• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

02.11.2023

15:24

Institut Torlak: Postali ekskluzivni distributer vakcine protiv hepatitisa B!

Shutterstock

Društvo

Institut Torlak: Postali ekskluzivni distributer vakcine protiv hepatitisa B!

Podeli vest

Institut Torlak postaje ekskluzivni distributer vakcine protiv hepatitisa B, a to je omogućeno ugovorom koji je potpisan između tog instituta i južnokorejske kompanije LG Chem.

Ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija Jelena Begović kazala je da će ovaj ugovor, koji je potpisan 31. oktobra u drugoj fazi omogućiti da ova južnokorejska kompanija prenese svoje znanje i veštine u kontroli kvaliteta institutu.

Torlak će moći da vrši kompletnu kontrolu kvaliteta proizvodnje, ali i finalnog proizvoda, odnosno vakcine protiv hepatitisa B po najvišim kriterijumima i svetskim standardima.

- Nakon uspešno realizovana prva dva koraka očekujem da Institut Torlak postane i proizvođač hepatitis B vakcine, a time se otvaraju vrata za proizvodnju i mnogih drugih vakcina i bioloških lekova koji se primenjuju u biomedoicini, što će izuzetno podići i samu reputaciju instituta Torlak - kazala je Begović.

Foto: Miloš Rafailović

 

Na taj način će, kako je naglasila ministarka, Srbija imati svoju proizvodnju i zapošljavaće svoje najbolje ljude u Institutu, odnosno imaće svoje kapacitete za proizvodnju i neće zavisiti od drugih.

Ona je podsetila da je u seprtembru ove godine predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić potpisala Memorandum o razumevanju između Srbije i Južne Koreje koji se odnosi na uzajamno podsticanje i zaštiu ulaganja između dve zemlje.

- Srbija biotehnologiju vidi kao jednu od primarnih grana industrije, odnosno primarnih grana privrede i zato je čitav projekat Bio 4 Kampusa osmišljen tako da privuče velike kompanije iz oblasti biotehnologije i da postane platforma za saradnju sa čitavim svetom - kazala je ministarka.

Begović je naglasila da se trenutno ekonomija svih najrazvijenijih zemalja baziraju na znanju, odnosno na nauci, inovacijama i na znanju ljudi koji rade u ovim oblastima, a to su takozvane inovativne ekonomije.

- Jedna od tih inovativnih ekonomija je i bioekonomija i Srbija je zaista odlučila da krene u smeru razvoja biotehnologije, odnosno bioekonomije, pa je tako 31. oktobra ove godine potpisan Ugovor između našeg Instituta Torlak i trenutno najveće južnokorejske kompanije u oblasti hemijske industrije, ali i kompanije koja se bavi razvojem novih materijala i biofarmaceutika koji se primenjuju u zdravstvenim sistemima, LG Chem kompanije - kazala je Begović.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!
Live TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!

Geopolitički svet je sve uzburkaniji. Verovatno Srbija treba da bude veličine Gaze da bi bila dovoljno mala. U svetu ima mnogo prekombinovanja. Dešava se nešto što će prave rezultate dati tek za pet godina. O domaćoj politici, ali i o poseti Blinkena Bliskom Istoku govorili su u "Info večeri" Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke i Jovana Stojković iz pokreta Živim za Srbiju.

27.04.2024

22:35

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija