• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/RTS

31.08.2023

11:06

Deci se zabranjuje da pretražuju načine da počine ubistvo?! Novi predlozi o bezbednosti na internetu: Roditeljima besplatne aplikacije

printscreen

Društvo

Deci se zabranjuje da pretražuju načine da počine ubistvo?! Novi predlozi o bezbednosti na internetu: Roditeljima besplatne aplikacije

Podeli vest

Radna grupa za bezbednost dece na internetu, koja je formirana nakon tragedije u OŠ "Vladislav Ribnikar", predala je Vladi Srbije i Savetu za borbu protiv vršnjačkog nasilja predloge rešenja koji bi mogli da poboljšaju bezbednost dece na interentu.

Za deljenje materijala koji sadrži savete za izvršenje krivičnih dela i za njihovo javno odobravanje, predložene su zatvorske kazne od tri meseca do pet godina.

Nepuna četiri meseca nakon formiranja Radne grupe za bezbednost dece na internetu stigili su prvi predlozi. Jedan od zadataka Grupe bio je da razmotri uvođenje mera zabrane pristupa sajtovima dark veba koji, između ostalog, sadrže savete kako da se izvrši ubistvo, nabavi droga ili vatreno oružje. Stručnjaci su saglasni, to je teško izvodljivo.

Foto: pexels.com

 

- Radi se o delu interneta koji nije jednostavno dostupan putem internet domena kao na primer www.rts.rs. To je deo interneta kojim se pristupa isključivo pomoću specijalnih alata. Imamo slučajeve da su bezbednosne službe pozivale korisnike i zaplenjivale opremu korisnicima koje su pristupale dark vebu - kaže stručnjak za sajber bezbednost Miloš Jovanović.

Ako nije moguće regulisati pristup dark vebu, može se izmeniti i dupuniti Krivični zakonik, neki su od predloga Radne grupe.

- Treba da se uradi dopuna Krivičnog zakonika kojim bi se krivično gonile radnje objavljivanja materijala, gde se savetuje izvršenje nekog krivičnog dela i da se kazni osoba koja preko interneta učini dostupnim te informacije - rekao je Igor Jurić, član Radne grupe za bezbednost dece na internetu za RTS.

Predložene su novčane i zatvorske kazne do godinu dana za svesno pristupanje štetnom materijalu, ali i zatvorska kazna od šest meseci do pet godina za javno odobravanje teških krivičnih dela.

Besplatne aplikacije roditeljskog nadzora

Radna grupa predlaže i besplatne paketa za korišćenje aplikacija roditeljskog nadzora mobilnih telofona, kao i dodatno filtriranje štetnog sadržaja od strane internet provajdera.

- Treba da se uredi i korišćenje mobilnih telefona u školama, to je jedna od preporuka. To mora ići autonomno od škole do škole, da svaka škola izriče svoja pravila. I to je nešto što je moguće. Veliki broj roditelja, već sada vam mogu reći, negoduje zbog toga - navodi Jurić.

Mere slične predloženim preduzimaju se i u zemljama EU, uz politiku “nulte“ tolerancije za štetne sadržaje po decu na internetu. Sledeća je na potezu Vlada Srbije. Ako predlozi budu prihvaćeni, slede izmene i dopune zakana, pre svega Krivičnog i Zakona o elektronskim komunikacijama.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija