• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: J.M.

22.09.2023

13:07

Korona se širi, dupliran broj zaraženih! Poznati infektolog otkriva gde su maske obavezne i kako se leči novi soj

Informer

Društvo

Korona se širi, dupliran broj zaraženih! Poznati infektolog otkriva gde su maske obavezne i kako se leči novi soj

Podeli vest

Koronavirus u Srbiji ne jenjava i iz dana u dan raste broj zaraženih! Da situacija nije sjajna potvrđuje i činjenica da su počele da se otvaraju kovid ambulante, a posete u velikom broju bolnica ponovo su zabranjene!

Na nedeljnom nivou registrovano je 2.803 obolelih, što je više od 400 zaraženih dnevno i što je, upozoravaju lekari, nagli porast u odnosu na predhodnu sedmicu!

Prema njihovim rečima, još uvek se ne razvijaju teške kliničke slike koje zahtevaju bolnička lečenja, a glavni simptomi su glavobolja, malaksalost i temperatura...

Infektolog prof. dr Žarko Ranković kaže za Informer da je sada najvažnije da sledimo savete struke i da se ponašamo odgovorno kako bi zaraza i dalje bila pod kontrolom.

- Primetan je porast broja obolelih, ali za sada nema mesta panici. Simptomi su identični kao i kod drugih respiratornih infekcija, pa je sada teško i razlikovati o čemu se radi. Svakako, ukoliko imate tegobe poput glavobolje, malaksalosti, povišene temperature, bolova u telu, grlu ostanite kod kuće. Uzimajte čajeve, voće, povrće, sredstva za prehladu, ali nikako antibiotike na svoju ruku. Ukoliko se stanje pogorša, potražite pomoć lekara. Dok ugrožene kategorije kao što su stariji od 65 godina, hronični bolesnici i trudnice kod lekara moraju otići odmah po dobijanju simptoma - napominje prof. dr Ranković.

Foto: Shutterstock/Tanjug

 

Na pitanje da li i dalje moramo da se testiramo kada se pojavi sumnja na kovid, odgovara:

- To zavisi od odluke koju donese Republičko telo. Svakako za one kojima to zaista bude potrebno, lekari će uraditi test. Zato je savet da budemo odgovorni, da ne idemo u kolektive prehlađeni i da se nose maske u zatvorenim objektima, sa mnogo ljudi. Pogotovo oni koji su osetljivog zdravlja!

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Haos u Arizoni, zatvoren međudržavni autoput! (VIDEO)
katastrofa

Haos u Arizoni, zatvoren međudržavni autoput! (VIDEO)

Teretni voz koji je prevozio gorivo iskočio je iz šina i zapalio se u blizini granične linije između američkih saveznih država Novi Meksiko i Arizona, a u incidentu nije bilo povređenih, saopštili su železnički operater BNSF i policija.

27.04.2024

08:47

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija