• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

22.12.2023

10:08

Nemilosrdni ubica! Pojavila se opasna "zombi droga" u komšiluku: Hitno reagovalo srpsko Ministarstvo zdravlja!

Shutterstock

Društvo

Nemilosrdni ubica! Pojavila se opasna "zombi droga" u komšiluku: Hitno reagovalo srpsko Ministarstvo zdravlja!

Podeli vest

Ministarstvo zdravlja Republike Srbije je, posle upozorenja udruženja „Prevent“ na 4 smrtna slučaja korisnika droga i izražene sumnje da je u pitanju fentanil (hemijska zamena za heroin) koji se, po njihovim informacijama, pojavio i u zemljama regiona, odmah preduzelo sve raspoložive mere u cilju zaštite javnog zdravlja stanovništva i zbog činjenice da je u pitanju izuzetno opasna supstanca

Centar za monitoring droga je hitno, kroz sistem ranog upozoravanja, obavestio nadležne institucije iz Nacionalnog sistema ranog upozoravanja radi dostavljanja informacija o registrovanim smrtnim slučajevima korisnika fentanila, kao i dostavljanja podataka o pojavi  ili zapleni ove droge na teritoriji Republike Srbije: (VMA – Nacinalni centar za kontrolu trovanja, Institut za sudsku medicinu - sve nacionalne filijale, MUP - Forenzički centar i Carina).

Istovremeno je odražan hitan sastanak Vladine Кomisije za psihoaktivne kontrolisane supstance čiji je sastav za ovu potrebu upotpunjen toksikolozima, hemičarima, psihijatrima, farmaceutima i pravnicima.

Foto: Shutterstock

 

Nakon sastanka i svih dobijenih informacija, ustanovljeno je da nema registrovanog smrtnog slučaja  izazvanog fentanilom niti njegove zaplene na teritoriji Republike Srbije. 

Prema nezvaničnim informacijama nacionalnih kontakt tački Makedonije, BiH, Crne Gore, ni u ovim državama nije bilo takvih slučajeva.

Кabinet MUP-a i Carina su takođe obavešteni o potrebi dostavljanja podataka o eventualnoj prisutnosti fentanila na teritorijama susednih država.

Ministarstvo zdravlja će svakako pojačati mere opreza i u narednom periodu preporučiti adekvatne aktivnosti koje bi učesnici sistema ranog upozoravanja trebalo da preduzimaju u ovoj oblasti radi bezbednosti i zaštite zdravlja stanovništva.

- Ministarstvo zdravlja se zahvaljuje svima koji upozoravaju na opasnost upotrebe droga po zdravlje i život stanovništva, a pre svega mladih ljudi - piše u saopštenju.

Foto: printscreen

 

Fentanil lek je 50 do 100 puta jači od morfijuma i uglavnom se daje pacijentima koji pate od ekstremnih bolova, posebno nakon operacije. Međutim, ovaj lek je počeo da se zloupotrebljava kao sintetička droga u SAD poslednjih godina.

Takođe, "fentanil" je izuzetno jeftina i lako dostupna sintetička droga koja je u SAD postala ubica broj jedan, kada je reč o predoziranju. Danas je poznat i kao „zombi droga“ koja je stigla u Evropu, i u nama susednu Hrvatsku, gde su zabeleženi prvi smrtni slučajevi.

Fentanil se koristi kao lek u raznim oblicima za pacijente koji pate od jakih bolova jer je jači od morfijuma. Osim što smanjuje bol, on takođe smanjuje anksioznost i stres od bola koji osoba doživljava.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija