• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

23.02.2024

21:00

Đukić Dejanović: Novi Pravilnik štiti nastavnike! Iz Unije prosvetnih radnika složni!

Tanja Andrić

Društvo

Đukić Dejanović: Novi Pravilnik štiti nastavnike! Iz Unije prosvetnih radnika složni!

Podeli vest

Na snagu je stupio nedavno usvojen Pravilniku za prevenciju i sprečavanje nasilja u školama, kojim se između ostalog, roditeljima omogućava da ocenjuju nastavnike.

Ministarka prosvete Slavica Đukić Dejanović kaže da ovaj pravilnik donosi novinu u smislu da ako više od 50 odsto roditelji sumnjaju da neki nastavnik krši zakon u procesu svog rada, bilo da je u pitanju predavanje, ocenjivanje i rad sa učenicima, imaju pravo da obaveste školu i direktora o tome.

- Tada škola, stručno veće i direktor imaju potpunu autonomiju ad odlučuju i ocenjuju da li je ta primedba roditelja osnovana ili ne. Zapravo, kolege tog nastavnika zajedno sa njim rade na popravljajnju njegovih radnih sposobnosti i kompetencija kroz razne seminare i predavanja uz praćenje njeghovog rada - kaže Đukić Dejanović i ističe da ovom članu pravilnika može da se razmišljamo i menja ako većina smatra da nije adekvatan.

Postoje primeri u kojima roditelji vrše pritisak na nastavnike kada je ocnjivanje u pitanju ali postoje procedure na osnovu kojih treba da se reaguje protiv roditelja koji zloupotrebljavaju svoju roditeljsku poziciju.

- Mislim da nastavnici zaslužuju jedno veliko "hvala" za svoj trud jer smatram da 95 odsto njih dobro i profesionalno rade svoj posao uz stalnu želju da se razvijaju i napreduju na profesionalnom i privatnom polju - ističe ministarka.

 

Iz Unije kažu da pravilnik štiti nastavnike

Predsednika Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije, Dobrivoje Marjanović, profesor tehnike i informatike, kaže da je ovaj Pravailnik produkt zajedničkog rada prosvetnih radnika i Ministarstva prosvete.

Foto: Printskreen

 

On kaže da je pravilnik osmišljen da štiti nastavnike ali da im nikako nije cilj da "zarate" sa roditeljima.

- Mi smo naše predloge dali Ministarstvu prosvete, nešto je prihvaćeno nešto nije. Imali smo kratak rok ali je pravilnik produkt pregovora i pronalaženja pravih rešenja. Roditelji imaju pravo na primedbe, svedoci smo velikog broja anonimnih dopisa koji su slali direkto direktorima škola, stručnim službama i samom ministarstvu. Veliki broj nastavnika je zbog toga suspendovano bez prilike da se izjasni i nešto promeni. Sada je procedura drugačija, potrebno je više od 50 odsto roditelja da podtži primedbu na rada nastavnika, nakon čega predstavnik roditeljskog saveta primedbu izlaže školi. Tada kolege nastavnici odlučuju da li je ona adekvatna i da li će biti usvojena. Taj nastavnik tada biva upićen na razna predavanja, seminare, prati se njegov rad uz podršku kolega koji su kompetentni da odlučuju o kvalitetu njegovog rada. Ali ne postoje nikakve kazne, sankcije niti suspendovanja sa posla ako za to nema pravih osnova - kaže Marjanović.

Prema njegovim rečima sada su nastavnici ti koji predstavlaju "filter" i oni prate rad nastavnika, daju mu instrukcije i učestvuju u njegovom poslovnom usavršavanju.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Haos u Arizoni, zatvoren međudržavni autoput! (VIDEO)
katastrofa

Haos u Arizoni, zatvoren međudržavni autoput! (VIDEO)

Teretni voz koji je prevozio gorivo iskočio je iz šina i zapalio se u blizini granične linije između američkih saveznih država Novi Meksiko i Arizona, a u incidentu nije bilo povređenih, saopštili su železnički operater BNSF i policija.

27.04.2024

08:47

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija