• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/B92

06.11.2023

09:42

Srbija u samom vrhu Evrope! Kljukamo se antidepresivima kao bombonama

Shutterstock

Društvo

Srbija u samom vrhu Evrope! Kljukamo se antidepresivima kao bombonama

Podeli vest

Svaka četvrta ili peta osoba između 20 i 25 godina povremeno ili svakodnevno uzima neki od lekova iz grupe sedativa. U Srbiji se godišnje proda oko 7 miliona pakovanja lekova za smirenje.

Postoji čitav spektar lekova za smirenje: od onih koji relativno retko dovode do zavisnosti tipa bromazepama pa do onih koji jako često dovode do zavisnosti kao što su lorezepam i ksalol.

Lekovi se često koriste kao "prva pomoć", legitimni su i legalni, društveno prihvatljiviji od alkohola i droga, pa problem zloupotrebe lekova može duže ostati nezapažen ili mu se ne pridaje toliki značaj.

Da stvar bude još opasnija,  lekovi za smirenje se u Srbiji koriste dva puta više nego u Evropi i Americi.

Svaki lek koji je trigonik (ima onaj crveni trougao) kompromizuje psihomotornu kordinaciju i produžava vreme reagovanja, pa zato ne bi trebalo da se vozi pod dejstvom lekova.

Lekovi za smirenje su u širokoj upotrebi još od šezdesetih godina i dobro su proučeni i shvaćeni. Oni su mnogo sigurniji od mnogih lekova, i leče mnoga stanja- anksioznost, nesanicu,opsesivno kompulsivni poremećaj, ali bez pravilnog korišćenja stvaraju zavisnost. Isto je i sa lekovima za spavanje.

Foto: Shutterstock

 

Kada su u pitanju lekovi za spavanje tj. hipnotici i oni se često uzimaju na svoju ruku. Jako je važno da se oni uzimaju u kontunitetu ne duže od dve do 3 nedelje i to isključivo pod nadzorom lekara.

Svaka zavisnost se izuzetno teško leči, a do nje se dolazi jako lako. Ukoliko se zavisnost razvila i dođe do nagle obustave leka javiće se oređeni simptomi- glavobolja, mučnina, preznojavanje, dijareja, gubitak apetita, ometanja vida i sluha, halucinacije i na kraju epileptični napad.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!
Live TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!

Geopolitički svet je sve uzburkaniji. Verovatno Srbija treba da bude veličine Gaze da bi bila dovoljno mala. U svetu ima mnogo prekombinovanja. Dešava se nešto što će prave rezultate dati tek za pet godina. O domaćoj politici, ali i o poseti Blinkena Bliskom Istoku govorili su u "Info večeri" Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke i Jovana Stojković iz pokreta Živim za Srbiju.

27.04.2024

22:35

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Hitno! Brajen javlja: NATO raspoređuje trupe u Ukrajinu! Počelo ono čega se ceo svet plašio: U uniformama su, nose zastave...
NIJE DOBRO

Hitno! Brajen javlja: NATO raspoređuje trupe u Ukrajinu! Počelo ono čega se ceo svet plašio: U uniformama su, nose zastave...

NATO je počeo da raspoređuje borbene trupe na ukrajinsko ratište. Vojnici su u uniformama i uglavnom koncentrisani u zapadnom delu zemlje, ima ih i na istoku, tik uz borbe na frontu. Vojska iz Poljske, Francuske, Velike Britanije, Finske i drugih članica NATO od 25. aprila pristiže u Ukrajinu. Ove trupe nisu plaćenici. Na uniformama nose zastave svojih zemalja. Ove tvrdnje Stefana Brajena, koji je obavljao posao visokog izvršnog direktora u američkoj proizvodnji naoružanja, a bio je angažovan i u izvršnim i zakonodavnim nivoima američke vlade, objavljuje „Vepons end stratedži“.

27.04.2024

22:40

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija