• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/Telegraf

27.02.2024

10:25

Ministarka prosvete najavila nove promene: Moguće povlačenje pravilnika

Zoran Sinko

Društvo

Ministarka prosvete najavila nove promene: Moguće povlačenje pravilnika

Podeli vest

Ministarka prosvete Slavica Đukić Dejanović izjavila je da će njeno Ministarstvo još jednom preispitati Pravilnik o ocenjivanju i dodala da izmena tog Pravilnika ili njegovo povlačenje, ukoliko se proceni da se njime narušava dignitet nastavnika, nisu nikakva katastrofa.

Član pet Pravilnika o ocenjivanju predviđa da više od polovine roditelja jednog odeljenja mogu da podnesu prijavu protiv nastavnika, ukoliko smatraju da on ne radi dobro.

- Razgovaraćemo o tome da li taj član da se povuče ili možda izmeni, a da li će to uraditi ova Vlada, ili naredna videćemo - izjavila je Đukić Dejanović.

Đukić Dejanović je ponovila stav Ministarstva prosvete da je cilj donošenja Pravilnika bio da se prosvetni radnici zaštite od samovolje roditelja koji su i do sada imali zakonsko pravo da se anonimno žale, pa su često zloupotrebljavali i anonimnim prijavama zatrpavali škole i Ministarstvo.

- Ideja je bila da iskorenimo situacije da se svaki nezadovoljni roditelj pojedinačno i anonimno žali i to smo rešili tako da žalba može da se pokrene ako je više od polovine roditelja u jednom odeljenju nezadovoljno radom nastavnika. Ceo proces odvija se u školi, jer jer autonomija škola veoma važna -  istakla je Đukić Dejanović.

Ona je dodala da će o tome da li će Pravilnik biti povučen ili eventualno izmenjen, razgovarati sa svima sa kojima je razgovarano tokom pripreme dokumenta, a to su četiri reprezentativna sindikata i Društvo direktora Srbije, koji nisu imali primedaba na sadržaj Pravilnika.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je ranije na svojoj Instagram stranici "budućnostsrbijeav" poručio da još jednom treba razmisliti o Pravilniku i odluci da roditelji ocenjuju nastavnike, navodeći da ne treba da razmazimo decu i da nam roditelji vode škole.

- Znam da u Ministarstvu prosvete, kada su spremali Zakon o obrazovanju, da su na tome radili stručni ljudi. Znam da kada se donose pravilnici o odnosu prema nastavniku, nastavi, na tome rade stručni ljudi, ali kao predsednik, zamolio bih sve da još jednom razmisle o odluci da roditelji ocenjuju nastavnike - ukazao je Vučić.

Predsednik Srbije je dodao da su potrebni potpuno slobodni nastavnici, jer oni bolje od svih znaju kako je potrebno raditi sa decom.

- I ne mogu ni da zamislim situaciju u kojoj bih bolje od bilo kojeg učitelja, nastavnika, profesora znao kako neko od moje dece uči i kako se ponaša na času. I odakle bih imao pravo da ocenjujem nastavnika na bilo koji način - naveo je Vučić.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Aleksandar Vulin o izborima 2. juna: Vučić mora da se bavi izborima, ovo nisu lokalni izbori, hoće da slome kičmu Vučiću i našoj slobodarskoj politici
Izbori 2024

Aleksandar Vulin o izborima 2. juna: Vučić mora da se bavi izborima, ovo nisu lokalni izbori, hoće da slome kičmu Vučiću i našoj slobodarskoj politici

Gostujući u jutarnjem programu televizije Prva, Aleksandar Vulin je kazao da se 2. juna odlučuje o budućnosti Srbije, te da nije reč o lokalnim izborima koji se samo tako zovu. Vulin je kazao da na ovim izborima hoće da slome kičmu Vučiću da bismo se odrekli Republike Srpske, Kosova i Metohije, da bismo priznali da smo genocidan narod i uveli sankcije Rusiji.

27.04.2024

12:39

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Haos u Arizoni, zatvoren međudržavni autoput! (VIDEO)
katastrofa

Haos u Arizoni, zatvoren međudržavni autoput! (VIDEO)

Teretni voz koji je prevozio gorivo iskočio je iz šina i zapalio se u blizini granične linije između američkih saveznih država Novi Meksiko i Arizona, a u incidentu nije bilo povređenih, saopštili su železnički operater BNSF i policija.

27.04.2024

08:47

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija