• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

18.01.2024

18:58

Ko preprodaje vaučere, imaće posla s policijom! Oglasilo se Ministarstvo

printscreen/shutterstock

Društvo

Ko preprodaje vaučere, imaće posla s policijom! Oglasilo se Ministarstvo

Podeli vest

Nakon pisanja medija o pojavi preprodaje besplatnih turističkih vaučera na društvenim mrežama i portalima za oglašavanje, Ministarstvo turizma je ceo slučaj prijavilo policiji.

Naime, na društvenim mrežama pojavile su se objave u kojima građani koji su podneli zahtev nude preprodaju svojih vaučera po ceni od 3.000 dinara po komadu. Takođ, prodaju se i vaučeri  od po 5.000 dinara za boravak na Kopaoniku.

Pomoćnica ministra turizma Dunja Denić izjavila je danas da je ministarstvo odmah po saznanju da su se pojavili oglasi za prodaju vaučera za odmor u Srbiji, koje su građani dobili besplatno, reagovalo i uputilo dopis Ministarstvu unutrašnjih poslova.

- Uputili smo dopis MUP-u jer takvi oglasi iniciraju sumnju o zloupotrebi i prevarnim radnjama kada govorimo o subvencijama koje dodeljuje država, a ovo su subvencije za korišćenje ugostiteljskih usluga smeštaja - rekla je Denićeva.

Vrednost vaučera je 10.000 dinara, a na društvenim mrežama pojavili su se oglasi u kojima se ovi vaučeri nude po ceni od 3.000 do 5.000 dinara.

Ona je navela da je svaki poziv za prodaju, koji su uputili neki građani, kao i prodaja potpuno besmislena imajući u vidu da vaučeri još uvek nisu ni odštampani.

- Građani su samo predali zahtev za dobijanje i korišćenje vaučera. Od Pošte su dobili eventualnu potvrdu da je njihov zahtev primljen, ali ne i da je provereno da li oni ispunjavaju uslove. U toku je postupak provere ispunjenosti svih uslova kod podnetih zahteva. Nakon toga kreće štampanje vaučera i oni se dostavljaju na kućnu adresu svakog korisnika koji je za to ostvario pravo - objasnila je Denićeva.

Foto: Informer, Tanjug

 

Naglasila je da je svaki vaučer personalizovan, odnosno da sadrži lične podatke korisnika i matični broj, kao i naziv ugostiteljskog objekta gde je izvršena rezervacija.

- Po korišćenju vaučera svakako je u obavezi da dati vaučer potpiše i korisnik gost i ugostitelj. Poziv za prodaju personalizovanih vaučera svakako su besmisleni. Osim toga, svako ko to čini zaista rizikuje da snosi određenu krivičnu odgovornost - rekla je Denićeva.

Isto važi i za ugostitelje, jer oni prilikom evidentiranja gosta, odnosno korisnika vaučera moraju da provere lične podatke.

- Kada pričamo o ugostiteljima koji mogu da podlegnu takvoj vrsti prijema vaučera, snose jednu određenu odgovornost i potencijal prekršajne odgvoornosti u skladu sa Zakonom o ugostiteljstvu. Svaki ugostitelj dužan je da izvrši evidenciju svakog korisnika usluge, posebno korisnika vaučera. U sistem eTurista dužan je da evidentira gosta i proveri podatke - rekla je Denićeva.

Foto: Privatna arhiva

 

Što se tiče velikog interesovanja građana za ovu subvenciju, Denićeva potvrđuje da su zahtevi za svih 100.000 vaučera predati u rekordnom roku od dva sata i da se nada novom kontigentu.

- Posebno smo zadovoljni jer je ovo jedna mera koja je pokazala izuzetno veliki značaj kada govotimo o podsticaju i razvoju domaćeg turizma i interesovanju naših domaćih turista za obilazak i upoznavanje prelepih krajeva naše zemlje. Verujem i nadam se da ćemo imati odobrene nove kontigente - rekla je ona i dodaje da će se to znati u narednih nekoliko nedelja.

Više informacija imaćemo od subote pa nadalje, kada vlada bude zasedala i razmatrala budžetske mogućnosti za obezbeđenje sredstava za nove kontigente - rekla je Denićeva.

Nemoguća misija

Kako je govoreći za domaće medije istakao Uroš Kandić, državni sekretar u Ministarstvu turizma i omladine, vaučere za odmor u Srbiji niko tehnički nije mogao još uvek da preproda, jer ih niko nije zapravo ni dobio.

- Izdavane su samo potvrde o predatoj dokumentaciji za ovu uslugu, objasnio je on i dodao da svi čije prijave budu validne dobiće personalizovane vaučere na kućnu adresu sa tačnim terminima rezervisanog odmora i podacima o izabranom ugostiteljskom objektu.

Podsećamo, Vlada Srbije je kao podsticajnu meru izdvojila sredstva za subvencije u vidu vaučera za građane kako bi mogli da koriste ugostiteljske objekte u Srbiji.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Haos u Arizoni, zatvoren međudržavni autoput! (VIDEO)
katastrofa

Haos u Arizoni, zatvoren međudržavni autoput! (VIDEO)

Teretni voz koji je prevozio gorivo iskočio je iz šina i zapalio se u blizini granične linije između američkih saveznih država Novi Meksiko i Arizona, a u incidentu nije bilo povređenih, saopštili su železnički operater BNSF i policija.

27.04.2024

08:47

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija