• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Promo

13.11.2023

14:33

Postani stručnjak za uzgoj vinove loze i grožđa!

Shutterstock

Društvo

Postani stručnjak za uzgoj vinove loze i grožđa!

Podeli vest

Ako imate dobro zemljište, malo prostora i niste lenji, uzgajanje grožđa nije težak poduhvat!

Grožđu su potrebni vreme i briga, ali ne dozvolite da vas to uplaši! Neke vrste se lakše uzgajaju, a ako krenete sa sortom pogodnom za početnike, za kratko vreme bićete stručnjak za orezivanje vinove loze i berbu.

Pronađite najbolje mesto – Iako raste na različitim vrstama zemljišta, najbolje će uspevati na dobro dreniranom, bogatom, organskom tlu pomešanom s dosta komposta. Bez obzira na sortu, svakom grožđu treba mnogo sunca. Vinovu lozu obavezno posadite na području koje ima direktan kontakt s jutarnjim suncem. Grožđe voli vlagu, ali ne uživa u vlažnom korenu. Veoma je važno i to da svakoj lozi date oko 1,5 metara ličnog prostora, a neke sorte mogu zahtevati i više. Vinova loza može pustiti veliki korenski sistem i zato joj je potrebno mesto za širenje.

Pogodite pravo vreme za sadnju – Da biste mladoj lozi dali najbolje šanse za uspeh, morate da pogodite vreme za sadnju. Na područjima s blagim zimskim uslovima, vinovu lozu možete posaditi početkom zime. U hladnijim krajevima sačekajte rano proleće. Vinova loza obično cveta u proleće, dok ubiranje ukusnih plodova svog rada možete očekivati u trećoj ili četvrtoj godini, i to krajem leta ili početkom jeseni. U prvih nekoliko godina ne očekujte mnogo grožđa, dok glavne stabljike i korenje ne ojačaju.

Izaberite sortu u skladu sa klimom – Neke sorte vole niže temperature, dok druge uspevaju na vrućini. Pre svega se konsultujte s lokalnim stručnjakom ili rasadnikom o tome koja je to sorta najbolja za vaše područje. Postoji preko 10.000 sorti grožđa i sigurno bar jedna koja je prava za vaše dvorište. Prvenstveno odlučite koju vrstu useva želite da uzgajate, tačnije za koju namenu.

Pravilno posadite svoju lozu – Iskopajte dovoljno duboku rupu, oko 30 cm. Prve godine nećete morati da đubrite grožđe osim ako vam je zemlja siromašna. Počnite sa đubrenjem postepeno, a s vremenom povećavajte količinu. Možete vezati male loze za rešetku ili ih posaditi uz postojeću ogradu. Šta god da radite, izaberite nešto konstruisano i čvrsto, jer vinova loza može postati prilično teška.

Pravilno orezujte vinovu lozu – Ako ste početnik, ovo može biti veliki izazov. Veoma je važno da se održava raspored rezidbe kako bi se uklonio stariji rast i osigurao razvoj novog. Počnite s prvim danima ranog proleća. Najčešća greška je nedovoljno jaka rezidba. Grožđe će se formirati samo na novim izdancima sa glavnih trski, tako da će zadržavanje previše starog rasta ometati prinose. Ako otkrijete da voće raste u gustoj senci, proredite ga, to će mu pomoći da dobije više sunca i da se poveća protok vazduha.

Berba grožđa – Ova radnja se delimično zasniva na intuiciji. Grožđe treba da ima punu bogatu boju. Zrno grožđa bi trebalo da bude čvrsto i debelo, ako je smežurano ili naborano, predugo je bilo na lozi. Ukus je najbolji način da vidite da li je grožđe zrelo. Ako zrna imaju pun slatki ukus, spremna su za branje. Ne pokušavajte da uvrnete svoje grozdove, možete oštetiti lozu. Umesto toga, koristite baštenske makaze da odsečete gomilu sa stabljike.

Dobar plan zaštite je neophodan – Vinova loza može da ulepša pejzaž svojim velikim izvajanim listovima i šarenim plodovima koji sazrevaju. Ipak, i nju napadaju razne štetočine i bolesti, a najčešća je plamenjača.. Napravite dobar plan zaštite! Za ptice će vam pomoći mreža, za insekte upotrebljavajte preparate u dogovoru sa stručnjakom, a za bilo koju nepredviđenu situaciju najpouzdanija zaštita su polise osiguranja useva i plodova „Dunav osiguranja“, koje brinu o vašim usevima i nude rešenje za sve moguće probleme! Štand Kompanije „Dunav osiguranje“ možete posetite na ovogodišnjem Sajmu vina koji se održava u Beogradu od 16. do 19. novembra.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Haos u Arizoni, zatvoren međudržavni autoput! (VIDEO)
katastrofa

Haos u Arizoni, zatvoren međudržavni autoput! (VIDEO)

Teretni voz koji je prevozio gorivo iskočio je iz šina i zapalio se u blizini granične linije između američkih saveznih država Novi Meksiko i Arizona, a u incidentu nije bilo povređenih, saopštili su železnički operater BNSF i policija.

27.04.2024

08:47

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

4 najdugovečnije rase pasa! Oni mogu da dočekaju duboku starost
Ljubimci

4 najdugovečnije rase pasa! Oni mogu da dočekaju duboku starost

Biranje kućnog ljubimca uvek je velik izazov jer u obzir treba uzeti mnogo faktora hoće li pas živeti u kući ili stanu, s decom ili mirnijim penzionerima, treba li mnogo vremena i strpljenja da ga dresirate, koliko će dlake gubiti i na kraju koliko će uopšte dugo živeti?

27.04.2024

06:21

Džet set

Srbija