• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: RTS

07.11.2023

13:47

Potražnja za IT stručnjacima opala! Kompanije se okreću usavršavanju zaposlenih i povećanju plata

pexels.com

Društvo

Potražnja za IT stručnjacima opala! Kompanije se okreću usavršavanju zaposlenih i povećanju plata

Podeli vest

Rad od kuće i privatno zdravstveno osiguranje su dva najvažnija benefita za zaposlene u IT sektoru.

Većina kompanija, kroz fitnes i druge programe, pruža podršku radnicima da brinu o psiho-fizičkom zdravlju. Broj oglasa za posao opada, ali poslodavci kažu da se okreću ka usavršavanju zaposlenih i najavljuju povećanje plata od 10 odsto, pokazuje najnovije istraživanje.

Istraživanje “Šta to rade programeri“, sprovedeno među 120 donosilaca odluka iz IT kompanija i više od 230 zaposlenih, pokazalo je da najveći procenat menadžera u ovom sektoru čine Milenijalci.

 - Zatim idu ‘bejbi bumersi‘, generacija Iks. Dok je generacija Z polako ušla u IT i oni sustižu milenijalce kao zaposleni -  rekla je Jelena Zdravkovski iz "Osiguranika".

Navodi da su, u odnosu na prošlu godinu, beneficije u IT sektoru u blagom padu, posebno kod tim bilding aktivnosti.

 - Međutim, ono što je važno jeste da zaposleni zaista jesu zadovoljni tim beneficijama i dalje. Na prvo mesto svakako je beneficija rada od kuće. Dakle, 89 odsto zaposlenih ima tu mogućnost u IT-u. Prošle godine je to bilo 95 odsto. Dakle, postoji pad, ali nije toliko značajan - kaže Zdravkovski.

Na drugom mestu beneficija kojima su zaposleni zadovoljni nalazi se dobrovoljno zdravstveno osiguranje, koje je obezbeđeno za 72 odsto zaposlenih, slično kao prošle godine. To je, inače, i nešto što se smatra benefitom koji je neophodno imati kao IT kompanija.

Marko Vučetić sa sajta “Hello World” objašnjava da samo 10 odsto zaposlenih radi isključivo od kuće, a da je najzastupljeniji hibridni model u kojem se nekoliko dana radi od kuće, a nekoliko iz kancelarije.

 - I u našem istraživanju hibridni model rada se zapravo pokazao kao pobednički. Dakle, zaposleni koji rade na ovaj način, kombinuju kancelariju i rad od kuće, pokazali su najveće zadovoljstvo beneficijama, najbolju povezanost sa kolegama, i ono što je jako važno, najbolji balans privatnog i poslovnog života - rekao je Vučetić.

Veliki procenat zaposlenih ima obezbeđen neki vid podrške psiho-fizičkom zdravlju.

 - U Srbiji trenutno 39 odsto zaposlenih u IT-u nema obezbeđen nijedan ‘well-being‘ program podrške. Ostatak ima. To su uglavnom neki fitnes programi. A osim toga, u okviru ‘well-being‘ mi imamo i psihološko savetovanje jedan na jedan. To su neke edukacije, ‘webinari‘, dokle to je jedno široko polje - rekla je Jelena Zdravkovski.

Istraživanje je pokazalo i da je 77 odsto programera, odnosno IT-evaca, tokom godine osetilo povećani stres, brigu, pad raspoloženja.

"Dakle njima definitivno ti programi jesu potrebni“, rekla je Jelena Zdravkovski.

Tu je, kako kaže, došlo do mimoilaženja između kompanija i zaposlenih.

Dok je 87 odsto IT-evaca izjavilo da bi, kada bi im kompanija to pružila, oni koristili program psihološkog savetovanja jedan na jedan, u Srbiji trenutno to obezbeđuje samo 22 odsto poslodavaca.

Što se tiče ponuda za posao, Vučetić kaže da je trend zapošljavanja u IT-u ove godine po prvi put opao, ali da globalna kriza nije u većoj meri pogodila Srbiju.

 - Čak 53 odsto kompanija je odgovorilo pozitivno što se tiče povećanja zarada u IT-sektoru u 2024. godini za do 10 odsto i to je dobar podatak, imajući u vidu sve ove faktore koje smo navodili ranije. Tako da očekujemo da se IT-sektor nekako razvije i dalje raste, ali ne u možda nekim obimima kako je to zapravo bilo pre par godina - rekao je Vučetić.

Veliki procenat zaposlenih ima obezbeđen neki vid podrške psiho-fizičkom zdravlju.

 - U Srbiji trenutno 39 odsto zaposlenih u IT-u nema obezbeđen nijedan ‘well-being‘ program podrške. Ostatak ima. To su uglavnom neki fitnes programi. A osim toga, u okviru ‘well-being‘ mi imamo i psihološko savetovanje jedan na jedan. To su neke edukacije, ‘webinari‘, dokle to je jedno široko polje. I ono što je ove godine primetno jeste da je 77 odsto programera, odnosno IT-evaca svih, osetilo tokom godine povećani stres, brigu, pad raspoloženja. Dakle njima definitivno ti programi jesu potrebni - navodi Vučetić.

Tu je, kako kaže, došlo do razmimoilaženja između kompanija i zaposlenih.

Dok je 87 odsto IT-evaca izjavilo da bi, kada bi im kompanija to pružila, oni koristili program psihološkog savetovanja jedan na jedan, u Srbiji trenutno to obezbeđuje samo 22 odsto poslodavaca.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

Da li se sprema hapšenje Netanijahua? Mladići u Ukrajini plaču dok ih silom odvlače na front!
Live TV

Da li se sprema hapšenje Netanijahua? Mladići u Ukrajini plaču dok ih silom odvlače na front!

U Pojasu Gaze od početka sukoba ubijeno je više dece nego u svim svetskim sukobima zajedno. Amerika štiti Izrael do krajnjih granica, ipak navodno se sprema optužnica protiv Netanijahua zbog svega što se dešava u Pojasu Gaze. Na ovu, ali i druge aktuelne teme govorili su gosti "Rata uživo" Vojislav Milošević, direktor Centra za antiterorizam i Ivan Ivanović iz pokreta "Naši".

28.04.2024

19:53

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija