• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

02.10.2023

08:30

Baka Jovanka proslavila 101. rođendan! Mnogima se neće svideti tajna njene dugovečnosti

rts.rs/printscreen

Društvo

Baka Jovanka proslavila 101. rođendan! Mnogima se neće svideti tajna njene dugovečnosti

Podeli vest

Kao tajnu dugovečnosti navodi isključivo rad, a mladima poručuje da više slušaju starije jer ih samo oni mogu pripremiti za život. Jedina želja koja joj je, za sada, ostala neostvarena je da postane traktorista, piše RTS.

Baka Jovanka Videnović je do pre samo godinu i po dana sama uređivala svoje imanje u Vojvodini, gajila voće i povrće, brinula se o vinogradu, čak je sama pekla i rakiju.

Zatim je došla kod svoje porodice na Zvezdaru, a od pre dva meseca nalazi se u jednom od domova Gerontološkog centra Beograd.

Baka Jovanka je ostavila ceo jedan vek iza sebe, ali zapravo, koji je ovo rođendan po redu?

- Ovo mi je 101. rođendan, iskreno, a neiskreno prvi. Ja ga zovem prvi - kaže Jovanka.

Za tajnu dugog života baka Jovanka kaže da se nalazi u radu: "Rad, rad, samo rad, ja sam samo radila".

Baka Jovanka kaže da današnju omladinu ne razume baš najbolje i da bi mladi morali više da slušaju starije, jer ih samo stariji mogu pripremiti za život.

- Mogu da nauče da budu vredni i sposobni za posao, da poštuju starije - objašnjava slavljenica.

Radni vek provela je kao istaknuti društveno-politički radnik u Centralnom komitetu Saveza komunista Jugoslavije i predstavnik je predane, čestite, vredne i moralne generacije. U životu je mnogo radila, ali jedna želja ostala joj je ipak neostvarena.

- Ja sam čak htela da budem traktorista. Da, da, htela sam da budem traktorista i onda mi je moj sekretar partije rekao: "Čekaj, kako ti to da budeš traktorista? Pa je l ti znaš šta to znači?" Pa rekoh: "Šta ima da znači? Uhvatim volan i teram!' - priča Jovanka.

Ljudi koji su uveličali proslavu znaju da je najveći dar koji se nekome može dati poklonjeno svoje vreme. Samo nek je pesme i smeha.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Ubili mi unuka i uništili kuću"! "Crna udovica" naručila ubistvo muža, a sada se oglasio on: "Presudili su mu mučki, sa leđa"
Istraga u toku

"Ubili mi unuka i uništili kuću"! "Crna udovica" naručila ubistvo muža, a sada se oglasio on: "Presudili su mu mučki, sa leđa"

Telo Dejana P. (33) pronađeno je u zapaljenom automobilu u avgustu prošle godine u Majdanpeku. Iako se najpre mislilo da je nastradao u saobraćajnoj nesreći, tri meseca nakon istrage otkriveno je da je Dejan zapravo ubijen, a pojavile su se sumnje da je u zločin umešana njegova supruga Slađana P. (25) i dvojica mladića - S. M. (25) i maloletnik (17).

01.05.2024

16:18

Sport

Hoće li Nađ biti trener Partizana i naredne sezone? (ANKETA)
Partizan

Hoće li Nađ biti trener Partizana i naredne sezone? (ANKETA)

Trener fudbalera Partizana Albert Nađ imenovan je pre dva dana za šefa stručnog štaba crno-belih i tom prilikom potpisao je ugovor na godinu i po dana. Međutim, to suštinski ne mora ništa da znači i od više faktora zavisi koliko će se Nađ zaista zadržati na poslu o kojem je sanjao.

01.05.2024

14:01

Specijalac, kriminalac i folk zvezda, a majstori s loptom!
Showtime

Specijalac, kriminalac i folk zvezda, a majstori s loptom!

Bio bih vojnik specijalnih jedinica da nisam postao profesionalni fudbaler, kaže štoper Genta Stefan Mitrović za Informer, dok napadač Ferencvaroša Aleksandar Pešić otkriva da je kao mali sanjao da drži mikrofon i puni hale, a ne da bude golgeter.

01.05.2024

09:38

Planeta

"Okončajte ovo odmah!" Haos u Americi! (FOTO, VIDEO)
Planeta

"Okončajte ovo odmah!" Haos u Americi! (FOTO, VIDEO)

Veliki broj njujorških policajaca ušao je u utorak uveče na Univerzitet Kolumbija i priveo oko 50 propalestinskih demonstranata, nekoliko sati nakon što je gradonačelnik Njujorka poručio da protest studenata koji dve nedelje paralizuje tu obrazovnu instituciju "mora odmah da se okonča".

01.05.2024

12:17

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Crnotravci, gde ste, da ste! Srećan praznik!
I dunđeri i neimari

Crnotravci, gde ste, da ste! Srećan praznik!

Praznik rada danas praznuju i oni koji rade i oni koji još nemaju ni dan radnog staža. Ovaj dan, međutim, nekada je bio poseban za Crnotravce! Samouki zidari, tesari, kamenoresci bili su nekada najtraženiji majstori...Ovo je priča o njima.

01.05.2024

08:15