• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/Blic

25.01.2024

09:51

Koronavirus ima poguban efekat na srce: Postkovid ubija mlade, ove simptome ne smete ignorisati

Shutterstock

Društvo

Koronavirus ima poguban efekat na srce: Postkovid ubija mlade, ove simptome ne smete ignorisati

Podeli vest

Širom sveta stručnjaci upozoravaju da je broj prevremenih smrti od srčanih bolesti u porastu nakon pandemije kovid-19 i da svi koji su preležali koronu, bez obzira na godine i zdravstveno stanje, treba da obrate pažnju na rad srca i urade preventivni kardiovaskularni pregled.

Dr Nebojša Tasić, pomoćnik direktora Instituta za kardiovaskularne bolesti "Dedinje" i predsednik Udruženja centara za hipertenziju, prevenciju infarkta i šloga (HISPA), kaže da poslednjih nekoliko godina na srce i kardiovaskularni sistem posebno poguban efekat ima koronavirus, ali ne samo infekcija virusom i samo oboljenje, već do oštećenja srca i kardiovaskularnog sistema dolazi u postkovid i longkovid periodu.

Simptomi koje ne smete ignorisati

Dr Nebojša Tasić kaže da se posle korone često javljaju simptomi na koje treba posebno obratiti pažnju:

ubrzani rad srca
osećaj preskakanja srca

osećaj nedostatka daha i gušenje
malaksalost, zamor, sindrom hroničnog umora
varijacije krvnog pritiska
povećana anksioznost
česte glavobolje i vrtoglavice
slabljenje sluha
pojačano znojenje

- Ako se pojave ovi simptomi mesec, dva ili duže nakon preležanog kovida treba obavezno otići na preventivno–dijagnostički pregled i proveriti ne samo stanje i funkciju kardiovaskularnog sistema, već organizma u celini – poručuje dr Nebojša Tasić.

Napominje da lekari koji se svakodnevno susreću sa ovakvim problemima kod pacijenata mogu da ih identifikuju i neki put se oni mogu povezati sa kovid infekcijom, neki put i ne mogu direktno, ali u svakom slučaju ostaje sumnja da je virus učestvovao u tome i dijagnostikom i postkovid terapijom se problemi mogu uočiti i izlečiti.

Simptomi koji ukazuju da je u pitanju teži slučaj

Naš stručnjak kaže da u težim slučajevima dolazi do drugih tegoba. Javlja se:

bol u grudima
smetnje vezane za moždanu aktivnost

Tada se sumnja na probleme u moždanoj ili cerebralnoj cirkulaciji i potrebne su malo intenzivnije pretrage koje mogu otkriti i postojanje angine pektoris, koronarne ili cerebrovaskularne bolesti srca.

- To je jako važno, jer u tom slučaju promenom stila života, pravovremenom akcijom i lekovima može se preduprediti nastanak infarkta ili šloga. U HISPA udruženjima i centrima se upravo bavimo takvim bolesnicima sa osnovnim ciljem da redukujemo sve faktore rizike i da smanjimo faktore rizika od infarkta i šloga - kaže dr Tasić.

Višestruki kovid, artimije i dijagnostika

Kardiolog napominje da je primećeno i da višestruke infekcije kovidom, takođe dodatno oštećuju ceo organizam, posebno srce i kardiovaskularni sistem i zato pacijenti moraju biti oprezni, i zato je preventivni pregled jako važan.

Među simptomima nakon preležane korone, koji upozoravaju da je vreme da se pacijent javi lekaru su i aritmije. One mogu da budu :

benigne aritmije, manje opasne
maligne aritmije, više opasne

Veoma je važno da se utvrdi njihova vrsta i težina.

Dr Tasić kaže da je osnovno dijagnostičko sredstvo za to, odmah iza EKG-a koji je bazično sredstvo: 24-časovni holter EKG-a kojim možemo jasno utvrditi problem.

- Neke aritmije se mogu uhvatiti za 24 sata, ali postoje vrste aritmija, kao što su neke od pauza u srčanom radu, za koje je potrebno duže praćenje srčanog rada i tada koristimo 72-časovni holter EKG-a. Postoje i savremenije metode. U pitanju je telemonitoring, aparati koji mogu više dana i nedelja da prate srčanu aktivnost. Među njima je najznačajniji luprikorder, koji se ugrađuje pod kožu bolesnika i može da prati mesecima i godinama srčani rad ukoliko je potrebno da se neke aritmije prate, dokažu, dijagnostikuju i leče – kaže dr Nebojša Tasić.

Vrste lečenja

Lečenje može da bude uz pomoć :

lekova
invazivnim metodama

Šta ako smo preležali koronu, a nemamo simptome

Naš stručnjak dr Tasić apeluje na sve, bez obzira na to da li su prelažali lakši, srednji ili teži kovid, da se obavezno jave svom lekaru i zatraže da im se urade detaljne pretrage čak i kada nemaju nikakve simptome.

- Nažalost, pokazalo se da ovaj virus na jedan od tih način može da ošteti kardiovaskularni sistem. Zato je bolje na vreme proveriti osnovnim dijagnostičkim metodama, kao što su EKG, ultrazvuk i drugo, bar neke osnovne stvari, kako funkcioniše kardiovaskularni sistem, krvni pritisak i drugo – ističe dr Nebojša Tasić.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija