• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/RTS

14.03.2024

11:10

Sve više zaraženih od ove opasne bolesti! Oglasili se iz Batuta: "U najtežem stanju mlađi od godinu dana"

printscreen

Društvo

Sve više zaraženih od ove opasne bolesti! Oglasili se iz Batuta: "U najtežem stanju mlađi od godinu dana"

Podeli vest

U ovom trenutku je 36 potvrđenih slučajeva malih boginja, a najveći broj inficiranih je na teritoriji Beograda.

Direktorka Instituta za javno zdravlje "Batut" Verica Jovanović rekla je da su morbile veoma infektivnom uzročniku koji ukoliko je prisutan u cirkulaciji - a kod nas svakako jeste, daje veći broj inficiranih.

- Mi danas imamo porast, taj porast nije veliki, ali u ovom trenutku imamo 36 potvrđenih slučajeva malih boginja, najveći broj inficiranih - 30 je teritoriji Beograda - rekla je Jovanovićeva.

Prema izveštaju od pre nedelju dana potvrđena su 32 obolela.

Foto: Printskreen Tanjug

 

Kada je reč o vakcinaciji, apeluje na redovno vakcinisanje prema programu obavezne imunizacije, naročito vakcinacija prvom dozom MMR vakcine je značajna za decu manjeg uzrasta.

- Na takav način ćemo uticati na sprečavanje zaražavanja i svih komplikacija koje virus morbila donosi - rekla je ona.

U najtežem stanju mlađi od godinu dana

Jovanovićeva kaže da je bilo i hospitalizovanih osoba, a u najtežem stanju su mlađi od godinu dana. Od 36 potvrđenih slučajeva, 30 je nevakcinisano i sa nepoznatim vakcinalnim statusom.

- Potvrđeno je da je 20 lica nevakcinisano. Najveći razlog za pojavu i epidemiju i pojedinačnih slučajeva morbila je status nevakcinisanosti. Radimo na tome da obuhvat celokupne populacije bude veći od 95 odsto - rekla je ona.

Grip i veliki kašalj

Prema njenim rečima, situacija u vezi sa gripom je stabilnija, za oko 20 procenata je pad inficiranih u odnosu na prethodnu nedelju.

U ovoj sezoni je dominirao je tip A virusa gripa (H1N1).

Jovanovićeva je rekla da u ovom trenutku od početka godine ima 962 potvrđena slučaja pertusisa.

- Očekujemo da se situacija može smirivati, i dalje apelujemo na povećan obuhvat vakcinacijom i naročito na pravovremeno vakcinisannje dece. Treba da radimo na tome da se obuhvat sa 92 odsto poveća na neophodnih 95 odsto - zaključila je Jovanovićeva.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Udario devojčicu trotinetom na pešačkom prelazu u Batajnici! Tinejdžerka zadobila teške povrede opasne po život!
Hronika

Udario devojčicu trotinetom na pešačkom prelazu u Batajnici! Tinejdžerka zadobila teške povrede opasne po život!

Ovlašćena službena lica Ministarstva unutrašnjih poslova Direkcije policije Policijske uprave za grad Beograd Uprave saobraćajne policije SPI za uviđaje saobraćajnih nezgoda, su po nalogu Trećeg osnovnog javnog tužilaštva u Beogradu, 27. aprila ove godine odredila zadržavanje u trajanju od 48 sati Č.L. (21) zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio krivično delo protiv bezbednosti javnog saobraćaja.

28.04.2024

13:31

Sport

Planeta

Sprema se invazija na Belorusiju! Plan su nazvali "Peremoga 2.0"!
Planeta

Sprema se invazija na Belorusiju! Plan su nazvali "Peremoga 2.0"!

Iza odluke o zauzimanju određenog regiona na teritoriji Belorusije ne stoji opozicija, već Zapad, ukazuju ruski eksperti, komentarišući upozorenje beloruskog predsednika da predstavnici beloruske opozicije, koji se nalaze u inostranstvu, žele da zauzmu jedan od regiona u zemlji, proglase novu vlast i da uvedu tamo snage NATO-a.

28.04.2024

17:42

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija