• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

14.12.2023

10:00

Napreduju radovi na ključnim trafostanicama: Kvalitetnije snabdevanje strujom za Kragujevac i Požarevac

EDB

Društvo

Napreduju radovi na ključnim trafostanicama: Kvalitetnije snabdevanje strujom za Kragujevac i Požarevac

Podeli vest

Ulaganje će obezbediti stabilnije i pouzdanije snabdevanje električnom energijom potrošača i time unaprediti kvalitet života velikog broja ljudi.

Kapitalni projekti Elektrodistribucije Srbije povećaće kapacitete za nove priključke i osigurati pouzdano napajanje električnom energijom za više od 40.000 domaćinstava na delu distributivnog područja Kragujevac. U završnoj fazi je sveobuhvatna rekonstrukcija trafostanice 110/10/10 kV Divlje polje u Kragujevcu, sa kompletnom zamenom opreme svih naponskih nivoa i ugradnjom dodatnog transformatora snage 31,5 MVA. 

- Udvostručili smo instalisanu snagu trafostanice na 63 MVA, ugradili modernu efikasnu opremu i obuhvatili sve građevinske radove za sanaciju objekta. Rekonstrukcijom ove  trafostanice povećava se pouzdanost snabdevanja električnom energijom za oko 16.000 kragujevačkih domaćinstava u gradskim i seoskim naseljima. Povećanje snaga bilo je  imperativ, jer je izgrađen veliki broj novih institucija, privrednih objekata i stambenih naselja u delu grada koji snabdeva ova trafostanica – rekla je Biljana Janković, direktor Sektora za planiranje i investicije Distributivnog područja Kragujevac. 

TS „Divlje Polje“ obezbediće kvalitetnije napajanje električnom energijom i za gotovo 500 firmi i institucija, poput nove Palate pravde, novog zatvora, Univerzitetskog kliničkog centra, Hitne pomoći, studentskog doma, kragujevačkog Univerziteta sa nizom fakulteta, srednjih i osnovnih škola, oko 2.000 novih stanova, najvećeg kragujevačkog naselja Aerodrom i mnogih drugih korisnika.

Foto: EDB

 

Na Distributivnom području Kragujevac, koje obuhvata i teritorije Požarevca i Smedereva,  u završnoj fazi je i rekonstrukcija TS 110/35 kV Petrovac na Mlavi, vrednosti veće od 500 miliona dinara. Korist od ove rekonstrukcije imaće više od 25.000 potrošača koje snabdeva ova trafostanica. Privodi se kraju i izgradnja nove trafostanice 110/35/10 kV Požarevac 2, što je trenutno najveća investicija na Distributivnom području Kragujevac i projekat od ogromnog značaja za Požarevac i okolinu. Ukupna vrednost ovog ulaganja iznosi više od 580 miliona dinara.

- Sve ove investicije obezbediće stabilnije i pouzdanije snabdevanje električnom energijom potrošača i time unaprediti kvalitet života velikog broja ljudi – rekao je dr Dejan Savić, koordinator DP Kragujevac, ističući da kvalitetno snabdevanje električnom energijom postaje imperativ za privredni razvoj gradova i opština koji žele da privuku strane i domaće investicije i omoguće otvaranje novih radnih mesta.

Novi planovi

U planu je i nastavak ulaganja u ključnu elektroenergetsku infrastrukturu. Na redu za kompletnu rekonstrukciju je trafostanica 110/35 kV Veliko Gradište, dok se pored obnove i zamene opreme planira i dogradnja trafostanice 110/35 kV Požarevac. Kragujevac će dobiti novu 110/35/10 kV trafostanicu Kragujevac 4 - Sajmište, a   planiraju se i izgradnja trafostanice 35/10 kV Bare, rekonstrukcija TS 35/10 kV Velika Plana 1 i Smederevo 4, kao i izgradnja i rekonstrukcija podzemnih i nadzemnih vodova 35 kV na teritoriji Elektrodistribucije Kragujevac. 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija