• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

11.11.2023

06:48

Slavimo Svetog Avramija Zatvornika! Verovanja kažu da danas sve nedaće treba da istrpimo!

printscreen

Društvo

Slavimo Svetog Avramija Zatvornika! Verovanja kažu da danas sve nedaće treba da istrpimo!

Podeli vest

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici danas slave prepodobnog Avramija Zatvornika, odbeglog od sveta, zaštitnika ovčara, ovaca i sitne stoke.

Sveti prepodobni Avramije Zatvornik bio je maloazijski hrišćanski isposnik i monah. Svoju jaku veru, nasleđenu od pobožnih roditelja, pokazivao je odmalena i toliko je voleo Boga, kaže predanje, da je od žene pobegao nedelju dana po venčanju.

Njegovi srodnici i meštani pozdraviše takav neobičan gest i on se ubrzo nadaleko proslavi kao mudar i uzdržan čovek.

- Roditelji mu umreše, te on sve svoje imanje podeli siromašnima, ne ostavivši sebi ništa, jer se plašio da se njegov um ne prilepi za neku ovozemaljsku stvar, piše u crkvenim kalendarima za ovog sveca.

Sveti Avramije je za punih 50 godina izašao među svet svega dva puta.

- Prvi put da obrati Bogu jedno selo u kom su bili svi neznabožci. Episkop je želeo da ga postavi baš u to selo za sveštenika, ali se Avramije usprotivi toj odluci.

Ipak, ostade neko vreme u selu, gde je kao sveštenik sagradio lepu crkvu i u njoj je uznosio molitve Bogu svakodnevno "da sabere rasejani narod i uvede ga u crkvu".

Foto: printscreen

 

No, nezahvalni neznabošci ga okovaše, proteraše iz sela i zatrpaše kamenjem. Ali on se ponovo vrati.

"Mučen, gonjen, vučen, tučen, kamenjem zatrpavan, gladan i žedan, on se ne razgnevi na njih i ne klonu duhom, već trpeći sve, on se ne predade očajanju, nego još više razgorevaše ljubavlju prema Bogu i sažaljenjem prema zabludelima. Molio je i poučavao starce kao roditelje, mlađe kao braću, decu kao čeda, a istovremeno je bio zlostavljan i ružen od njih."

Tolika posvećenost da ploda i on vremenom preobrati ljude i uvede ih u Crkvu.

Kada je završio svoj posao, on se povuče da nastavi svoj lični podvig.

Drugi njegov izlazak među ljude bio je da spase svoju zabludelu nećaku Mariju. Vratio je na pravi put i ponovo nastavio svoj pređašnji podvig u samoći, ali više nikad nije izašao među svet.

Avramije je rođen u Maloj Aziji oko 290. godine a umro je 360 godine u 70 godini.

Zbog njegovog načina života, svi vernici danas moraju da istrpe nedaće sa kojima se susretnu, da budu strpljivi i da veruju da će im ovaj svetac pomoći da prebrode sve što ih muči.

Avramijevdan je i krsna slava nekih srpskih porodica. Ona se uglavnom javlja kod domaćina na području donjeg Podrinja.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

TV

Opozicija hoće da etiketira narod koji je glasao za nju kao genocidan! Srbija je postala problem od 2012. jer smo počeli da pričamo o svojim žrtvama! (VIDEO)
Live TV

Opozicija hoće da etiketira narod koji je glasao za nju kao genocidan! Srbija je postala problem od 2012. jer smo počeli da pričamo o svojim žrtvama! (VIDEO)

Radomir Lazović iz Zeleno-levog fronta najavio je da bi deo opozicije mogao da donese alternativnu deklaraciju posvećenu obeležavanju navodnog genocida u Srebrenici. Lazović je osudio održavanje sednice Skupštine Srbije 11. jula jer je, kako kaže, to dan kada se obeležava sećanje na događaje u Srebrenici, a ne trenutak za usvajanje Svesrpske deklaracije. Na ovu šokantnu najavu reagovao je gost "Info jutra" publicista Darko Zlojutro.

05.07.2024

10:31

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija