• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

28.11.2023

09:00

Ceo svet od njih zavisi: Bez ovoga nam nema budućnosti

Shuterstock

Društvo

Ceo svet od njih zavisi: Bez ovoga nam nema budućnosti

Podeli vest

* Na eksploataciji litijuma već rade Češka, Nemačka, Finska, dok se u Srbiji, koja ima jedno od najvećih nalazišta u Evropi, odlukom Vlade, odustalo

Bez takozvanih kritičnih mineralnih sirovina nema budućnosti. Reč je o mineralima bez kojih je nemoguć razvoj i proizvodnja novih tehnologija, poput litijum-jonskih baterija, ekološki prihvatljivih vozila, ali i proizvodnje "zelene energije".

Svetska banka predviđa da će do 2050. godine biti potrebno 500 odsto više minerala kao što su grafit, litijum i kobalt jer se u suprotnom ne mogu izgraditi zelene tehnologije kao što su vetroturbine, solarna i geotermalna energija i skladištenje energije.

Litijum bi, kako se navodi, mogao da reši najveći izazov energetske tranzicije, a to je skladištenje energije. Ovaj mineral je ključan za elektrifikaciju transporta, koja je presudna za uspeh zelene tranzicije i ciljeve dekarbonizacije. On se, takođe, koristi u baterijama za sisteme za skladištenje energije i u manjim proizvodima kao što su baterije za pametne telefone i električne bicikle. Prednosti litijum-jonskih baterija su u tome što su lagane, brže se pune, duže traju i imaju veću gustinu energije od alternativa.

Električna vozila

Prognozira se da će električna vozila činiti 50 odsto lakih prevoznih sredstava na putevima do 2030. godine, što znači da će svetska potražnja za litijumom porasti. Odustajanje od vozila sa unutrašnjim sagorevanjem i elektrifikacija transporta sa ciljem smanjenja emisije gasova staklene bašte inicira novu industrijsku revoluciju i otvara novi ekonomski segment E-mobilnost. Procenjuje se da će globalno u E-mobilnost u periodu do 2030. godine biti uloženo više od jednog triliona evra (milion milijardi evra).

Foto: printscreen

 

Kolika je važnost kritičnih mineralnih sirovina, pokazuje to što Evropska unija usvaja Zakon o kritičnim mineralnim sirovinama, koji će početkom 2024. stupiti na snagu, a čija je prvenstvena uloga dogovor o ciljevima za domaće snabdevanje mineralima kao što su litijum i nikl, a sve kako bi se smanjilo oslanjanje na treće zemlje, odnosno Kinu.

EU je 2020. napravila poslednju verziju svoje liste 30 kritičnih mineralnih sirovina, a mnogih ima i na našoj teritoriji. To su nafta i prirodni gas, ugalj, rude bakra, zlata, olova, cinka, bora, litijuma, kao i uljni škriljci.

Da bi se postigla nezavisnost, pre svega, od Kine, Evropa razvija sopstvena nalazišta litijuma, kojih ima u više država.

Jedno od najvećih nalazišta locirano je u Češkoj, kod mesta Cinovec, smeštenog u regiji na granici sa Nemačkom. Tu se nalazi oko tri do pet odsto svetskih rezervi litijuma.

- Litijum je ključna sirovina za elektromobilnost, posebno za skladištenje električne energije. Zato radimo na tome da počnemo sa eksploatacijom što je pre moguće, idealno do 2026. godine - najavio je Petr Fijala, premijer Češke, u kojoj vlada prava "litijumska groznica".

A gde je Srbija?

Australijska kompanija "Vulkan enerdži" trenutno radi na pilot-projektu u dolini Gornje Rajne u Nemačkoj. Ideja je da se proizvede litijum bez emisija ugljenika korišćenjem geotermalne energije za ekstrakciju podzemnih slanih voda koje sadrže litijum iz Gornje Rajne. Probno postrojenje "Vulkan" u Nemačkoj radi od aprila 2021. i očekuje se da će pokrenuti komercijalnu proizvodnju 2025. godine.

Foto: Pixabay

 

I u Finskoj se intenzivno radi na eksploataciji litijuma. Naime, finska kompanija "Keliber oj", specijalizovana za rudarstvo i hemikalije za baterije, trenutno vodi projekat na zapadu ove zemlje sa ciljem dostizanja proizvodnje od 15.000 metričkih tona litijum-hidroksida godišnje počevši od 2025. Kompanija, takođe, teži održivoj proizvodnji. Potencijal ovog ležišta je privukao pažnju velikih investitora, pa je južnoafrički rudarski gigant "Sibanje-Stilvoter" preuzeo 79% vlasništva nad projektom. Inače, projekat je u februaru ove godine dobio sve dozvole koje su neophodne da bi počela izgradnja.

Odmah iza Češke, po bogatstvu litijuma, nalazi se Srbija. Prema podacima sa sajta "Grin Juropijan žurnala", u Srbiji ima oko 1,2 miliona tona litijuma, što nas čini jednim od najvećih nalazišta u Evropi. Ipak, Vlada Srbije je u januaru 2022. godine odustala od projekta "Jadar", čime je Evropa ostala bez potencijalno najvećeg izvora litijuma.

REZERVE LITIJUMA U EVROPI

Češka 31%
Srbija 27%
Ukrajina 15%
Španija 13%
Francuska 4%
Nemačka 3%
Ostali 7%

* izvor "Blandine Gourcerol"

 

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Ubili mi unuka i uništili kuću"! "Crna udovica" naručila ubistvo muža, a sada se oglasio on: "Presudili su mu mučki, sa leđa"
Istraga u toku

"Ubili mi unuka i uništili kuću"! "Crna udovica" naručila ubistvo muža, a sada se oglasio on: "Presudili su mu mučki, sa leđa"

Telo Dejana P. (33) pronađeno je u zapaljenom automobilu u avgustu prošle godine u Majdanpeku. Iako se najpre mislilo da je nastradao u saobraćajnoj nesreći, tri meseca nakon istrage otkriveno je da je Dejan zapravo ubijen, a pojavile su se sumnje da je u zločin umešana njegova supruga Slađana P. (25) i dvojica mladića - S. M. (25) i maloletnik (17).

01.05.2024

16:18

Sport

Hoće li Nađ biti trener Partizana i naredne sezone? (ANKETA)
Partizan

Hoće li Nađ biti trener Partizana i naredne sezone? (ANKETA)

Trener fudbalera Partizana Albert Nađ imenovan je pre dva dana za šefa stručnog štaba crno-belih i tom prilikom potpisao je ugovor na godinu i po dana. Međutim, to suštinski ne mora ništa da znači i od više faktora zavisi koliko će se Nađ zaista zadržati na poslu o kojem je sanjao.

01.05.2024

14:01

Planeta

"Okončajte ovo odmah!" Haos u Americi! (FOTO, VIDEO)
Planeta

"Okončajte ovo odmah!" Haos u Americi! (FOTO, VIDEO)

Veliki broj njujorških policajaca ušao je u utorak uveče na Univerzitet Kolumbija i priveo oko 50 propalestinskih demonstranata, nekoliko sati nakon što je gradonačelnik Njujorka poručio da protest studenata koji dve nedelje paralizuje tu obrazovnu instituciju "mora odmah da se okonča".

01.05.2024

12:17

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Crnotravci, gde ste, da ste! Srećan praznik!
I dunđeri i neimari

Crnotravci, gde ste, da ste! Srećan praznik!

Praznik rada danas praznuju i oni koji rade i oni koji još nemaju ni dan radnog staža. Ovaj dan, međutim, nekada je bio poseban za Crnotravce! Samouki zidari, tesari, kamenoresci bili su nekada najtraženiji majstori...Ovo je priča o njima.

01.05.2024

08:15