• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

29.11.2023

06:45

Danas slavimo Svetog apostola Mateja: Veruje se da na Matejevdan treba sve dugove da svedemo na nulu

Printscreen

Društvo

Danas slavimo Svetog apostola Mateja: Veruje se da na Matejevdan treba sve dugove da svedemo na nulu

Podeli vest

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici 29. novembra obeležavaju dan Svetog apostola Mateja, koji se u narodu naziva i Matejevdan. Prema predanju, ovaj svetitelj je napisao prvo jevanđelje – Sveto jevanđelje po Mateju, pa je poznat i kao jevanđelist Matej.

U crkvenom kalendaru ovaj praznik obeležen je crnim slovom, ipak vernici sa posebnom pažnjom praznuju Svetog apostola Mateja.

Prema predanju ovaj apostol nije jeo meso, već se hranio voćem, žitaricma i povrćem. Postoji staro verovanje da na ovaj dan treba isplatiti sve dugove i poreze - sve što ste ikome dužni treba da bude vraćeno.

To je inače i poželjno s obzirom da se upravo dan pre počinje sa Božićnim postom. Dobar duhovni start započnite izmirenjem dugova. Na ovaj praznik se praktikuju razni običaji, ali najvažniji su molitva i čitanje jevanđelja po Matiji

Matej se smatra zaštitnikom carinika, poreznika, bankara i računovođa, a neke porodice u Srbiji proslavljaju Matijevdan kao krsnu slavu. Matej je bio očevidac i svedok Isusovog života i zemaljske smrti, vaskrsenja i uznošenja na nebo.

Sveti Matija je bio poreznik, a život mu se potpuno promenio kada je počeo da sledi Isusa Hrista i postao jedan od 12 apostola. Napisao je jevanđelje u Svetom Pismu, pa se naziva i jevanđelist. Propovedao je hrišćanstvo, isceljivao bolesne i kako navode mnogi spisi, činio razna čuda.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija