• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

16.02.2024

16:25

Ispunjenje dečačkih snova: Vojo Tošović je ivanjički "najdomaćin"! Nagradu dao u humanitarne svrhe!

Tanjug

Društvo

Ispunjenje dečačkih snova: Vojo Tošović je ivanjički "najdomaćin"! Nagradu dao u humanitarne svrhe!

Podeli vest

Vojo Tošović iz sela Radaljevo pokraj Ivanjice proglašen je za "Najdomaćina Srbije" 2023. godine u oblasti povrtarstva, na konkursu koje su organizovali Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede i Privredna komora Srbije.

U njegovim plastenicima koji se prostiru na 5.000 kvadratnih metara gaje se zelena salata, sapanać, rasadi povrća.

 - Sedamdesetih godina prošlog veka deda je imao jedan mali plastenik i jednom mesečno je na lokalnu pijacu iznosio svoje proizvode. Nakon toga je to otac nastavio, a ja sam poslednjih 15 godina to zajedno sa ukućanima podigao na viši nivo i sada je cela porodica uključena. Sedmoro nas je u kući i radimo ko šta i koliko može, preklapamo se i dopunjujemo - rekao je ivanjički najdomaćin.

Tošović ističe da mu priznanje "Najdomaćin" dolazi kao kruna rada i ispunjenje dečačkih snova da se po završetku školovanja vrati u rodno Radaljevo i nastavi sa poljoprivrednom proizvodnjom na porodičnom imanju.

- Ja sam uvek sebe video na selu. Još u gimnazijskim danima ja sam svojim drugarima pričao o selu i onda kada su me svi gledali sa nevericom. I na fakultetu i odsluženju vojnog roka, uvek sam svojim drugarima pričao o lepoti sela i da želim da ostanem i da zasnujem porodicu na selu. I sada kada sam dobio ovu nagradu, zvali su me sa svih strana i puna srca su mi rekli da sam uspeo u onom o čemu sam oduvek mašta - kaže Tošović.

On, međutim, dodaje da bez nagovora prijatelja nagrada ne bi ni stigla u njegove ruke.

- Na nagovor jednog drugara, poslednjeg dana konkursa, 31. oktobra, neka dva sata pre isteka roka za podnošenje prijave mi smo se prijavili. Posle toga su dolazili, pravili reportažu o nama, nakon čega smo na jedan skup u Guči izneli naše proizvode i tada je krenula jedna lepa pričao nama. Posle nekoliko dana sam dobio poziv iz ministarstva da sa porodicom budem gost u Privrednoj komori i to je za mene zaista bilo jedno veliko iznenađenje i tada su nam rekli da smo ušli u izbor najboljih 50. Mislio sam da je to maksimum. Bila nam je čast da budemo tamo, među 50 najdomačina. U trenutku kada su pročitale moje ime, ostao sam zatečen - istakao je Tošović.

Svih sedam članova porodice Tošović, od najstarijih do najmlađih uključeno je u radove u plastenicima, a neki neretko pozovu i dodatno pojačanje.

- Nije ništa od toga fizički teško, a ono što u neku ruku i jeste uglavno obavlja otac. nama ženama uglavnom idu ti lakši poslovi. Najviše posla ima u maju, tada je prodaja rasada. Kasnije se sve to posadi, nakon čega sledi održavanje i berba. I moje društvo iz škole mi rado pomaže. Često dolaze kod mene kada je sezona da zajedno obavimo poslove - kaže kćerka najdomaćina, Nikolina Tošović.

Zorici Tošović, majci najdomaćina, ova nagrada došla je kao potvrda da nije pogrešila što je sina podržala u nameri da ostane na selu i svoju budućnost, za razliku od savremenih trendova, umesto u gradu, stvara upravo u Radaljevu.

- Uvek sam govorila 'šta god odlučiš, ja te podržavam'. I on je uvek govorio da će ostati na selu. Mada sam ja ponekad i sumnjala da će otići, međutim zadržao se na selu i ja sam ga uvek podržavala - rekla Zorica.

Foto: Tanjug

 

Inače, uz zvanje "Najdomaćina", ova nagrada sa sobom nosi i novčani deo, koji je Vojo podelio sa onima kojima je novac u ovom trenutku potrebniji. On je nagradu u vrednosti od 500.000 dinara dao u humanitarne svrhe.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Haos u Arizoni, zatvoren međudržavni autoput! (VIDEO)
katastrofa

Haos u Arizoni, zatvoren međudržavni autoput! (VIDEO)

Teretni voz koji je prevozio gorivo iskočio je iz šina i zapalio se u blizini granične linije između američkih saveznih država Novi Meksiko i Arizona, a u incidentu nije bilo povređenih, saopštili su železnički operater BNSF i policija.

27.04.2024

08:47

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija