• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/Telegraf

21.02.2024

11:15

Roditeljski sastanci postaju prošlost?! Evo šta donosi novi Pravilnik

Shutterstock

Društvo

Roditeljski sastanci postaju prošlost?! Evo šta donosi novi Pravilnik

Podeli vest

Škole u poslednjoj nedelji prvog polugodišta, kao i poslednjoj nedelji nastavne godine neće organizovati roditeljske sastanke i informativne razgovore sa roditeljima, jedna je od novina koje predviđa novi Pravilnik o ocenjivanju učenika u osnovnom obrazovanju i vaspitanju.

Prema Pravilniku, koji je nedavno usvojen, jedna od novina predviđa i da je odeljenski starešina dužan da blagovremeno, a najmanje četiri puta u toku školske godine obaveštava roditelje o postignućima učenika, a ako roditelj ne dolazi na roditeljske i individualne sastanke, odeljenski starešina je dužan da ga u pismenoj formi obavesti o uspehu i ocenama.

U slučaju da se roditelj u roku od 15 dana od dana dobijanja poziva ne odazove tom pozivu, škola će o tome obavestiti nadležni centar za socijalni rad i zatražiti njegovo postupanje, navodi se u Pravilniku koji je objavilo Ministarstvo prosvete.

Prema Pravilniku o ocenjivanju učenika u osnovnom obrazovanju i vaspitanju u slučaju da roditelji više od polovine učenika iz istog odeljenja smatraju da određeni nastavnik nastavu i druge oblike obrazovno-vaspitnog rada, vrednovanje, praćenje, proveravanje i ocenjivanje učenika ne sprovodi u skladu sa zakonom i ovim pravilnikom, škola u tom slučaju sprovedi određenu proceduru.

Naime, roditelji koji imaju primedbe mogu se obratiti odeljenskom starešini preko predstavnika roditelja u savetu roditelja dopisom, koji je prethodno zaveden, nakon čega će odeljenski starešina o tome obavestiti nastavnika, nadležno stručno veće i direktora.

Nakon toga će stručno veće pribaviti izjašnjenje nastavnika na čiji je rad uložena primedba i ispitati primedbe na osnovu kojih će stručno veće svoje mišljenje, nakon ispitivanja situacije, priložiti direktoru.

Direktor zajedno sa stručnim saradnikom i sekretarom razmatra mišljenje stručnog veća i donosi odluku o prihvatanju, odnosno odbijanju primedaba roditelja, a ukoliko je primedba osnovana direktor, stručni saradnik i sekretar izrađuju plan pojačanog uvida u rad nastavnika kroz posetu i mere za otklanjanje nepravilnosti.

Kako se navodi, novi pravilnici o ocenjivanju u osnovnim i srednjim školama deo su aktivnosti kojima se jača vaspitna uloga škola i obrazovni sistem za prevenciju i odgovor na nasilje, a usaglašavaju se izmenama Zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja, koji je usvojen u novembru prošle godine i predviđa brojčano ocenjivanje vladanja u osnovnim i srednjim školama, počev od 2. razreda osnovne škole.

Kada je reč o Pravilniku o ocenjivanju učenika u srednjem obrazovanju i vaspitanju, prema njegovim odredbama, vladanje učenika ocenjivaće se brojčano, najmanje dva puta u toku polugodišta, kao i na kraju polugodišta i uticaće na opšti uspeh učenika.

Foto: Zoran Sinko

 

Ministarka prosvete Slavica Đukić Dejanović objasnila je ranije da se pravilnicima precizira postupanje i kriterijumi za ocenjivanje vladanja učenika, koje se vrši dva puta u polugodištu i utiče na opšti uspeh učenika.

Prema njenim rečima cilj ove mere jeste da bude i preventivna, jer je, kako je objasnila, važno da učenici znaju da se i njihovo ponašanje ocenjuje i da ocena iz vladanja utiče na njihove rezultate i opšti uspeh.

Ocenjuje se i vladanje učenika na dužem kućnom i bolničkom lečenju, učenika koji stiče srednje obrazovanje i vaspitanje kod kuće i učenika za kojeg je organizovana nastava na daljinu, dok se vladanje vanrednog učenika ne ocenjuje.

Na ocenu iz vladanja ne utiču ocene iz drugih predmeta, a škola je u obavezi da kontinuirano prati, analizira, blagovremeno preduzima mere u cilju razvijanja odgovornog ponašnja učenika i svih učesnika u obrazovno-vaspitnom procesu.

Ministarka je takođe tada objasnila da će prilikom zaključivanja ocene iz vladanja, odeljenjsko veće uzimati u obzir i angažovanje učenika u vannastavnim aktivnostima, u planiranju i realizaciji preventivnih aktivnosti, njegovo ponašanje prema drugim učenicima i zaposlenima i izvršavanje školskih obaveza, izostanke, izrečene vaspitne i vaspitno-disciplinske mere.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Ocena iz vladanja od sada ulazi u prosek! Evo na koji način će se ocenjivati učenici u osnovnim i srednjim školama! (VIDEO)
Live TV

Ocena iz vladanja od sada ulazi u prosek! Evo na koji način će se ocenjivati učenici u osnovnim i srednjim školama! (VIDEO)

Pre nekoliko dana došlo je do izmena u osnovnim i srednjim školama. Doneta je odluka da će ocena iz vladanja od sada biti podjednako bitna kao i sve ostale ocene. Roditelji će moći da podnesu prijave ukoliko su nezadovoljni radom nekog profesora. Ovo su izmene pravilnika za osnovne i srednje škole o kojima je u emisiji "Prve info" govorila ministarka prosvete Slavica Đukić Dejanović.

16.02.2024

10:31

sledeća vest

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17