• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

28.02.2024

12:16

Od upale pluća do zapaljenja mozga - Male boginje mogu izazavati ozbiljne komplikacije!

printscreen

Društvo

Od upale pluća do zapaljenja mozga - Male boginje mogu izazavati ozbiljne komplikacije!

Podeli vest

Iz Instituta za javno zdravlje „Dr Milan Jovanović Batut“ saopštili su juče da je u Srbiji od početka godine do 26. februara rеgistrоvаno 24 pоtvrđеnih slučаjevа morbilа.

Ovo je među najzaraznijim infektivnim bolestima koja je trebalo da bude iskorenjena i poslata u istoriju medicine, a koja se vratila na velika vrata izjavila je infektolog Svetlana Popović.

- Male boginje se prenose direktnim kontaktom sa obolelom osobom (poljubac, rukovanje), putem vazduha respiratornim kapljicama koje emituje obolela osoba (kašalj, kijanje) i retko indirektnim putem preko sveže kontaminiranih predmeta - kaže Popović.

Prema njenim rečima posle inkubacije, koja najčešće traje od 7 do 18 dana, dolazi do pojave povišene telesne temperature, sekrecije iz nosa, kašlja i konjunktivitisa.

- Nabrojani simptomi traju dva do četiri dana, nakon čega dolazi do skoka telesne temperature (preko 40 stepeni) i pojave makulopapulozne ospe prvo na licu, iza ušiju i na vratu, koja se zatim širi na trup i ekstremitete. Postoji i specifičan izraz lica, takozvana plačna maska, jer su oči suzne zbog upale konjunktiva i rinitisa, odnosno upale nosa - ističe infektolog.

Foto: Shutterstock

 

Zapaljenje pluća se javlja kod svake 20. obolele osobe

Obolela osoba je zarazna poslednjeg dana inkubacije (kada je još uvek bez tegoba), 4 dana pre izbijanja ospe i 4 dana nakon izbijanja ospe.

- Komplikacije su češće kod dece mlađe od pet godina i odraslih osoba starijih od 20 godina. To su zapaljenje pluća, zapaljenje srednjeg uha, dijareja, zapaljenje mozga i gubitak vida. Zapaljenje pluća se javlja kod svake 20. obolele osobe i oko 60 odsto slučajeva smtnih ishoda nastaje upravo zbog ove komlikacije. Svaki hiljaditi bolesnik dobija zapaljenje mozga, dok na 1000 obolelih sa navedenom komlikacijom dolazi do smrtnog ishoda - kaže Popović.

MMR vakcina ne izaziva autizam i jedini je način zaštite

Doktorka Popović naglašava da je vakcinacija jedina efikasna preventivna mera koja dovodi do stvaranja solidnog i dugotrajnog (doživotnog) imuniteta.

- MMR vakcina se daje u 2 doze: deci u drugoj godini života (pravovremeno data vakcina je u uzrastu od 12 - 15 meseci) i u 7. godini života (u okviru priprema za polazak u školu). U poslednje vreme vakcinacija MMR vakcinom se povezuje sa autizmom, što zabrinjava pojedibne roditelje i stvara nepovrenje prema vakcinaciji. Ovakve informacije su bez naučne zasnovanosti. Vakcinacija protiv mnogih zaraznih bolesti je spasila živote mnogih ljudi, tako i MMR vakcina ima značajno mesto u prevenciji ove i te kako zarazne bolesti - napominje Popović.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Haos u Arizoni, zatvoren međudržavni autoput! (VIDEO)
katastrofa

Haos u Arizoni, zatvoren međudržavni autoput! (VIDEO)

Teretni voz koji je prevozio gorivo iskočio je iz šina i zapalio se u blizini granične linije između američkih saveznih država Novi Meksiko i Arizona, a u incidentu nije bilo povređenih, saopštili su železnički operater BNSF i policija.

27.04.2024

08:47

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija