• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/RTS

27.12.2023

10:27

Ministarka Begović najavila: Počinju pripremni radovi za izgradnju BIO4 kampusa

informer.rs

Društvo

Ministarka Begović najavila: Počinju pripremni radovi za izgradnju BIO4 kampusa

Podeli vest

Na terenu preko puta Instituta "Torlak" u Beogradu počinju pripremni radovi za izgradnju BIO4 kampusa, a za nekoliko meseci biće postavljen i kamen temeljac. Investicija je vredna 450 miliona evra, a uključuje zemljište, projektovanje, izgradnju i opremu. Očekuje se da prvi stanari uđu 2026. godine. Imaće više od 1.000 doktora nauka, 1.400 profesora i istraživača i oko 4.000 studenata.

Radnici i mašine su na terenu i očekuje se početak radova na izgradnji BIO4 kampusa koji će obuhvatiti rušenje postojećih objekata, kao i nivelaciju zemljišta. 

Kada bude izgrađen, kampus će izmeću ostalog imati sedam fakulteta, devet instituta, startapove, smeštaj za studente i istraživače, vrtić, sportske objekte.

U kampusu će biti oko 1.400 profesora i istraživača i oko 4.000 studenata. Više od 1.000 doktora nauka radiće u oko 300 laboratorija.

Jelena Begović, ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija navodi da se sada ulazi u predpripremne i pripremne radove koji podrazumevaju rušenje postojećih objekata na parceli budućeg BIO4 kampusa, nivelacija samog zemljišta.

Foto: printscreen

 

 

Pošto će ceo kampus biti kaskadnog postavljen i zahteva vrlo intenzivne radove, pripremni radovi će, navodi ministarka, trajati sledećih pet meseci.

"Cilj i i ideja ove jedne platforme za saradnju privatnog sektora, države, obrazovanja i nauke jeste da razvijemo inovacije, da postanemo jedan od 10 do 20 vodećih centara ovog tipa na svetu", istakla je Begovićeva.

Prvi stanari stižu 2026. godine

Jedan od stanara biće i Institut za primenu nuklerane energije koji ima 100 zaposlenih - 55 istraživača.

"Da pređemo u Bio kampus odlučili smo jednoglasno, to je važno da kažemo, zato što smo bili svesni šta bio kampus nama može da ponudi. Jedna od prvih i osnovnih stvari za većinu institucija, bila je da reše infratrukturne probleme, u smislu prostora. Sa druge strane tu je dostupnost opreme, savremene opreme, naučno istraživačke opreme i pored toga možda najvažnije dostupni će nam biti centri znanja", naglašava Marija Gnjatović, direktorka Instituta za primenu nuklearne energije.

Korist će imati građani, naučnici, država, poručuju stručnjaci.

"Ako pričamo o medicini, da se razvijaju različiti biološki lekovi i lekovi moderni, kako bi naši građani imali prvi pristup i po mnogo povoljnijim i za državu finansijskim okvirima i pre svega kako bi imali bolju zdravstvenu zaštitu. Pored toga, fokusirani smo na sigurniju i kvaliteniju hranu, na zaštitu životne sredine i na sve one primene koje biotehnologija pruža u današnje vreme", ukazuje ministarka Begović.

Marija Gnjatović ističe da će naši istraživači imati podršku koja je jeko važna za plasman nauke na tržište.To su, kaže centri za transfer tehnologija, kao i za bavljenje preduzetništvom.

BIO4 kampus će se prostirati na oko 30 hektara, a useljenje je planirano tokom 2026. godine. Baviće se-biomedicinom, biotehnologijom, bioinformatikom, biodiverzitetom.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

Rusi u svemu superiorni u odnosu na Ukrajince! Za Ukrajinu stvari danas stoje loše, a sutra će biti još gore! (VIDEO)
Live TV

Rusi u svemu superiorni u odnosu na Ukrajince! Za Ukrajinu stvari danas stoje loše, a sutra će biti još gore! (VIDEO)

Bitka za Časov Jar se zaoštrava. Zelenski smenio načelnika odeljenja za sajber bezbednost. Zašto je poseta kineskog predsednika važna za celu Evropu. Kolumbija prekinula diplomatske odnose sa Izraelom. Gosti emisije "Rat uživo" bili su analitičar prof. dr Miloš Laban i sociolog prof. dr Ilija Kajtez. Uživo u program javio se i geopolitički analitičar Milutin Ilić.

02.05.2024

19:58

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija