• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/ekapija

21.02.2024

09:05

Kreće gradnja autoputa od Temišvara ka Beogradu: Najavljen i zajednički granični prelaz

Informer DN

Društvo

Kreće gradnja autoputa od Temišvara ka Beogradu: Najavljen i zajednički granični prelaz

Podeli vest

Rumunski ministar transporta i infrastrukture Sorin Grindeanu najavio je da će Studija izvodljivostivi za autoput od Temišvara do granice sa Srbijom biti gotova ovog proleća, kao i da će biti raspisan tender.

Grindeanu je istakao i da je dogovorena gradnja zajedničkog graničnog prelaza, koji će se nalaziti na oko 1,55 km od postojećeg graničnog prelaza Moravica, a čiju će gradnju finansirati Rumunija.

Rumunski ministar transporta i infrastrukture Sorin Grindeanu najavio je da će Studija izvodljivostivi za autoput od Temišvara do granice sa Srbijom biti gotova ovog proleća, kao i da će biti raspisan tender. Grindeanu je istakao i da je dogovorena gradnja zajedničkog graničnog prelaza, koji će se nalaziti na oko 1,55 km od postojećeg graničnog prelaza Moravica, a čiju će gradnju finansirati Rumunija.

Foto: printscreen/vojvodinauzivo.rs

 

 

- Ekološka dozvola i koraci za to su skoro završeni, geostudije su završene 99% čekaju se laboratorijski rezultati. Kažem da će ovog proleća biti završena studija izvodljivosti i biće raspisan tender. To je još jedna tačka do koje mi je stalo - rekao je Sorin Grindeanu, a prenosi portal Opinia iz Temišvara.
Podsetimo, sporazum o izgradnji autoputa Beograd-Temišvar potpisali su sredinom 2022. tadašnji ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije Tomislav Momirović i ministar transporta i infrastrukture Rumunije Sorin Mihail Grindeanu.

Ugovorne strane su se tada obavezale da će uspostaviti vezu između dve države direktnim povezivanjem autoputa Beograd-Vatin (državna granica), koji će biti dugačak 65 kilometara sa srpske strane i sa rumunske strane autoput Temišvar-Moravica (državna granica), dužine približno 78 kilometara.
Rok za završetak Studije izvodljivosti, koji je bio prvobitno 4. maja 2022. godine, više puta je produžen, poslednji put do jeseni 2024. godine.
Sorin Grindeanu je precizirao da bi autoput Temišvar-Moravica mogao biti izgrađen evropskim sredstvima, budući da je deo najkraćeg puta panevropskog koridora Gdanjsk-Solun.
- Temišvar-Moravica je projekat koji je prihvatljiv s gledišta kriterijuma Evropske unije - rekao je rumunski ministar saobraćaja.
Rumunija je, kako je navedeno, podnela prijavu za finansiranje projekta kroz CEF Program vojne mobilnosti, program kroz koji Evropska komisija finansira interne projekte poput sanacije nekih mostova na nacionalnim putevima koji prolaze pored vojnih baza, kao i prekogranične projekte. Radi se o projektu koji je vredan preko 260 miliona evra, od čega su 133 miliona evropska sredstva.
- Sledeće nedelje, će biti raspisan tender za deonicu Arad-Oradea. Veza sever-jug od Gdanjska do Soluna, obuhvata- Varšavu, Krakov, Košice (Slovačka), Debrecin (Mađarska), Oradea, Arad, Temišvar, Moravicu, Beograd i Solun. Ovo je najkraći put. Sledeće nedelje, ponavljam, biće raspisan tender za autoput Arad-Oradea, koji mora biti nastavljen ka jugu odnosno od Temišvara do Moravice - izjavio je ministar saobraćaja Rumunije, a prenosi temišvarski portal.

Prema dokumentaciji za budući autoput koji će povezati Temišvar sa Beogradom, koju je za rumusnku stranu izradila kompanija Egis, trasa će imati nekoliko putnih čvorova, koji će obezbediti ulaze i izlaze sa autoputa, ka regionalnim putevima u Rumuniji.
 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Zbog ovog auto-puta izemšta se tok Zapadne Morave: Povezaće pola miliona ljudi, ali i Koridore 10 i 11
Društvo

Zbog ovog auto-puta izemšta se tok Zapadne Morave: Povezaće pola miliona ljudi, ali i Koridore 10 i 11

Gradnja auto-puta Moravski koridor, dugog 112,3 kilometra počela je krajem 2019. Izgradnja obuhvata tri deonice: Adrani-Preljina, Kruševac-Adrani i Pojate – Kruševac. Do sada je u saobraćaj pušteno 27,8, a do kraja godine najavljuju još novih 46 kilometara. Osim što će povezati više od pola miliona žitelja centralne Srbije, ovaj auto-put biće veza Koridora 10 i 11.

08.02.2024

09:18

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Haos u Arizoni, zatvoren međudržavni autoput! (VIDEO)
katastrofa

Haos u Arizoni, zatvoren međudržavni autoput! (VIDEO)

Teretni voz koji je prevozio gorivo iskočio je iz šina i zapalio se u blizini granične linije između američkih saveznih država Novi Meksiko i Arizona, a u incidentu nije bilo povređenih, saopštili su železnički operater BNSF i policija.

27.04.2024

08:47

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija