• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

31.01.2024

19:58

Zevs stigao u Srbiju! Zima sve prevrtljivija iz dana u dan - Meteorolog otkriva kakvo vreme nas očekuje 2024!

Shuterstock/Informer

Društvo

Zevs stigao u Srbiju! Zima sve prevrtljivija iz dana u dan - Meteorolog otkriva kakvo vreme nas očekuje 2024!

Podeli vest

Neobično visoke temperature zahvatile su veći deo južne i jugoistočne Evrope, u Španiji je blizu 30 stepeni na jugu zemlje, a kako najavljuju meteorolozi, očekuje se i u Srbiji do kraja ove nedelje.

Meteorolog Nedeljko Todorović je na "K1" televiziji u emisiji "Uranak" govorio da li će 2024. godina biti najtoplija prestupna godina u istoriji planete, kao i da li će proleće u Srbiji početi ranije.

- Anticiklon Zevs iz Afrike praktično je već stigao, a u narednim danima očekuje nas značajan porast temperatura, dostižući dnevne maksimalne vrednosti između 10 i 15 stepeni. Ovo predstavlja značajan skok, čak osam do deset stepeni iznad uobičajenih vrednosti za ovo doba godine. Oblasti niskog pritiska prevashodno utiču na severnije regione, obuhvatajući severni Atlantik, Britaniju, Skandinaviju, deo srednje Evrope i severoistok Evrope. S druge strane, južni deo Evrope često je pod uticajem Azurnog anticiklona, posebno na ostrvima u Atlantiku gde dominira Azurski ciklon i visoki pritisak. Ovaj obrazac podseća na letnju šemu, gde topliji vazduh s Atlantika preko Sredozemlja dolazi do Balkana, Turske i Crnog mora, dok severne oblasti zadržavaju hladno, nestabilno i promenljivo vreme - rekao je Todorović.

Foto: Informer DN

 

Objasnio je kakvo vreme nas očekuje u 2024. godini. Otkrio je i kada se očekuju padavine i zahlađenje.

- Tokom narednih dana očekuje se iznadprosečno toplo vreme, a prognoze ukazuju na odsustvo značajnih promena koje bi dovele do obilnih snežnih padavina u našem regionu. U narednih 15 dana, atmosferski uslovi će ostati stabilni, sa minimalnim padavinama. Eventualno, sredinom februara postoji mogućnost da dolaskom hladnijeg vremena dođe do pojave kiše, praćene manjim snežnim padavinama. Međutim, u narednih 10 do 15 dana ne očekujemo značajne padavine, uključujući i sneg- kazao je Todorović.

Što se tiče marta, postoji mogućnost snežnih padavina, najavljuje Todorović.

- U martu postoji mogućnost pojave snežnih padavina, kao što smo imali prilike videti prošle godine. Ipak, građani mogu biti spokojni, jer se ne očekuju dramatične promene u vremenskim uslovima. Prema dugoročnim podacima vezanim za Beograd, obilne snežne padavine se dešavaju svakih 10 do 21 godinu, što bi značilo da za jedno tri do četiri godine, možemo u našoj zemlji očekivati ozbiljniji sneg - zaključio je Nedeljko Todorović.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

Nagoveštaji kapitulacije na ukrajinskom frontu? Zapad čeka prelnomni trenutak da sedne za pregovarački sto! (VIDEO)
Live TV

Nagoveštaji kapitulacije na ukrajinskom frontu? Zapad čeka prelnomni trenutak da sedne za pregovarački sto! (VIDEO)

Vladimir Putin biće na čelu Rusije do 2030. godine. Ruska vojska počela vežbe za upotrebu nestrateškog nuklearnog oružja. Kineski predsednik Si Điping u poseti Beogradu. Na ove teme u emisiji "Rat uživo" govorili su pukovnik Duško Šljivančanin i dr Aleksandar Lukić sa Instituta za političke studije. Uživo u program uključio se i analitičar Andreja Lović koji je komentarisao današnju posetu Si Đipinga Beogradu.

07.05.2024

19:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Optuženi negiraju krivcu, Turci bez pardona! Novi detalji istrage ubistva Jovana Vukotića u Istanbulu!
rafal u prvog škaljarca

Optuženi negiraju krivcu, Turci bez pardona! Novi detalji istrage ubistva Jovana Vukotića u Istanbulu!

U postupku koji se pred sudom u Turskoj vodi protiv 18 optuženih za organizaciju i učešće u ubistvu Jovana Vukotića, među kojima su Radoje Živković, rođak Radoja Zvicera vođe "kavačkog klana", kao i Milan Vujotić izveden je novi dokaz, izveštaj veštaka o GPS uređaju koji je postavljen ispod belog "opela" u kom je 8. septembra 2022. u Istanbulu ubijen navodni vođa "škaljarskog klana".

07.05.2024

17:36

Sport

"Milioneri" idu u finale Lige šampiona! Borusija preživela prečke i stative PSŽ-a i boriće se za evropsku krunu! (FOTO/VIDEO)
Fudbal

"Milioneri" idu u finale Lige šampiona! Borusija preživela prečke i stative PSŽ-a i boriće se za evropsku krunu! (FOTO/VIDEO)

Nemački velikan Borusija iz Dortmunda prvi je finalista Lige šampiona! Popularni "milioneri" večeras su savladali kao gosti Pariz Sen Žermen sa 1:0 (0:0) na "Parku Prinčeva" i sa ukupnih 2:0 plasirali su se u finale najjačeg klupskog takmičenja na Starom kontinentu, gde će im rival na londonskom "Vembliju" biti ili madridski Real ili minhenski Bajern!

07.05.2024

22:51

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija