• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: B. S.

28.10.2023

07:03

Detaljan vodič! Evo kako do jeftinijeg računa za struju: Štedišama račun manji 40 odsto, popusti i za siromašne i penzionere

Pixabay

Društvo

Detaljan vodič! Evo kako do jeftinijeg računa za struju: Štedišama račun manji 40 odsto, popusti i za siromašne i penzionere

Podeli vest

Račun možete umanjiti po tri osnova - ako štedite struju, imate penziju do 21.074 dinara ili vam prihodi po članu domaćinstva ne prelaze određeni iznos.

Država svim građanima nudi razne olakšice i pogodnosti za plaćanje računa za struju, pa mnogi ne samo da neće osetiti predstojeće poskupljenje u novembru već će moći da svoje račune i prepolove.

Naime, svi građani koji od ovog meseca budu imali nižu potrošnju u odnosu na isti mesec prošle i pretprošle godine imaće pravo na popust. U zavisnosti od uštede, on ide i do 40 odsto. Uz to, jedan broj najsiromašnijih u svakom trenutku ima pravo na status zaštićenog kupca, što račun umanjuje za čak 50 odsto, dok će i penzioneri sa najmanjim primanjima do kraja grejne sezone imati popust od 1.000 dinara po računu.

Foto: Informer

 

Informer vam donosi detaljan vodič o tome ko ima pravo na kakvu pogodnost i kako da se prijavite.

Koliko ćete smanjiti račun ako štedite struju

- za uštedu energije od 5% do 15% - popust 20%
- za uštedu energije od 15% do 20% - popust 25%
- za uštedu energije od 20% do 25% - popust 30%
- za uštedu energije od 25% do 30% - popust 35%
- za uštedu energije za više od 30% - popust 40%

Popust za štediše

Kako je u više navrata objasnila ministarka energetike Dubravka Đedović Handanović, svi građani koji budu smanjili potrošnju za više od pet odsto u odnosu na isti mesec u prethodne dve godine dobiće umanjene račune za 20 do 40 procenata narednih šest meseci. Konkretno, za uštede energije od pet do 15 odsto obračunava se popust od 20 procenata, pa tako ako ste prošlog oktobra platili 3.000 dinara, uz neke manje uštede, sada bi taj račun mogao da bude za oko 600 dinara niži.

Ugroženi kupci

Što se siromašnijih domaćinstava tiče, ona mogu da se prijave za status energetski ugroženog kupca. Uredbom o energetski ugroženom kupcu država je omogućila građanima koji svojim primanjima ne mogu da priušte dovoljnu količinu energije, smanjenje računa i do 50 odsto, a do sada je oko 72.000 domaćinstava ostvarilo ovo pravo. U Ministarstvu energetike kažu da novca ima za tri puta više korisnika. Korisnici socijalne pomoći, dečjeg dodatka, uvećanog dodatka za pomoć i negu druge osobe ne moraju ponovo da dostavljaju potvrde o prihodima, već je potrebno samo da predaju jedan papir na kojem biraju za koji vid energije žele da ostvare popust. Olakšicama su obuhvaćeni i građani kritičnog zdravstvenog stanja kojima bi isključenje električne energije ugrozilo život.

Foto: Shutterstock

Dubravka Đedović Handanović

Energetski ugroženi kupci

Uslovi:

- materijalni položaj (ukupan mesečni prihod domaćinstva, broj članova, imovinsko stanje)
- ostvareno pravo na novčanu socijalnu pomoć ili dečji dodatak ili dodatak za pomoć i negu drugog lica
- zdravstveno stanje člana domaćinstva

Ministarka Đedović podsetila je da korisnici mogu da dobiju do 50 posto popusta na računu za struju, gas ili daljinsko grejanje.

- Država je obezbedila olakšice za 190.000 domaćinstava, što je tri puta više nego do sada. U praksi to znači da će zaštićena domaćinstva sa dva člana koja plaćaju račun za struju oko 3.770 dinara sa olakšicama plaćati 1.721 dinar manje - rekla je ona.

Umanjenje za penzionere

Najveća novina, kada su pogodnosti za plaćanje struje u pitanju, jesu popusti za penzionere sa najnižim primanjima. Tako će naši najstariji sugrađani sa penzijom do 21.766 dinara u ovoj grejnoj sezoni imati račune za struju niže za dodatnih 1.000 dinara, na osnovu nove uredbe Vlade Srbije. Tako bi, primera radi, oni koji su do sada plaćali 3.000 dinara račun, ubuduće plaćati 2.000.

- Omogućili smo da penzioneri koji imaju brojila na svoje ime i penzije do 21.766 dinara dobiju mesečno za 1.000 dinara niže račune za električnu energiju tokom zimske sezone. Pozivam naše najstarije građane da se prijave do kraja sledeće nedelje na šalterima u svojim opštinama. Mislili smo i na one koji nisu u mogućnosti da se prijave lično i njihovi računi biće umanjeni po službenoj dužnosti - rekla je Dubravka Đedović Handanović.

Foto: Peđa Milosavljević

Dubravka Đedović Handanović

Uslovi za penzionere

- penzija do 21.766 dinara
- prijava počinje sledeće nedelje
- prijavljivanje na šalterima opština
- onima koji nisu u mogućnosti da se lično prijave računi će biti umanjeni po službenoj dužnosti

Ukupan mesečni prihod domaćinstva može da bude:

- sa jednim članom do 21.074 dinara
- sa dva člana do 33.402 dinara
- sa tri člana do 45.729 dinara
- sa četiri člana do 58.057 dinara
- sa pet članova do 70.384 dinara
- sa šest članova do 82.711 dinara
- sa više od šest članova za svakog dodatnog člana dodaje se 12.327 dinara




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Brnabić: Građanima dugujemo pristojan dijalog među strankama!
Izbori 2024

Brnabić: Građanima dugujemo pristojan dijalog među strankama!

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić izjavila je da je razgovor između vlasti i opozicije lekovit za parlament, a da je pristojan dijalog političkih stranaka koje drugačije misle nešto što političari duguju svim građanima Srbije, bez obzira na to da li su oni glasali za vlast, opoziciju ili možda nisu uopšte izašli na izbore.

30.04.2024

09:48

TV

Kurti ima ogromnu podršku Albanaca zbog ugnjetavanja Srba! Da li treba da napustimo Savet Evrope ako tamo budu primili lažnu državu?
Live TV

Kurti ima ogromnu podršku Albanaca zbog ugnjetavanja Srba! Da li treba da napustimo Savet Evrope ako tamo budu primili lažnu državu?

Šiptarski ekstremisti predvođeni Kurtijem i Vjosom Osmani hoće da naprave novu Srebrenicu na Kosovu i Metohiji. Samo čekaju da se prizna sramna rezolucija i prihvatanje Kosova i Metohije u Savet Evrope da bi mogli da tuže Srbiju. Na ovu, ali i na druge važne teme u "Info večeri" govorili su Gavrilo Kovačević, predsednik opštine Zemun i Vladimir Kljajić, politikolog. Uživo u program putem vajber uključenja javio se pukovnik Milan Jolović koji je komentarisao moguće donošenje sramne rezolucije o Srebrenici.

30.04.2024

21:41

Žestok sukob u studiju Informera! Da li je Ukrajina propala kao država, ili Rusija potencijalno gubi rat? (VIDEO)
Live TV

Žestok sukob u studiju Informera! Da li je Ukrajina propala kao država, ili Rusija potencijalno gubi rat? (VIDEO)

Velika partija šaha se i dalje igra. Postavlja se pitanje čije figurice su u boljoj pozicji. O ratu u Ukrajini govorili su Na ovu temu u emisiji "Rat uživo" govorili su prof. dr Stevica Deđanski iz Centra za razvoj međunarodne saradnje i Darko Obradović, Forum za strateške analize. U program se, putem vajber uključenja, uživo uključio i analitičar prof. dr Sergej Boljevič.

30.04.2024

19:25

JOŠ TV VESTI

Hronika

Davio partnerku do smrti! Jazivo nasilje u Alibunaru: Muškarcu (39) preti zatvor do 15 godina
Hronika

Davio partnerku do smrti! Jazivo nasilje u Alibunaru: Muškarcu (39) preti zatvor do 15 godina

Više javno tužilaštvo u Pančevu je danas donelo naredbu o sprovođenju istrage protiv osumnjičenog D. B. (39) iz Alibunara zbog sumnje da je neutvrđenog dana u periodu od 27. aprila do 29. aprila ove godine primenom nasilja ugrozio telesni integritet svoje vanbračne partnerke D. S. (42) iz Jabuke tako što ju je u kući u kojoj su živeli u Alibunaru, u Ulici Save Munćana, šakama stegao za vrat usled čega je nastupila smrt oštećene, saopštio je MUP.

30.04.2024

19:02

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija