• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

27.08.2023

06:50

Slavimo velikog proroka! Uradite ovo i sačuvajete dom od zla i nesreće!

printskrin/spc

Društvo

Slavimo velikog proroka! Uradite ovo i sačuvajete dom od zla i nesreće!

Podeli vest

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici slave Svetog proroka Miheja drugog, koji je predvideo gde će Isus Hrist biti rođen.

Mihej je jedan od najvećih proroka pravoslavlja. On je gotovo ceo život proveo propovedajući svojim sunarodnicima o Bogu i proklinjao ih što su usvojili pogane običaje neznabožačke. Smatra se velikim protivnikom tadašnjih i tamošnjih vlastodržaca.

Prema predanjima prvo je predvideo da će zbog idolopoklonstva biti uništena prestonica izrailjskog carstva Samarija, a zatim Jerusalim, a onda se to i dogodilo kada Samariju razore Asirci, a Jerusalim Haldejci, a onda saopštio radosnu vest da će se Isus Hristos roditi u Vitlejemu.

Po nekim crkvenim tumačenjima prorok Mihej je skončao prirodnom smrću, ali po drugoj verziji mnogima se nije svidela Mihejevo proročanstvo da će ''Jerusalim biti gomila kamenja'' pogotovo caru Judinu i ostalom narodu judejskom.

Foto: printskrin/spc

 

Ipak na osnovu nekih pominjanja Miheja II u knjizi proroka Jeremije, postoji i mišljenje da nije ubijen nego da je u miru skončao posle bogougodnog života, u svojoj postojbini, selu Morasi.

Veruje se da na današnji dan ujutru treba da se ode u crkvu i pomoli se ovom svetitelju, a da će on svakoga ko mu se obrati čista srca da zaštiti od zla i njegov dom da sačuva od zla i nesreće.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija