• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/ Kurir

19.11.2023

16:35

Često se otkrije tek kad je prekasno! Devojčica se žalila na bol ispod rebara, pa usledio šok!

Shutterstock

Društvo

Često se otkrije tek kad je prekasno! Devojčica se žalila na bol ispod rebara, pa usledio šok!

Podeli vest

Nije retkost da devojčice još u osmom razredu ostaju u drugom stanju. Lekari kažu da kod mnogih devojaka tog uzrasta mesečni ciklus nije ustaljen, i da zbog toga ni ne posumnjaju na trudnoću koja se stoga otkrije tek kada više nije moguć abortus.

Sanja Tončić, juvenilni ginekolog u Domu zdravlja "Novi Sad" kaže da kod nje najčešće dolaze pacijentkinje koje imaju između 15 i 19 godina, mada bude i onih koji imaju i 14 i 25 godina.

- Dolaze nam uglavnom zbog neurednog ciklusa, ili ako je on obilan i bolan, zbog povećanog sekreta. Nekada ih kod nas uputi i dermatolog zbog akni ili pojačane maljavosti, pa im tada radimo hormonske analize i ultrazvuk, a nekada se zbog neurednog ciklusa proverava i štitna žlezda. Devojčice najčešće dođu na prvi pregled sa majkom. U svakom slučaju, dnevno imamo od 15 do 20 pacijentkinja, a 80 odsto njih su seksualno aktivne - priča dr Tončić.

Doktorka Tončić otkriva i da devojke nekada dođu s partnerom, što je dobro, jer onda zajedno mogu da pričaju o zaštiti. Devojke se uključuju i u radionice o prevenciji maloletničke trudnoće.

Foto: Shutterstock/sfam_photo

 

- Imali smo slučaj devojčice iz osmog razreda koja je imala blizanačku trudnoću. Dešava se da misle da imaju neuredan ciklus. Jedna devojka se, recimo, žalila na bol ispod rebara, a to su bili pokreti bebe. Kada dođu nakon desete nedelje, tada više ne može ni abortus da se radi - navodi Tončić.

Trudnoće maloletnica česte

- Svakog drugog meseca utvrdim maloletničku trudnoću. Ipak, mi smo pre svega preventivni centar i bavimo se savetodavnim radom, a devojke znaju da cene posvećenost i kasnije redovno dolaze na kontrole - kaže Tončić.

Ističe da devojkama savetuje da za trudnoću sačekaju da prođe pubertet.

- Mi im savetujemo da sačekaju da prođe pubertet, jer im ni karlica nije razvijena. One nisu osvestile odgovornost i ne razmišljaju ni o kondomu. Ili posežu za pilulom 'za dan posle', koja mora da se uzme najkasnije 72 sata nakon odnosa, ali ne sme da se uzme ponovo u narednih šest meseci. Ne znaju ni da prekid odnosa nije bezbedna metoda koja će ih zaštiti od trudnoće - navodi Tončić.

Foto: freepik

 

Devojčice saznanje o trudnoći uglavnom jako potrese.

To je teška situacija za celu porodicu, te nekada mora da se uključi i psiholog. Na kraju, praksa je pokazala da najčešće tu neželjenu decu odgajaju babe i dede, jer mlađani partner, otac, vrlo brzo nestane iz života svoje devojke.

Hlamidija česta polna bolest kod mladih

Veliki broj ovih devojaka ima hlamidiju, koja u krajnjem može da bude uzročnik neplodnosti. Nekada se na pregledu ustanovi da imaju i predkancerogene lezije.

- Nekad se otkriju ciste, a nekada i HPV. A ukoliko imaju infekciju, mogu da je prenesu partneru, i zato je dobro kada kod juvenilnog ginekologa dolaze u paru, jer im valja objasniti da ne treba da imaju odnose tokom lečenja - govori ona.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Aleksandar Vulin o izborima 2. juna: Vučić mora da se bavi izborima, ovo nisu lokalni izbori, hoće da slome kičmu Vučiću i našoj slobodarskoj politici
Izbori 2024

Aleksandar Vulin o izborima 2. juna: Vučić mora da se bavi izborima, ovo nisu lokalni izbori, hoće da slome kičmu Vučiću i našoj slobodarskoj politici

Gostujući u jutarnjem programu televizije Prva, Aleksandar Vulin je kazao da se 2. juna odlučuje o budućnosti Srbije, te da nije reč o lokalnim izborima koji se samo tako zovu. Vulin je kazao da na ovim izborima hoće da slome kičmu Vučiću da bismo se odrekli Republike Srpske, Kosova i Metohije, da bismo priznali da smo genocidan narod i uveli sankcije Rusiji.

27.04.2024

12:39

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija