• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/Novosti

24.01.2024

14:35

Praznici su prošli, cena odmah pala: U ovom srpskom gradu je prasetina najjeftinija

Informer

Društvo

Praznici su prošli, cena odmah pala: U ovom srpskom gradu je prasetina najjeftinija

Podeli vest

Prase se, kažu, ne goji uoči Božića, ali ga je najisplativije kupovati posle ovog verskog praznika. Tako je bilo i ove godine, kada je nakon 7. januara polako počela da pada cena prasadi, pa je kilogram žive vage do 20 procenata jeftiniji nego uoči brojnih slava i dočeka Nove godine.

Cene ovih životinja na stočnim pijacama su pale svuda, ali se i dalje veoma razlikuju od grada do grada. Prasad teška od 16 do 25 kilograma u Smederevu koštaju oko 600 dinara po kilogramu žive vage, dok im je cena u Kraljevu samo 400 dinara. Pala je cena i u Vranju, gde je ponuda prethodnih dana bila veoma dobra, a kilogram se nudio za 480 dinara. Najskuplji je Beograd, gde je za kilogram žive vage potrebno čak 650 dinara.

Najčešća otkupna cena prasadi od 16 do 25 kilograma u klanicama na području jablaničkog okruga iznosila je 500 dinara. I klaničari sa područja južnobanatskog regiona, takođe su plaćali 500 dinara po kilogramu za otkupljenu prasad. Prasad je pojeftinila i na stočnim pijacama u Nišu.

Kilogram je prosečno 530 dinara, dok je pred novogodišnje i božićne praznike iznosila minimum 600 dinara. Prodavci kažu da su cene počele da rastu od proslave Aranđelovdana i Svetog Nikole, ali tvrde da će se poskupljenje ponoviti i pred uskršnje praznike, kada uobičajeno vlada velika tražnja.

Pale i cene svinjetine

Posle praznika pale su i cene tovnih svinja. Kilogram tovljenika u Nišu iznosio je 350, dok je sada od 200 do 250 dinara. Tovne svinje od 80 do 120 kilograma u južnom Banatu otkupljivane su po dominantnoj ceni od 280 dinara po kilogramu. U Kraljevu se tovljenici nude po 320 dinara za kilogram. Interesantno je da je najviša cena tovljenika od 80 do 120 kilograma od 350 dinara zabeležena proteklih dana u Čačku.

- Cena je oko Nove godine bila 600 dinara, ali evo već od početka godine cene polako padaju. Današnja cena za kilogram je od 530 do 550 dinara. Cena stočne hrane je takođe pala, žito i kukuruz su jeftiniji nego prošle godine, pa samim tim i cena prasića - kaže Dragan Denić, poljoprivrednik iz Zaplanjske Toponice kod Gadžinog Hana.

On kaže da cenu najviše diktiraju ponuda i potražnja.

- Što je veća ponuda i cene su niže. Trenutno je generalno manje svinja iz uvoza zbog afričke kuge - kaže on i dodaje da je ponuda u Nišu sasvim zadovoljavajuća i da ima dovoljno prasadi na prodaju.

- Najviše se prodaju u okolini Aleksinca, u selu Tešica, a u Nišu u selu Mramor, gde je i najpoznatija stočna pijaca.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!
Live TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!

Geopolitički svet je sve uzburkaniji. Verovatno Srbija treba da bude veličine Gaze da bi bila dovoljno mala. U svetu ima mnogo prekombinovanja. Dešava se nešto što će prave rezultate dati tek za pet godina. O domaćoj politici, ali i o poseti Blinkena Bliskom Istoku govorili su u "Info večeri" Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke i Jovana Stojković iz pokreta Živim za Srbiju.

27.04.2024

22:35

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

(VIDEO) Ovaj snimak je razgnevio celu Rusiju! Kako je Ukrajina uspela ovo?! Dron zbrisao milionski supermoderni sistem!
NEVEROVATNO

(VIDEO) Ovaj snimak je razgnevio celu Rusiju! Kako je Ukrajina uspela ovo?! Dron zbrisao milionski supermoderni sistem!

Prema tvrdnjama ukrajinske vojske, u napadu njihovih snaga uništen je skupoceni sistem ruske vojne opreme. Ukrajinska vojno-obaveštajna agencija GUR objavila je u subotu video snimak za koji tvrde da prikazuje udar pripadnika Obaveštajne službe odbrane Ukrajine (DIU) i 15. odvojene artiljerijsko-izviđačke brigade Black Forest kako gađaju ruski radarski sistem 48Y6 K-1 Podljot, a na snimku je uhvaćen i dramatičan trenutak eksplozije.

27.04.2024

20:40

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija