• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/Telegraf

26.02.2024

09:38

Pedijatri uzeli stvar u svoj ruke! Češljaju se zdravstveni kartoni, roditeljima prete kazne

Printskrin/ RTS

Društvo

Pedijatri uzeli stvar u svoj ruke! Češljaju se zdravstveni kartoni, roditeljima prete kazne

Podeli vest

Male boginje se šire u Srbiji, do sada su one potvrđene kod 17 osoba, od kojih su 14 iz Beograda u kojem je prijavljena epidemija. Preduzete su posebne mere, zbog čega se proveravaju vakcinalni kartoni i pedijatri pozivaju roditelje nevakcinisane i nepotpune vakcinisane dece, a slične mere postoje i u predškolskim ustanovama.

U vrtićima se, naime, od roditelja traži da donesu izveštaj od pedijatra ukoliko se kod deteta odlaže vakcinacija po kalendaru obavezne imunizacije.

U obaveštenju koje se može videti na oglasnim tablama u predškolskim ustanovama a koje potpisuje  Savez udruženja medicinskih sestara  predškolskih ustanova Srbije, od roditelja čija su imena dece navedena, traži se da dostave ili kompletan vakcinalni karton, ili, u drugom slučaju, izveštaj od pedijatra o odlaganju vakcinacije.

Osim u Beogradu, male boginje su potvrđene i u Novom Sadu i Staroj Pazovi. Pre nego što su one dijagnostikovane, suočili smo se sa velikim kašljom, odnosno pertusisom.

Počev od 7. februara, nakon što je dan ranije potvrđen prvi slučaj malih boginja u Beogradu, na snazi je pojačan nadzor nad morbilima.

- Taj nadzor uključuje nulto dnevno izveštavanje iz svih nadzornih jedinica na teritoriji naše nadležnosti. Takođe, vanrednu reviziju kartoteka za propuštena godišta, odnosno za decu koja nisu vakcinisana a mogu da se vakcinišu shodno svom uzrastu i za one koji su nepotpuno vakcinisani. Oni se pozivaju na vakcinaciju. Takođe, prijave sumnji na obolevanje koje se laboratorijski ispituju. Mi vršimo epidemiološko ispitivanje svih slučajeva, kontakti sa obolelima se stavljaju pod zdravstveni nadzor. Sve su to mere koje se preduzimaju počev od ovog prvog potvrđenog slučaja u Beogradu - navodi dr Maris.

Među obolelima od morbila najviše je onih koji su nevakcinisani MMR vakcinom. Četiri obolele osobe su hospitalizovane u različitim zdravstvenim ustanovama u Beogradu.

Većina od njih, kako kaže naša sagovornica, nema komplikacije bolesti, već su zadržani na bolničkom lečenju zbog izolacije i zbog praćenja daljeg zdravstvenog stanja.

Kada govorimo o imunizaciji, odnosno ko može još pored dece može da primi MMR vakcinu prema programu obavezne imunizacije a koja se daje u drugoj godini, odnosno pred polazak u školu druga doza, ovu vakcinu mogu primiti sve osetljive osobe, odnosno kontakti sa obolelim osobama kod kojih su potvrđene male boginje unutar 72 sata. Kad kažemo osetljive osobe, to znači da one nisu prebolele bolest u prošlosti, nisu vakcinisane, a imaju dokaz za to. A dokaz se radi s serološkom analizom, odnosno proverom da li imaju prisutstvo IgG antitela za morbile - objašnjava dr Maris.

Foto: printscreen

 

Pored njih, mogu da je prime žene koje planiraju trudnoću, odnosno žene u reproduktivnom periodu, bez provere imunog sistema.

- Sa druge strane, trudnice ne mogu da se vakcinišu ovom vakcinom, jer je u pitanju živa vakcina. Ona štiti i od rubele ili crvenke, kako je narod zove, a rubela u prvom trimestru trudnoće može da dovede do oštećenja ploda, i pobačaja, pa je zato važna vakcinacija tokom planiranja trudnoće - objasnila je dr Maris.

Kazne do roditelja, koje propisuje Zakon o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti, retko kad stižu, a i kada se to dogodi one su niske. U ovom slučaju, udarac po džepu ne važi.

Kako je objasnila načelnik Jedinice za zarazne bolesti u Gradskom zavodu za javno zdravlje u Beogradu dr Slavica Maris, ukoliko pedijatar odnosno Dom zdravlja pozove roditelja, a on odbije da se dete vakciniše, lekar u obavezi da napiše prijavu protiv tog roditelja.

- Ta prijava se prosleđuje Republičkoj sanitarnoj inspekciji, a onda oni preduzimaju korake iz svoje nadležnosti. Sledi tužba, ide se na sud, koji donosi kaznu. Uglavnom je to novčani iznos u pitanju - kaže dr Maris.

Naime, stav 6, član 85, Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti propisuje da će se novčanom kaznom u iznosu od 50.000 do 150.000 dinara kazniti za prekršaj fizičko lice ako odbije obaveznu imunizaciju lica određenog uzrasta po članu 32.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!
Live TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!

Geopolitički svet je sve uzburkaniji. Verovatno Srbija treba da bude veličine Gaze da bi bila dovoljno mala. U svetu ima mnogo prekombinovanja. Dešava se nešto što će prave rezultate dati tek za pet godina. O domaćoj politici, ali i o poseti Blinkena Bliskom Istoku govorili su u "Info večeri" Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke i Jovana Stojković iz pokreta Živim za Srbiju.

27.04.2024

22:35

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

(VIDEO) Ovaj snimak je razgnevio celu Rusiju! Kako je Ukrajina uspela ovo?! Dron zbrisao milionski supermoderni sistem!
NEVEROVATNO

(VIDEO) Ovaj snimak je razgnevio celu Rusiju! Kako je Ukrajina uspela ovo?! Dron zbrisao milionski supermoderni sistem!

Prema tvrdnjama ukrajinske vojske, u napadu njihovih snaga uništen je skupoceni sistem ruske vojne opreme. Ukrajinska vojno-obaveštajna agencija GUR objavila je u subotu video snimak za koji tvrde da prikazuje udar pripadnika Obaveštajne službe odbrane Ukrajine (DIU) i 15. odvojene artiljerijsko-izviđačke brigade Black Forest kako gađaju ruski radarski sistem 48Y6 K-1 Podljot, a na snimku je uhvaćen i dramatičan trenutak eksplozije.

27.04.2024

20:40

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija