• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: J.Matijašević

28.02.2024

07:10

Skandalozno! Ludilo antivaksera ne prestaje: Savetuju roditelje da čiste decu od vakcina?!

Shutterstock

Društvo

Skandalozno! Ludilo antivaksera ne prestaje: Savetuju roditelje da čiste decu od vakcina?!

Podeli vest

Društvene mreže preplavljene su skandaloznim objavama antivaksera protiv obavezne vakcinacije, čime ugrožavaju živote svoje, ali i tuđe dece!

U prilog tome ide i sve više zaraženih mališana kako malim boginjama, tako i velikim kašljem, koji zbog teške kliničke slike završavaju u bolnici. Prema poslednjim podacima, morbilama je zaraženo čak 19 osoba, a velikim kašljem oko 900 i većina među njima nije primila MMR vakcinu.

Šarlatani leče decu

U grupi na društvenim mrežama posvećenoj antivakserima dele se saveti nestručnih ljudi, samoprozvanih doktora koji ubeđuju roditelje da je vakcina pogrešan izbor i da i oni koji su vakcinisani treba da je "izbace" iz organizma?!

- Kao deca, ležali smo - prebolevali četiri vrste dečjih "bolesti": male boginje (morbile), rubeolu, zauške i ovčije boginje. Naše su babe i preci znali da su to bolesti od Boga, zato su ih tako i zvali - boginje. Pravi lekari su nekada govorili da, nakon što dete preleži boginje, imunitet mu se utrostručuje, brže raste, nepreduje, biva otpornije. Zatim, veliki (magareći) kašalj bio je uobičajeni pratilac zimskih prehlada (čišćenja), kao i temperatura. Zaista, niko nije od toga pravio dramu, štaviše, deca su ostajala kod kuće, "ležala", bila pošteđena većih poslova i škole. A ovo danas samo mediji prave buku i paniku, da pitate ljude na ulici, većina ne bi imala prpu od "zaraznih" bolesti. Kad ne bi postojali mediji, ne bi se niko ni plašio, zato i treba svi da izbace televizor iz kuće. Ja ga nemam 13 godina i realnost koju živim nema veze sa onom koju ljudima prikazuju na ekranima - napisala je jedna od članica grupe.

Foto: Shutterstock

 

Leče leukemiju gladovanjem i čajevima

U grupi antivaksera jedna majka je čak upitala kako da dete pripremi na borbu sa leukemijom i upitala kolike količine vitamina C sme da konzumira?! Najveći broj "saveta" bio je da se dete izmesti iz bolnice, da roditelji kontaktiraju sa takozvanim lekarima prirodne medicine, ali i da dete gladuje dve nedelje.
- Znam da zvuči čudno, ali najveće šanse ima sa gladovanjem. Barem dve nedelje. Ne treba ništa da jede, samo da liže so i da pije vodu. Nikako ti ceđeni sokovi. U narodu se zove gladovanje, a stručno autofagija, verovatno ste čuli. Znam da zvuči čudno, ali najveće šanse da se izborite protiv tumora jeste da ga izgladnite. Nikako ti sokovi i šećeri jer se tumor hrani isključivo šećerima, odnosno glukozom. To zna svako ko je ikada išao na skener... - glasio je savet, a bilo je i onih koji su rekli da se leukemija leči čajevima:
- Detoksikacija i ništa više. Kao što su napici od divlje borovnice, čaj od žila, jaja prepelice, žitna trava...

A zatim je usledila i lavina sličnih komentara, ali i opasnih saveta za lečenje.

- Seljanke su vekovima u isti krevet stavljale dete koje je dobilo boginje i zdravu decu da i ona prebole. Nije se pravio spektakl, nije se narod zastrašivao, niko nije punio džepove. Bila je to najnormalnija stvar. Danas od toga prave epidemiju od koje strepi država - napisao je jedan od korisnika Fejsbuka, dok je jedna majka tražila pomoć kako da očisti dete od vakcine i, verovali ili ne, taj skandalozni odgovor je i dobila:

- Preporučujemo nadrilekare koji prave razne "šejkove", "napitke" i "tečnosti" na prirodnoj bazi, a koji čiste organizam od teških metala iz vakcine. Pomoću tih preparata dete možete očistiti i od parazita, što je odličan lek protiv autizma?!

Foto: Foto: Shutterstock

 

Kazne za nesavesne roditelje

Zakonom o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti predviđena je obavezna imunizacija dece protiv tuberkuloze, difterije, tetanusa, velikog kašlja, dečje paralize, malih boginja, rubeole, zaušaka, virusnog hepatitisa B, oboljenja izazvanih hemofilusom influence tipa B i oboljenja izazvanih streptokokom pneumonije. Kazna za nevakcinisanje dece je prvo 30.000 dinara, pa ako nakon te kazne dete ne primi vakcinu, kazna je veća, a najveća iznosi 150.000 dinara.

Opasno po život

Ovakve i slične jezive objave i, pre svega, opasno igranje sa dečjim životima oštro je osudio i naš poznati infektolog prof. dr Žarko Ranković.

- Ljude koji na društvenim mrežama predlažu raznorazne načine lečenja, izbegavanje vakcinacije, a posebno ako se bave medicinom, treba najoštrije kazniti, jer niko nema prava da ugrožava tuđi život. Sramota je da se u 21. veku borimo sa epidemijom morbila samo zato što nečije tate i mame slušaju antivaksere i beže od svoje odgovornosti! Neki ljudi su nedovoljno informisani, možda i naivni i poslušaće savete šarlatana sa interneta, a ne prave lekare. Odgovornost je da čuvamo zdravlje, a roditelji koji pokušavaju na razne načine da izbegnu vakcinaciju - sve su samo nisu odgovorni. To je krivično delo zato što se ozbiljno igraju sa zdravljem i svoje i tuđe dece - dece koja su se tek rodila, pa ne mogu da prime vakcinu ili one koja zbog hronične bolesti ne smeju da budu vakcinisana - naglasio je prof. dr Ranković i istakao da smo zbog takvog ponašanja dopustili da gubimo decu, pošto nemamo dovoljno vakcinisane.

Simptomi kada je potrebno javiti se lekaru

* telesna temperatura veća od 38,5 stepeni
* pojava plikova po telu
* curenje iz nosa
* crvenilo lica

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!
Live TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!

Geopolitički svet je sve uzburkaniji. Verovatno Srbija treba da bude veličine Gaze da bi bila dovoljno mala. U svetu ima mnogo prekombinovanja. Dešava se nešto što će prave rezultate dati tek za pet godina. O domaćoj politici, ali i o poseti Blinkena Bliskom Istoku govorili su u "Info večeri" Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke i Jovana Stojković iz pokreta Živim za Srbiju.

27.04.2024

22:35

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

(VIDEO) Ovaj snimak je razgnevio celu Rusiju! Kako je Ukrajina uspela ovo?! Dron zbrisao milionski supermoderni sistem!
NEVEROVATNO

(VIDEO) Ovaj snimak je razgnevio celu Rusiju! Kako je Ukrajina uspela ovo?! Dron zbrisao milionski supermoderni sistem!

Prema tvrdnjama ukrajinske vojske, u napadu njihovih snaga uništen je skupoceni sistem ruske vojne opreme. Ukrajinska vojno-obaveštajna agencija GUR objavila je u subotu video snimak za koji tvrde da prikazuje udar pripadnika Obaveštajne službe odbrane Ukrajine (DIU) i 15. odvojene artiljerijsko-izviđačke brigade Black Forest kako gađaju ruski radarski sistem 48Y6 K-1 Podljot, a na snimku je uhvaćen i dramatičan trenutak eksplozije.

27.04.2024

20:40

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija