• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

23.01.2024

08:00

Zdravstveni izveštaj kompanije Štada za januar: Opasno poigravanje lekovima protiv bolova

Promo

Društvo

Zdravstveni izveštaj kompanije Štada za januar: Opasno poigravanje lekovima protiv bolova

Podeli vest

Više od polovine Evropljana, 53 odsto, "na svoju ruku" koriste lekove protiv bolova bar jednom mesečno. Svaki peti Evropljanin uzima ih bar jednom nedeljno, a čak 7 odsto poseže za njima svakodnevno, upozorava Zdravstveno istraživanje kompanije Štada.

Samolečenje bilo kojim lekovima može biti pogubno, a veoma zabrinjava činjenica da Evropljani olako posežu za lekovima protiv bolova koji se u nekim zemljama mogu kupiti čak i u samousluzi. I mada su ovi lekovi lako dostupni i pružaju brzo olakšanje kada su u pitanju blagi bolovi ili blaže tegobe, oni zahtevaju  poseban  oprez i nikako ih ne treba uzimati na osnovu lične procene već uz obavezan savet lekara ili apotekara.

Uzimaju ih kao da su bonboni

Lekove protiv bolova najćešće  koriste u Velikoj Britaniji gde ih čak 35% građana uzima najmanje jednom nedeljno, uglavnom zbog bolova u zglobovima. Slede Poljaci sa 33% i Holanđani sa 32 % stanovnika koji se samoleče lekovima protiv bolova najmanje jednom nedeljno. U Holandiji i rekordnih 13% građana lekove protiv bolova uzimaju svakodnevno!

Kada je Srbija u pitanju, 5% građana lekove protiv bolova uzima svakog dana, a 20% najmanje jednom nedeljno, uglavnom "na svoju ruku".

Pozitivan primer u Evropi su Portugalci, gde svega 14 % stanovnika lekove protiv bolova uzimaju bez konsultacije sa lekarom ili farmaceutom.

Štadin Zdravstveni izveštaj otkriva i da su žene češći korisnici ovih lekova 56% od muškaraca 48%, a  posebno zabrinjava podatak da čak 61% mladih Evropljana, uzrasta od 18 do 24 godine, lekove protiv bolova koristi isključivo "na svoju ruku". 

Najčešće zbog glavobolje i zubobolje 

Najčešće tegobe koje Evropljani “na svoju ruku” nastoje da "reše" lekovima protiv bolova, su glavobolja 63%, zubobolja 41% i bolovi u leđima ili zglobovima 32 %.  

Rumuni drže rekord kada je u pitanju zubobolja, pa njih 66% iz tog razloga često piju lekove protiv bolova, a Špance najčešće u Evropi , muči glavobolja  70%. 

U Srbiji  65% građana, uzima lekove protiv bolova zbog glavobolje, 36% zbog zubobolje, 28% zbog bola u leđima 21% zbog prehlade, 14% zbog menstrualnih tegoba.

Da nikada ne uzimaju lekove protiv bolova ističe 17% Austrijanaca i 12 % Srba.

Neznanje i zablude

Evropljani su pokazali zabrinjavajući nedostatak znanja o lekovima protiv bolova, pa je tako iznenađujuće veliki broj ispitanika jedva bio u stanju da identifikuje ključne karakteristike lekova protiv bolova, koje pritom često upotrebljavaju.

Štadino istraživanje otkriva da čak svaki drugi Evropljanin ne zna da Aspirin ((acetilsalicilna kiselina (ASS), jedan od najčešće korištenih lekova protiv glavobolje, ima i svojstvo razređivanja krvi pa je neophodan  oprez  naročito ukoliko se Aspirin uzima u kombinaciji sa drugim lekovima i otuda je važno posavetovati se sa lekarom ili apotekarom.

Isto tako 42% Evropljana pogrešno veruje  da Paracetamol ima antiupalna svojstva ali ga srećom 79% označava kao sredstvo za snižavanje temperature. 

Najzapaženiji nedostatak znanja o zdravlju i lekovima protiv bolova, pokazali su mladi Evropljani, uzrasne dobi od 18 do 24 godine. Tako njih čak 66% nije znalo ni osnovne karakteristike Aspirina, Paracetamola, ili  Ibuprofena.

Zdravstveni izveštaj kompanije STADA 

Već petu godinu zaredom, multinacionalna korporacija Štada, sprovela je  ispitivanje javnog mnjenja evropske populacije po pitanju zdravstvenih navika i odnosa prema zdravlju. Ovogodišnje online istraživanje obuhvatilo je više od 32 hiljade ispitanika, starosti od 18 do 99 godina, u 16 zemalja među kojima je i Srbija. Istraživanje se sprovodi  kao doprinos zdravstvenoj edukaciji, boljem uvidu u zdravstvene navike i potrebe šire populacije.




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Željko je tu, a šta će biti sa ekipom? KK Partizan čeka burno leto, evo ko sigurno ostaje!
Partizan

Željko je tu, a šta će biti sa ekipom? KK Partizan čeka burno leto, evo ko sigurno ostaje!

Košarkaški klub Partizan u subotu je uradio najvažniji posao u ovoj sezoni, pošto je zadržao trenera Željka Obradovića na još minimum dve godine! Kako je proslavljeni stručnjak i sam rekao, ekipu sada čekaju izazovi i borba za preostala dva trofeja, u ABA ligi i u Superligi Srbije, a onda i jednako bitan posao vezan za narednu sezonu, a to je sklapanje tima koji će biti konkurentan na najjačoj evropskoj sceni.

28.04.2024

12:30

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija