• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/Kurir

25.02.2024

09:42

Oni nisu merodavni da nas ocenjuju, kada ni ne znaju kako im se deca ponašaju! Nastavnik oštro reagovao na novine u prosveti

Sedma beogradska gimnazija

Društvo

Oni nisu merodavni da nas ocenjuju, kada ni ne znaju kako im se deca ponašaju! Nastavnik oštro reagovao na novine u prosveti

Podeli vest

U javnosti se i dalje polemiše na temu da li bi roditelji trebalo da ocenjuju rad nastavnika.

Obrazovanje jeste osetljiva oblast i narušeni odnosi na relaciji učenik- nastavnik-roditelj mogu imati nesagledive posledice, upozoravaju profesori koji su svoj radni vek proveli u školi.

- Punih 39. godina proveo sam u nastavi i radu sa decom. Sva deca su kada pođu u školu od prvog dana slična u ponašanju zbog promene sredine dok kasnije dolazi do diferencijacije u ponašanju. Ima dece koja ne zaslužuju da im povisiš ton u komunikaciji, a ima i dece koja i posle trećeg upozorenja rade isto i ometaju nastavu - napominje naš sagovornik, profesor S.S. iz Vranja.

Profesor ističe da ponašanje dece u školi umnogome zavisi od kućnog vaspitanja.

- U malim sredinama znaju se porodice i tačno se zna koje dete je iz koje porodice po ponašanju. Velike sredine odudaraju i veća su zagonetka i nepoznanica i za nastavnike i za učenike. Nije verujte pravilo, da ako su roditelji obrazovani i kulturni, da je dete dobro vaspitano. Kad kažem dobro vaspitano to se odnosi na poštovanje nastavnika, odnos prema radu u školi, radu i disciplini na času i odmoru, ali i na odnos prema drugovima - objašnjava profesor S.S.

On napominje da je na početku svog rada u školi pre 39. godina bio mnogo manji upliv roditelja u rad pojedinih nastavnika, dok je poslednjih godina situacija pogoršana pa se roditelji mešaju čak i u ocenjivanju učenika, kako svoje tako i druge dece.

- Što je na štetu dece i krnjenja autoriteta nastavnika. U 90 odsto slučajeva u školu dolaze majke učenika i nalaze primedbe u ocenjivanju pojedinih nastavnika tvrdeći da njihovo dete zaslužuje veću ocenu. Roditelji ne znaju kako se njihova deca ponašaju u školi i koliko znaju, a puni su hvale kako im deca sve znaju i zaslužuju mnogo veće ocene. To uglavnom šteti njihovoj deci, a ne nastavniku. "Poklonjena ocena je medveđa usluga". Praksa je pokazala da se deca kojoj se poklanjaju ocene teže snalaze u životu, oslanjajući se na pomoć roditelja. Teže prevazilaze prepreke navikla da im i kasnije u životu bude sve poklonjeno i na dohvat ruke, a nisu to zaslužila. Nastavnicima treba da se dozvoli da rade svoj posao, jer su za to školovani, a roditelji da vaspitavaju pravilno decu - ističe sagovornik Kurira, profesor S.S.

Profesora S.S. iz Vranja učenici su ispratili u penziju na veoma emotivan način, a poruka urezana na poklonu za uspomenu mnogo govori o profesoru ovakvog stava, ali i učenicima koji su poštovali njegov autoritet.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija