• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: J.Matijašević

11.12.2023

11:21

Domovi zdravlja krcati zaraženim građanima! Evo koji su simptomi...

Shutterstock/Tanjug

Društvo

Domovi zdravlja krcati zaraženim građanima! Evo koji su simptomi...

Podeli vest

Domovi zdravlja puni su zaraženih pacijenata koji se javljaju sa simptomima koronavirusa! Na sreću, kažu lekari, iako je novi soj dosta zarazniji, klinička slika je blaga, pa su potrebe za bolničkim lečenjem minimalne!

Da se epidemiološka situacija pogoršava i da broj zaraženih raste iz dana u dan, potvrđuju i najnoviji podaci Ministarstva zdravlja u Instituta "Batut".

- Za nedelju dana registrovano je 4.788 novih slučajeva korone, odnosno više od 600 zaraženih pacijenata svakog dana - pokazuju zvanični podaci na portalu covid19.rs.

Domaći stručnjaci upozoravaju građane da poštuju epidemiološke mere i da nose maske u zatvorenim objektima, naročito stariji od 65 godina, trudnice i hronični bolesnici.

Infektolog prof. dr Žarko Ranković kaže za Informer da od soja korone koji sada deluju nema pošteđenih i da je najbitnije da pokažemo odgovornost.

- Simptomi su uobičajni. Javlja se bol u grlu, malaksalost, povišena temperatura, bolovi u telu, kašalj... Zato je važno da, ukoliko imamo bilo koju od ovih tegoba, ostanemo kod kuće i ne idemo u kolektive. Važno je da se tada uzimaju medikamenti za prehladu, čajevi, vitamini - sveže voće i povrće. Ukoliko se klinička slika ne poboljša, obavezno potražiti lekarsku pomoć. Ali, nikako da se uzimaju jači lekovi ili antibiotici na svokju ruku - napominje prof. dr Ranković.

Najveći problem je, dodaje on, što su se poslednjih nedelja udružili grip i korona.

- Sudar ove dve infekcije doprineo je još većem broju zaraženih. Nažalost, teško je razlikovati simptome, jer su veoma slični, pa je u tom slučaju neophodno testiranje na prisustvo virusa gripa ili kovid infekcije. Na udaru su, kao i kod svake bolesti, pre svega stariji od 65 godina, trudnice i hronični bolesnici, pa stoga apelujem na građane da se obavezno vakcinišu protiv sezonskog gripa - savetuje naš sagovornik. 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17