• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

21.10.2023

17:14

Nove nemačke investicije u Čačak: Fabrika delova za motorna vozila donosi preko 500 radnih mesta!

rina

Društvo

Nove nemačke investicije u Čačak: Fabrika delova za motorna vozila donosi preko 500 radnih mesta!

Podeli vest

Nova nemačka investicija stiže u grad na Moravi, a u pitanju je kompanija PWO SEE koja se bavi proizvodnjom delova i opreme za motorna vozila. Očekuje se da gradnja fabrike počne za nekoliko meseci u industrijskoj zoni u Preljini.

 

Prostiraće se na 60.000 kvadratnih metara, a mlade obrazovane kadrove čeka posao u struci i preko 500 radnih mesta, kaže gradonačelnik Čačka Milun Todorović. 

- Njima je potreban veći broj visokoobrazovnih kadrova, a Čačak u saradnji sa Tehničkim fakultetom, Srednjom Tehničkom i Mašinsko-saobraćajnom školom zaista to može da im oezbedi i potpisan je Memorandum o razumevanju. Očekuje se da za nekoliko meseci krene gradnja, u prvoj fazi na 15.000 metara kvadratnih, a u završnoj fazi će se prostirati na 60.000 - izjavio je Todorović.

Nemačka kompanija će kroz realizaciju ovog projekta investirati 88 miliona evra i zaposliti oko 500 novih radnika. Osim za poznate automobilske kompanije, PWO SEE bavi se i proizvodnjom delova za BOSCH. Najveće njihovo tržište su zemlje Evropske Unije, Kina i Meksiko, a zapošljavaju preko 3.000 radnika.

- U zgradi nekadašnje Jugobanke koja je sada u vlasništvu Grada Čačka opremljen je prostor od nekih 300 kvadrata gde će u prvom periodu biti inženjeri koji će se tu pripremati za obavljanje svojih poslovnih zadataka, njih oko 20, a potom će preći u novoizgrađenu fabriku. Blagovremeno će biti objavljen konkurs i za ostala radna mesta - dodao je Todorović.

Na predlog Ministarstva privrede, Vlada Republike Srbije dala je saglasnost za zaključivanje ugovora sa PWO SEE koji će svoje pogone osim u Čačku imati i u Kragujevcu, ali i ugovora sa holandskim Ariston Climate Solutions koji će svoje fabričke pogone za proizvodnju električnih aparata za domaćinstvo imati u Nišu.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija