• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

03.02.2024

10:28

Mala Azra je veliki borac - Beba obolela od velikog kašlja još je na respiratoru, ali je stabilno!

Shutterstock

Društvo

Mala Azra je veliki borac - Beba obolela od velikog kašlja još je na respiratoru, ali je stabilno!

Podeli vest

Beba koja je zbog veli­kog kašlja na respirato­ru u Institutu za majku i dete "DR Vukan Čupić" ne predaje se, rekao je juče profesor dr Vladi­slav Vukomanović, deč­ji kardiolog i zamenik direktora Instituta, i sada "pokazuje stabilno stanje".

Podsetimo, ta beba je devojčica Azra čiji brat blizanac je od posledica velikog kašlja preminuo u pone­deljak, 22. januara, a uz postavljenu dijagnozu per­tusisa, imao je i koronu i rinovirusnu infekciju.

- Dete koje je sada na respiratoru pokazuje stabilno stanje s dobrom gasnom razmerom, cir­kulacijom i nadamo se da će to blizanče pregu­rati pertusis i ozdra­viti - rekao je Vukoma­nović.

Blizanci su na per­tusis testirani 19. ja­nuara, a dečak je ubrzo preminuo. On je jedna od pet beba koje su dosad preminule od posledica ove bolesti, koja nam se zbog smanjenog obuhvata vakcinacijom vraća, ia­ko se mislilo da je sko­ro iskorenjena. 

Četiri bebe preminule su u In­stitutu za majku i dete, dve krajem prošle godi­ne, a dve krajem januara, dok je peta beba premi­nula u Institutu za za­štitu dece i omladine u Novom Sadu u decembru prošle godine, što je "Novosti­ma" ranije potvrdio dr Georgios Konstantini­dis, predsednik Udru­ženja pedijatara Srbije.

Foto: Printskreen

 

Od početka godine pertusis je prema poda­cima Instituta "Dr Mi­lan Jovanović Batut", potvrđen kod 253 osobe, uglavnom dece, a lane kod 1.342. Najveći broj slučajeva registrovan je u uzrasnim grupama dece od 10 do 14 godina, kao i kod osoba starijih od 20, dok je najveća uz­rasno specifična stopa incidencije zabeležena u uzrasnoj grupi odojčadi mlađe od 12 meseci.

Profesor Vu­komanović kaže da su u najvećem riziku mala de­ca zbog nerazvi­jenog imunološkog sistema:

- Kod nas postoji namera da se uvede i ta vakcina posle završe­nog osmog razreda. Ide se i na to, na primer, u SAD, da se uvede vakci­nacija trudnica, kako bi se zaštitila novorođena deca u prvim meseci­ma života, kada ne pose­duju antitela kako bi se sama odbranila - ističe Vukomanović.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!
Live TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!

Geopolitički svet je sve uzburkaniji. Verovatno Srbija treba da bude veličine Gaze da bi bila dovoljno mala. U svetu ima mnogo prekombinovanja. Dešava se nešto što će prave rezultate dati tek za pet godina. O domaćoj politici, ali i o poseti Blinkena Bliskom Istoku govorili su u "Info večeri" Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke i Jovana Stojković iz pokreta Živim za Srbiju.

27.04.2024

22:35

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Hitno! Brajen javlja: NATO raspoređuje trupe u Ukrajinu! Počelo ono čega se ceo svet plašio: U uniformama su, nose zastave...
NIJE DOBRO

Hitno! Brajen javlja: NATO raspoređuje trupe u Ukrajinu! Počelo ono čega se ceo svet plašio: U uniformama su, nose zastave...

NATO je počeo da raspoređuje borbene trupe na ukrajinsko ratište. Vojnici su u uniformama i uglavnom koncentrisani u zapadnom delu zemlje, ima ih i na istoku, tik uz borbe na frontu. Vojska iz Poljske, Francuske, Velike Britanije, Finske i drugih članica NATO od 25. aprila pristiže u Ukrajinu. Ove trupe nisu plaćenici. Na uniformama nose zastave svojih zemalja. Ove tvrdnje Stefana Brajena, koji je obavljao posao visokog izvršnog direktora u američkoj proizvodnji naoružanja, a bio je angažovan i u izvršnim i zakonodavnim nivoima američke vlade, objavljuje „Vepons end stratedži“.

27.04.2024

22:40

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija