• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/Tanjug

14.12.2023

11:29

Momirović: U 2024. Srbija će predsedavati CEFTA

Masha Bandjur

Društvo

Momirović: U 2024. Srbija će predsedavati CEFTA

Podeli vest

Ministar unutrašnje i spoljne trgovine Tomislav Momirović izjavio je danas da će jedan od glavnih događaja u 2024. godine za Srbiju i srpsku privredu biti predsedavanje naše zemlje Centralnoevropskim ugovorom o slobodnoj trgovini (CEFTA).

Predsedavanje Srbije će biti pre svega fokusirano na konsolidaciju i ojačavanje sporovođenja sporazuma, radu na inteziviranju trgovinske razmene strana potpisnica CEFTA, rekao je Momirović na konferenciji "Svet u 2024".

Ministar je kazao da će to predsedavanje Srbiji dati mogućnost da u fokus stavi digitalizaciju i elektronsku trgovinu.

On je istakao da je značaj CEFTA tržišta za srpsku privredu ogroman, da je CEFTA drugi trgovinski partner posle EU sa učešćem u našoj ukupnoj razmeni u iznosu većem od 18 odsto. 

Momirović je podsetio i da je Srbija u devet meseci ove godine ostvarila blizu pet milijardi evra u trgovinskoj razmeni sa CEFTA.

Na skupu, na kojem će između ostalog ministri predstavljali rezulate ministarstava i planove za 2024, Momirović je ocenio da svi moramo biti ponosni na rezulate koji su zajednički - građani, privreda, predstavnici državnih institucija, u godini koju su obeležili ratovi i globalne krize.

Jedan od najuspešnijih projekata koje je Ministarstvo sprovelo u 2023. je,  kako je naglasio, akcija "Bolja cena", u okviru koje su proizvodi sa sniženim cenama lako dostupni širom zemlje i građanima omogućava da ostvare značajne uštede u kućnom bužetu i od nekoliko hiljada dinara.

Naveo je da je Ministarstvo u vreme globalnih izazova nastavilo reforme usmenene ka poboljšanju poslovnog okruženja, privlačenju stranih investicija i podršci domaćim preduzetnicima.

Naša posvećenost jačanju ekonomske sturkture zemlje ključna je u osiguravanju održivog rasta i stvaranju boljih ulova za život svakog pojedinca u Srbiji, rekao je Momirović i kao važna dostignuća u 2023. naveo sporazum o slobodnoj trgovini sa Kinom, potpisan u Pekingu u oktorbu.

Podsetio je da taj sporazum sa Kinom nije važan samo za poljoprivrednike, već i za brojne druge oblasti koje uključuju proizvode mašinske industrije, gvožđe, čelik, ali i one iz farmaceutske indusrije. 

Izvoz u Kinu dostigao je 1,3 milijarde dolara, a sada nakon sporazuma očekujemo da će izvoz u Kinu u prvim godinama primene premašiti dve milijarde, rekao je on.

Ministar je kao važno istakao i to što se radi na sporazumo o slobodnoj trgovini sa UAE i Egiptom.
Kako je naveo, razgovara se sa predstavnicima privatnog sektora aktovno kroz formiranje Nacionalnog koordinacionog tela za olakšavanje trgovine.

Momirović je naglasio da će Srbija u 2024 nastaviti da obezbeđuje povoljnu poslovnu klimu za domaće privrednike i raditi na osvajanju novih tržišta, koja će omoguhiti rast društvenog proizvoda u cilju dobrobitivi rasta životnog standarda.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

(VIDEO) Kurti ima ogromnu podršku Albanaca zbog ugnjetavanja Srba! Da li treba da napustimo Savet Evrope ako tamo budu primili lažnu državu?
Live TV

(VIDEO) Kurti ima ogromnu podršku Albanaca zbog ugnjetavanja Srba! Da li treba da napustimo Savet Evrope ako tamo budu primili lažnu državu?

Šiptarski ekstremisti predvođeni Kurtijem i Vjosom Osmani hoće da naprave novu Srebrenicu na Kosovu i Metohiji. Samo čekaju da se prizna sramna rezolucija i prihvatanje Kosova i Metohije u Savet Evrope da bi mogli da tuže Srbiju. Na ovu, ali i na druge važne teme u "Info večeri" govorili su Gavrilo Kovačević, predsednik opštine Zemun i Vladimir Kljajić, politikolog. Uživo u program putem vajber uključenja javio se pukovnik Milan Jolović koji je komentarisao moguće donošenje sramne rezolucije o Srebrenici.

30.04.2024

21:41

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Huti tvrde da su izveli napad na dva američka razarača
Planeta

Huti tvrde da su izveli napad na dva američka razarača

Portparol vojske Huta Jahja Sari Kasim rekao je sinoć u televizijskom obraćanju da su „u znak podrške palestinskom narodu i kao odgovor na američko-britansku agresiju, izveli vojne operacije protiv protivničkih ratnih brodova u Crvenom moru“.

01.05.2024

00:15

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Crnotravci, gde ste, da ste! Srećan praznik!
I dunđeri i neimari

Crnotravci, gde ste, da ste! Srećan praznik!

Praznik rada danas praznuju i oni koji rade i oni koji još nemaju ni dan radnog staža. Ovaj dan, međutim, nekada je bio poseban za Crnotravce! Samouki zidari, tesari, kamenoresci bili su nekada najtraženiji majstori...Ovo je priča o njima.

01.05.2024

08:15