedostižna u ovom delu Evrope, te i dalje dominira na 47. mestu, dok je Mađarska po rangu 54. Inače, ova rang-lista predstavlja redovno procenjivanje vojne snage 145 zemalja i tom prilikom se ukršta više od 50 faktora - od raznovrsnosti oružja i raspoloživog ljudstva do geografske lokacije i finansijske moći.
Ipak, ako je suditi po izjavi ministara odbrane Miloša Vučevića, Srbija bi naredne godine mogla dodatno da napreduje na ovoj rang-listi.

On navodi da se u odbrambenom sektoru pomno prati sve i najavljuje dalje jačanje Vojske Srbije.

- Pratimo sve što se tiče pitanja odbrane i bezbednosti, naše vojske, ali i aktuelnih pitanja za vojske drugih država, posebno u regionu. Ne takmičimo se ni sa kim. Radimo dalje na jačanju odbrambenih kapaciteta Vojske Srbije. Vojska Srbije će jačati i ljudske kapacitete, i naoružanje i vojnu opremu kao garant nezavisnosti Srbije. Građani Srbije će biti zadovoljni i spokojni - kaže Vučević.

Najjače armije sveta

1. SAD
2. Rusija
3. Kina
4. Indija
5. Velika Britanija
6. Južna Koreja
7. Pakistan
8. Japan
9. Francuska
10. Italija

Vojnopolitički analitičar Vlade Radulović ocenjuje da je pozicija Srbije na svetskoj mapi armija potvrda i priznanje za dosadašnji proces modernizacije njenih oružanih snaga.

- Kriterijumi koji se uzimaju pri formiranju ove liste veoma su raznovrsni i ovo pokazuje da se proces modernizacije naših oružanih snaga kontinuirano nastavlja. Pozicija Srbije na listi predstavlja konkretno priznanje za to. Pored svih izazova i problema, mi smo u proteklom vremenu uspeli da nabavimo ranije ugovorenu opremu, a akcenat je na domaćoj proizvodnji. Isporučena je i oprema iz inostranstva, poput francuskih "mistrala" i kineskog sistema FK-3, što spada u red kapitalnih nabavki. Kad vidim ko je ispred nas, možemo napredovati za još nekoliko mesta ako se ovako nastavi. U perspektivi je nabavka "rafala" iz Francuske i jačanje vazduhoplovnog transporta nabavkom dva aviona C295, ali i jačanje domaće vojne industrije - kaže Radulović.

Stranci žele naše

Radulović navodi da će predstojeći Međunarodni sajam naoružanja i vojne opreme "Partner", koji će se od 25. do 28. septembra održati u Beogradu, biti prilika za predstavljanje nove opreme.
- Na sajmu će biti predstavljena srpska krstareća raketa, što će još poboljšati poziciju naše vojske. Takođe, Srbija nastavlja saradnju sa "Erbasom" u jačanju helikopterske komponente H145 M, a reč je o nabavci dodatnog broja letelica. Na dobru poziciju Vojske Srbije uticali su i borbena vozila "miloš", "mali miloš", "lazar" i "nora". Za ove sisteme su zainteresovane mnoge zemlje iz Azije, Afrike i SAD - kaže Radulović.

Stiže novo naoružanje

Ministarstvo odbrane potpisalo je pre nekoliko dana ugovore sa preduzećima domaće namenske industrije vredne 9,7 milijardi dinara. Ugovorima je predviđena nabavka novog naoružanja i vojne opreme za Vojsku Srbije, kao i plasman na strana tržišta. U preduzeću "Jugoimport-SDPR" kažu da se na taj način znatno povećavaju poslovanje i konkurentnost.
Od oko 80 miliona evra, što je vrednost potpisanih ugovora, dve trećine novca je predviđeno za nabavku novih složenih borbenih sistema i municije za Vojsku Srbije, dok je ostatak određen za izvoz, ističu u Ministarstvu odbrane.

VOJSKA SRBIJE U BROJKAMA

80.000 raspoloživo ljudstvo
25.000 aktivnih vojnika
117 aviona
51 helikopter
242 tenka
9.592 borbena oklopna vozila
* Izvor "Global fajerpauer"

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija