• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

02.12.2023

13:50

Novi opasan izazov zavladao među osnovcima! Zbog Tik toka se nalivaju energetskim napicima?!

Shutterstock

Društvo

Novi opasan izazov zavladao među osnovcima! Zbog Tik toka se nalivaju energetskim napicima?!

Podeli vest

Među osnovcima u Srbiji kruži novi Tik tok izazov koji, kao i većina, može biti opasan po zdravlje dece. Zadatak je da deca u školu donesu neko od najjačih energetskih pića i onda ga svi naizmenično ispijaju. Cilj je da se popije što više, i to što jačeg energetskog pića, a onog ko odbije vršnjaci šikaniraju i maltretiraju.

Ovo je otkrio otac jednog osnovca iz Novog Sada. On je prepričao situaciju koja se dogodila u četvrtom razredu osnovne škole koju pohađa njegov sin.

- Evo na Limanima po školama poslednjih mesec dana glavna fora je da se u školu donese jako energetsko piće i da svi to piju. Moj sin je došao uplakan jer su mu se smejali kada je odbio da proba piće. Plašim se za zdravlje te dece, pući će nekome srce - navodi ovaj tata.

Jasno upozorenje

Specijalista opšte prakse dr Branka Grujić apeluje na decu i mlade da ne konzumiraju ove napitke, jer su puni hemije i štetnih materija koje svakodnevnom upotrebom mogu delovati pogubno po njihovo zdravlje!

- Energetski napici su veoma štetni i nikako se ne preporučuju, pogotovo mladima, trudnicama i hroničnim bolesnicima. Prekomerna konzumacija može dovesti do povišenog krvnog pritiska, visokog adrenalina, oštećenja jetre, bubrega, krvnih sudova, ali mogu imati i negativne posledice na nervni sistem - ističe dr Grujić.

Foto: printscreen

 

Prema njenim rečima, kada na nekom proizvodu postoji upozorenje da nije preporučljivo za trudnice i osobe sa nekim hroničnim oboljenjima, znamo koliko je sati! Zato je potrebno da se mladi osveste i da shvate koliko štetnosti i bojazni od smrti ima u samo jednoj konzervi energetskog napitka.

- Nije normalno, niti prirodno da vas jedna ili dve konzerve drže budnim na silu. Idete protiv organizma, nemate san, svi organi su vam napeti, adrenalin raste, a samim tim i krvni pritisak, što nikako nije zdravo. Još strašnije je to što se ovi proizvodi reklamiraju na sav glas i preporučuju najmlađima, ubeđujući ih da će biti budni, raspoloženi, jaki, snažni - kaže dr Grujić i dodaje da deca moraju ovakve stvari da izbace iz upotrebe, da imaju dovoljno sna, da piju vodu i prirodne sokove, jedu zdravo i kvalitetno. 

Opasno po život

Profesorka fenomenologije nasilja dr Zorica Mršević ističe da je to što rade deca strašno, jer ona prirodno imaju viši energetski nivo i uz ta pića postaju hiperaktivna i prave stvari koje su opasne po život i zdravlje.

- Energetska pića su pogubna, u njima ima previše šećera, kofeina i to vas "podigne". Deca tada gube razum i meru u ponašanju, pa vrlo često ne znaju šta rade, nakon čega mogu upasti u problem. Samim tim što je stvorena atmosfera da su energetska pića "in", to je već za decu izazovno. Oni samo žele da dobiju poene, lajkove, simpatije mnogih vršnjaka, to je suština. Sve rade da pokažu kako su opasni - napominje Mrševićeva.

Foto: Shutterstock

 

Ona naglašava da je neophodna saradnja dece, roditelja i škola, jer se jedino tako može stati na put ovoj internet "zarazi" koja sve više uzima maha među osnovcima.

- Potrebno je da ih roditelji upozoravaju. Ovo bi trebalo da bude i tema roditeljskih sastanaka, ali time treba da se pozabavi i savet roditelja i školski odbor!

Šta sve sadrže energetska pića:

* Taurin - amino-kiselina za koju se smatra da u kombinaciji s kofeinom poboljšava mentalnu sposobnost, ali to nije potkrepljeno istraživanjima
* Kofein - u nekim limenkama ima ga i do 300 miligrama, što je isto kao četiri velike šolje kafe
* Guarana - tropska biljka iz amazonskih šuma koja sadrži više kofeina nego kafa
* Šećer - ima ga u velikim količinama, u nekim limenkama čak 15 kockica

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

INFORMER SPECIJAL! Šta to zna Bajden i šta krišom sprema Trampu?
Live TV

INFORMER SPECIJAL! Šta to zna Bajden i šta krišom sprema Trampu?

Završena je prva debata između Bajdena i Trampa koji je pokazao sve Bajdenove negativne strane. Tramp je evidentno bio dominantan i odneo pobedu! Da li će Bajdenovi glasači promeniti mišljenje nakon prvog duela dva predsednička kandidata i koliko su realne šanse za Trampovu pobedu u specijalnoj emisiji govorili su Dejan Miletić, direktor Centra za proučavanje globaliacije i Ilija Kajtez, pukovnik u penziji. Tokom emisije uključivao se veliki broj drugih gostiju, kao i gledaoci Informer TV koji su rekli svoje mišljenje o ovoj temi.

28.06.2024

18:41

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija