• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/Kurir

28.09.2023

13:46

Za ove potrošače struja znatno jeftinija! Vlada presekla i donela odluku - evo od čega zavisi koliki će vam biti račun za naredni period

printskrin

Društvo

Za ove potrošače struja znatno jeftinija! Vlada presekla i donela odluku - evo od čega zavisi koliki će vam biti račun za naredni period

Podeli vest

Novim merama Vlade Srbije račun za struju potrošačima u Srbiji može da bude manji i za 40 odsto. Tako će svi građani koji racionalno troše električnu energiju, moći da koriste popust u rasponu od 20 do 40 procenata, saznaje Kurir. Ovu preporuku je na predlog Ministarstva rudarstva i energetike danas usvojila i Vlada.

- Svi građani koji budu smanjili potrošnju za više od pet odsto u odnosu na isti mesec u prethodne dve godine dobiće umanjene račune narednih šest mesec - rekla je Dubravka Đedović Handanović, ministarka energetike.

Prema njenim rečima ove godine je najviši prag umanjenja računa za racionalnu potrošnju uvećan sa 30 na 40 odsto.

- Dodatno ćemo podsticati da se deo potrošnje preseli u tzv. nižu tarifu, odnosno noću, kako bismo podstakli građane da energiju više troše u periodu kad je ona najjeftinija. Cilj Vlade je da stimuliše odgovornu potrošnju električne energije, jer to ujedno doprinosi pre svega novčanicima građana, ali i energetskoj stabilnosti zemlje - navela je Đedović Handanović.

Domaćinstva u Srbiji koja su u prethodnom periodu smanjila potrošnju električne energije imaće i ove zime popust u određenom procentu tokom grejne sezone. On će važiti na mesečnom nivou, a država na ovaj način želi da dodatno podstakne građane na racionalno korišćenje energije, koje doprinosi i stabilnom funkcionisanju energetskog sistema.

LANE POPUST DO 30 %

Prethodne grejne sezone, na preporuku Vlade „Elektroprivreda Srbije“ domaćinstvima koja su smanjila potrošnju električne energije obračunavala popuste od 15 do 30 odsto na mesečni račun u periodu od 1. oktobra 2022. do 31. marta 2023. godine. Tokom tih godinu dana, svakog meseca više od milion domaćinstava u Srbiji smanjilo je potrošnju električne energije u odnosu na isti mesec prethodne godine, što pokazuje da građani vode računa o potrošnji.

Popusti će važiti počev od oktobarskih računa 2023, zaključno sa računom za mart 2024. godine.

Jedna od novina u ovoj godini je da će procenat popusta biti dodatno povećan i da ide i do 40 odsto za najveće uštede, kao i da se građani dodatno stimulišu da deo potrošnje presele u tzv. nižu tarifu, odnosno noću, što znači i niže račune za domaćinstva, ali bolje upravljanje potrošnjom sa stanovišta energetskog sistema.

Zaključkom Vlade, koji je usvojen preporučuje se Elektroprivredi Srbije da kupcima iz grupe "domaćinstvo" na garantovanom snabdevanju obračuna popust na obračun za električnu energiju ukoliko umanje potrošnju u odnosu na isti mesec prethodne dve godine u kome je ostvarena veća potrošnja, na sledeći način:

- 20% popusta - za umanjenje potrošnje više od 5%, a manje ili jednako 15%

- 25% popusta - za umanjenje potrošnje više od 15%, a manje ili jednako 20%,

- 30% popusta - za umanjenje potrošnje više od 20%, a manje ili jednako 25%,

- 35% popusta - za umanjenje potrošnje više od 25%, a manje ili jednako 30%,

- 40% popusta - za umanjenje potrošnje više od 30%.

Takođe je preporučeno da se domaćinstvima obračuna popust od pet odsto ukoliko učešće niže tarife u mesečnom obračunu uvećaju za najmanje isto toliko u odnosu na učešće niže tarife u obračunu za isti mesec prethodne godine.

Tokom prošle grejne sezone, popust na račun ostvarilo je između 36 i 45 procenata kupaca na mesečnom nivou i to najviše u oktobru kada je 45 odsto građana imalo niže račune, a najmanje u februaru gde je 36 procenata ostvarilo popust.

Broj domaćinstava zaštićenih na osnovu uredbe o energetski ugroženom kupcu se konstantno povećava, sada je oko 72.000 koristi ovo pravo.

- Obezbedili smo novac u budžetu da oko 190.000 domaćinstava može da ostvari pravo na olakšice za električnu energiju, gas i toplotnu energiju, a prijavljivanje je omogućeno tokom cele godine. Za građane koji socijalno ugroženi preporuka i apel je da u gradu ili opštini u kojoj žive podnesu zahtev za sticanje statusa energetski ugroženog kupca i na taj način ostvare mesečno umanjenje računa za struju i gas i do 50 odsto. Popusti za daljinsko grejanje iznose od 40 do 60 odsto u zavisnosti od broja članova porodice - kažu u Ministarstvu energetike.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

TV

Evo zbog čega je ubijen Gadafi! Nije istina da je pokušao da uništi dolar! (VIDEO)
Live TV

Evo zbog čega je ubijen Gadafi! Nije istina da je pokušao da uništi dolar! (VIDEO)

Neki kažu da se posledice istorije ne smiruju ni danas. Libija više nije ona zemlja koja je nekada bila. Neki kažu da je danas bolje, a neki da je mnogo gore. Mejlovi HIleri Klinton su procurili i otkrivena je istina zašto je Gadafi skinut sa vlasti, a to je zato što se suprotstavio dolaru. O tome zbog čega je ubijen Gadafi, u emisiji "Info dan" govorili su nekadašnji premijer Srbije Nikola Šainović i Darko Obradović, iz Centra za stratešku analizu.

04.07.2024

18:00

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija