• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

15.12.2023

09:30

Nova starosna granica za odlazak u penziju od 1. januara! Proverite da li ste među zaposlenima za koje važe drugačija pravila

Shutterstock

Društvo

Nova starosna granica za odlazak u penziju od 1. januara! Proverite da li ste među zaposlenima za koje važe drugačija pravila

Podeli vest

U skladu sa Zakonom o PIO, od 1. januara 2024. godine važiće novi uslovi za odlazak u penziju. Granica za odlazak u starosnu penziju kod žena pomera se za dva meseca, tako da je uslov za žene u 2024. godini 63 godine i 8 meseci života i najmanje 15 godina staža osiguranja.

Tako se starosna granica za odlazak u penziju pomera za dva meseca u odnosu na tekuću godinu. Ukoliko ispunjavate ove starosne uslove, ostalo je još 15 dana da podnesete zahtev za penzionisanje, koji mora biti dostavljen do kraja decembra. Glavni uslov je pritom minimum 15 godina "staža osiguranja", navodi se na stranici PIO fonda.

Dva meseca je prosečni vremenski period za koji starosna granica ženama pomera svake godine. Zakon o penzijskom i invalidskom osiguranju koji to propisuje izmenjen je 2014. godine. Konačno izjednačavanje ovog kriterijuma za muškarce i žene očekuje se 2032. godine, kada će se u penziju ići sa 65 leta. To pravo će moći da ostvare sa navršenih 45 godina staža osiguranja.

Foto: printskrin/pio.rs

 

 

U Srbiji je na kraju prošle godine bilo ukupno 1.651.890 penzionera. Od početka 2023. godine u Srbiji se penzionisalo oko 5.000 korisnika, od kojih oko 1.250 žena.

Ova kategorija podrazumeva da bi žene trebalo da imate 40 godina staža i 60 života od 1. januara 2024. godine kako biste postali korisnik penzionog fonda.

Penzija se trajno umanjuje za 0,34 odsto za svaki mesec pre navršenih godina života propisanih za sticanje prava na starosnu penziju u toj kalendarskoj godini, a maksimalno 20,4 procenta.

Primera radi, ako bi vam starosna penzija, sa punim radnim stažom, bila oko 30.000 dinara, a odlučite da se prevremeno penzionišete tri godine ranije, onda bi vam mesečnbio manji za oko 3.700 dinara.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Kosta K. opet šokira svojim ponašanjem, evo koga prisluškuje!
Hronika

Kosta K. opet šokira svojim ponašanjem, evo koga prisluškuje!

Dečak-ubica, Kosta K. (14) počinio je krvavi pir 3. maja prošle godine u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" na Vračaru kada je ubio devetoro učenika i radnika obezbeđenja ove vaspitno-obrazovne ustanove i od tog dana, on se nalazi na Klinici za neurologiju i psihijatriju za decu i omladinu.

25.06.2024

19:51

Sport

Planeta

Konačno slobodan! Ovako sada izgleda Džulijan Asanž! (FOTO, VIDEO)
Planeta

Konačno slobodan! Ovako sada izgleda Džulijan Asanž! (FOTO, VIDEO)

Osnivač Vikiliksa Džulijan Asanž izjasnio se krivim po jednoj optužbi za pribavljanje i objavljivanje vojnih tajni SAD, kao rezultat dogovora sa tužiocima američkog Sekretarijata za pravosuđe, čime je obezbedio sebi slobodu, a time je završena i duga pravna saga koja je pokrenula debate o slobodi štampe i nacionalnoj bezbednosti.

26.06.2024

11:28

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija