• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

30.08.2023

14:55

Reagovanje Ministarstva informisanja i telekomunikacija na vest objavljenu na sajtu tajkunske N1

informer.rs

Društvo

Reagovanje Ministarstva informisanja i telekomunikacija na vest objavljenu na sajtu tajkunske N1

Podeli vest

Reakcija Ministarstva informisanja i telekomunikacija i Kancelarije za informacione tehnologije i elektronsku upravu na vest objavljenu na sajtu N1 Beograd o uručenju međunarodnog sertifikata za ispunjavanje najvišeg nivoa pouzdanosti koju je dobio Državni data centar u Kragujevcu

Sajt TV N1 Beograd, 29. avgusta u 17:53 časa, preneo je vest agencije Beta koja je sačinjena na osnovu saopštenja koje je Ministarstvo informisanja i telekomunikacija Republike Srbije (MIT) istog dana objavilo na svom sajtu o, za nas, centralnom i dugoočekivanom događaju - dobijanju međunarodnog sertifikata, prema standardu.


Govorimo o evropskom standardu EN 50600 koji se odnosi na projektovanje, izgradnju i upravljanje data centrima i sličnim digitalnim infrastrukturama, koji za sada poseduje samo 8 data centara u zemljama zapadne Evrope za klasu 4, a Državni data centar u Kragujevcu je prvi takav u istočnoj i jugoistočnoj Evropi, što je potvrdilo da je kompleks objekata, koji je završen još pre dve i po godine i koji se prostire na oko 14.000 kvadratnih metara i parceli od 4 hektara, izgrađen po najsavremenijim standardima, kao i da posluje po najvišem nivou bezbednosti i upravljanju u slučaju rizika.


Međutim, vest o dobijanju ovakvog sertifikata, iako ju je korektno prenela od Bete, uredništvo sajta TV N1 Beograd smatralo je da treba da opremi fotografijom iz svoje arhive sačinjenom u novembru 2019, na kojoj se na mestu tek planirane izgradnje nalaze dva minijaturna montažna objekta za potrebe radnika, deo njihove opreme, kao i radnik obezbeđenja, uprkos tome što su joj na sajtu Ministarstva na raspolaganju bile originalne fotografije sa događaja u Vladi Srbije.

Foto: informer.rs

 

Takođe, podsećamo da je u Državnom data centru u Kragujevcu do sada održano više javnih događaja na koje su bili pozvani mediji, kao i da je redakcija N1 uvek prisustvovala tim događajima, sa kojih su izveštavali. Odnosno, verujemo da je u arhivi N1 postojao pregršt  fotografija i video snimaka ovog objekta, koje su mogle da se iskoriste i za jučerašnju vest ukliko redakcija nije želela da koristi fotografije dostupne od strane Ministarstva informisanja i telekomunikacija, kao i Kancelarije za IT i eUpravu sa jučerašnjeg događaja.


Sajt TV N1 Beograd prvi put je upotrebio opisanu fotografiju u prilogu prenetom sa sajta lista „Danas“ 7. novembra 2019. pod naslovom „Državni data centar nije odmakao od zemljanih radova“. U tom prilogu i tada su dovodili čitaoce u zabludu da Državni data centar u Kragujevcu neće biti završen u planiranom roku, kao i da je deo njegovog vlasništva ponuđen kineskoj kompaniji Huawei.


Ovakav način neslučajnog ponašanja urednika i novinara TV N1 Beograd ukazuje na već, nažalost, ustaljenu i tendencioznu praksu da unesu negativnost u sve pozitivno što se u Srbiji dogodi. Njom ovaj medij samo po ko zna koji put javnosti dokazuje da nema nikakve veze sa profesionalizmom.

Evo kako zaista danas izgleda Data centar u Kragujevcu 

Foto: informer.rs

 

Foto: informer.rs

 

Foto: informer.rs

 

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Aleksandar Vulin o izborima 2. juna: Vučić mora da se bavi izborima, ovo nisu lokalni izbori, hoće da slome kičmu Vučiću i našoj slobodarskoj politici
Izbori 2024

Aleksandar Vulin o izborima 2. juna: Vučić mora da se bavi izborima, ovo nisu lokalni izbori, hoće da slome kičmu Vučiću i našoj slobodarskoj politici

Gostujući u jutarnjem programu televizije Prva, Aleksandar Vulin je kazao da se 2. juna odlučuje o budućnosti Srbije, te da nije reč o lokalnim izborima koji se samo tako zovu. Vulin je kazao da na ovim izborima hoće da slome kičmu Vučiću da bismo se odrekli Republike Srpske, Kosova i Metohije, da bismo priznali da smo genocidan narod i uveli sankcije Rusiji.

27.04.2024

12:39

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Grčka uvodi šestodnevnu radnu nedelju!
još obaveza

Grčka uvodi šestodnevnu radnu nedelju!

U Grčkoj se od jula uvodi šestodnevna radna nedelja, a ova obaveza će se odnositi na državne službe, komunalna preduzeća, banke, privredna društva, organizacije i poljoprivredna gazdinstva koja su do sada praktikovala petodnevni nedeljni sistem rada.

27.04.2024

14:12

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija