• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

26.09.2023

15:46

Koriste crkotinu za hranu! Evo šta doktorka kaže o konzumiranju mesa sa stočnog groblja

Shutterstock

Društvo

Koriste crkotinu za hranu! Evo šta doktorka kaže o konzumiranju mesa sa stočnog groblja

Podeli vest

Nakon što su dve osobe uhapšene u Subotici zbog sumnje da su krali meso sa stočnog groblja sa uginulih životinja i prodavali ga, oglasila se i doktorka Radmila Šehić i objasnila koliko može biti opasno ukoliko je neko to meso konzumirao!

Specijalista opšte prakse dr Radmila Šehić naglasila je da je uginulo meso izvor mogućih brojnih oboljenja, pa čak i onih koja traju decenijama!

- Odmah po uginuću, nekoliko sati potom, počinje proces razlaganja tkiva i mišića, kao i početak truljenja leša životinje. Konzument mesa nikada ne zna kada je koja životinja uginula i na koji način. Čovek se oslanja pri kupovini mesa na prethodnu proveru od strane inspekcijskih službi. Međutim, dešava se da se životinjsko meso kupuje naslepo, ili još gore kada ljudi naiđu na crkotinu, koriste je za hranu - navodi dr Šehić.

Naglasila je da je uginula životinja mešavina truležnih bakterija, parazita, otrova i virusa koji napadaju samo beskrvno tkivo.

- Samim tim su izvor opasnosti po ljudsko zdravlje i život. Naročito je otporan parazit trihineloza, koji po konzumaciji zaraženog mesa napada novog domaćina i zadržava se u organima i tkivima decenijama ugrožavajući čoveka. U principu, tako upotrebljavano meso, iznutrice, kosti uginule životinje, čine otrov za organizam čoveka, naročito što nisu dovoljno ni termički obrađena - naglasila je ona za Kurir.

Podsetimo, B. S. (30) i D. P. (38) iz Subotice uhapšeni su zbog proizvodnje i stavljanja u promet škodljivih proizvoda.

Oni su, prema saznanjima, skidali delove mesa sa uginulih životinja na stočnom groblju u Subotici.

- Sumnja se da su skidali delove mesa sa butova uginulih životinja, a u pitanju si najverovatnije svinje. To su uzimali sa stočnog groblja u Subotici, pratili su da je jedna farma u blizini izbacila uginule životinje i uzeli su to meso. Proverava se da li je to meso, i ako jeste, na koji način je stiglo do kupaca, kao i to da li su planirali da ga prodaju preko društvenih mreža - naveo je izvor.

Osumnjičenima je određeno zadržavanje do 48 časova u kom roku će, uz krivičnu prijavu, biti privedeni Osnovnom javnom tužilaštvu u Subotici.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija