• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

30.01.2024

17:25

Mozete masno da zaradite! Za ovaj posao nije potrebna diploma, a može da se radi od kuće

Shutterstock

Društvo

Mozete masno da zaradite! Za ovaj posao nije potrebna diploma, a može da se radi od kuće

Podeli vest

Postoji posao u kojem možete da zaradite više od 200.000 dolara radeći iz udobnosti sopstvenog doma, nije potrebna diploma, već volja da izvlačite neke brojke.

Kreditni službenici su zauzeli drugo mesto na Indeed godišnjoj rang listi "najboljih poslova“ u SAD, zahvaljujući visokom potencijalu zarade i sve većoj potražnji za ovim kvalifikovanim profesionalcima u nekoliko industrija.

Plata je odlična: prosečna plata za kreditne službenike je 192.339 dolara, prema Indeedovom istraživanju. Pozicije takođe nude veliku fleksibilnost radnog mesta. Najmanje 75% oglasa za kreditne službenike u bazi podataka ima udaljene ili hibridne opcije.

Kreditni službenici pomažu ljudima i preduzećima u procesu apliciranja za kredite, procenjuju finansijske dokumente i pomažu zajmodavcima da završe svoje aplikacije.

Potražnja za ovim uslugama je porasla poslednjih meseci, jer industrije kao što su nekretnine, obrazovanje, maloprodaja i e-trgovina osećaju pritisak inflacije i zaoštrenijeg tržišta nekretnina, kaže Skot Dobroski, potpredsednik globalnih korporativnih komunikacija u kompaniji Indeed.

Foto: Shutterstock

 

Banke možda pooštravaju svoje standarde kreditiranja zbog straha od recesije, ali potražnja za hipotekama ostaje visoka. „Potreba za kreditima će uvek postojati, čak i ako malo opadne“, dodaje Dobroski.

Kako konkurisati za posao

Možete postati kreditni službenik bez diplome.

Zahtevi da postanete kreditni službenik razlikuju se od države do države, ali generalno, proces uključuje sledeće korake:

- Registracija se u Državnom višedržavnom sistemu licenciranja i registru (NMLS)

- Kursevi pre licenciranja o saveznim zakonima i propisima, standardima pozajmljivanja i etici

- Državni ispit

Da biste postali kreditni službenik, morate imati najmanje 18 godina i diplomu srednje škole, prenosi Indeed. Pre nego što budete mogli da radite kao službenik za kredite, moraćete da pronađete poslodavca, poput banke ili kreditne unije, da vas zaposli i sponzoriše vašu licencu.

Foto: Shuterstock

 

Nakon što završite kurseve pre licenciranja, većina kompanija je spremna da vas zaposli kao službenika za kredite „na obuci“ kako biste podržali različite aspekte procesa hipotekarnog kreditiranja bez direktnog sastavljanja ili servisiranja kredita, kaže Kiara Glover, službenik za hipotekarne kredite u Batonu Ruž, Luizijana.

Ova 37-godišnjakinja napustila je posao akademskog koordinatora na Državnom univerzitetu Luizijane u septembru da bi radila kao kreditni službenik sa punim radnim vremenom u Canvas Mortgage, odeljenju za stambene hipoteke.

Glover je prvi put postala kreditni službenik pre sedam godina da zaradi dodatni novac. U slobodno vreme je radila od kuće za onlajn hipotekarnog zajmodavca.

Foto: Shuterstock

 

Trebalo joj je samo oko dva meseca da završi neophodne kurseve i pronađe poslodavca koji će sponzorisati njenu licencu pre nego što je mogla da počne da radi.

- To je jedan od najfleksibilnijih poslova - kaže Glover i dodaje:

- Možete da prilagodite svoj raspored oko sastanaka sa klijentima, a većina poslodavaca vas podržava da radite od kuće, prema mom iskustvu, to je bila uobičajena praksa za kreditne službenike čak i pre pandemije.

 

Nekim kreditnim službenicima se plaća paušalna plata ili satnica, dok drugi zarađuju proviziju na osnovu prodaje pored svoje normalne plate, piše CNBC.

Većina kreditnih službenika dobija proviziju između 0,2% i 2% od ukupnog iznosa kredita, navodi Indeed. Na primer: Ako kreditni službenik pregovara o proviziji od 1% na kredit od 500.000 dolara, samo za tu transakciju bi mu bilo plaćeno 5.000 dolara.

- Postoji teško ograničenje šta možete da zaradite na mnogim poslovima, ali za kreditne službenike ne postoji gornja granica koliko možete da zaradite - kaže Glover i dodaje:

- To je vrsta profesije u kojoj dobijate šta god uložite - pa ako naporno radite, lepo i zaradite.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija