• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Novosti, Informer.rs

01.03.2024

07:54

Zločinac Musa ponovo razvija ratne zastave! Bošnjaci, u prepoznatljivom koloritu, slave dan kada su ubili srpskog svata na Baščaršiji

printscreen

Društvo

Zločinac Musa ponovo razvija ratne zastave! Bošnjaci, u prepoznatljivom koloritu, slave dan kada su ubili srpskog svata na Baščaršiji

Podeli vest

U delu Federacije BiH sa većinskim bošnjačkim sta­novništvom 1. mart se obležava kao takozvani dan nezavisnosti BiH, jer je tada održan nele­galni referendum o ne­zavisnosti i otcepljenju BiH od SFRJ, na koji nisu izašli Srbi.

Srbi u Re­publici Srpskoj 1. mart pamte po ubistvu srpskog svata Nikole Gardovića u Sarajevu, na Baščaršiji, a što je bio i okidač za početak ratnih sukoba. Ove godine za tzv. dan ne­zavisnosti BiH najavljen je organizovani defile automobila sa ratnim za­stavama Republike BiH, a koji bi trebalo da dođe u Brčko. Inicijator defilea je Sa­nin Musa, biv­ši pripadnik z l o g l a s n o g odreda "El mudžahid", za koji se sumnja da je počinio monstruozne zločine nad Sr­bima u Vozući, i ko­ji je već u više navrata organizovao razne skupo­ve po Sarajevu i upućivao zapaljive i uvredljive iz­jave Srpskoj. Musa je ovaj put na mrežama objavio klip pod nazivom "Bosna te zove".

- Jer volimo Bosnu, jer volimo ljiljane. Defile automobila sa zastavama i ljiljanima najveći do sa­da. Kolone će ići iz svih pravaca BiH kroz više gradova i onda zajednič­ki defile u jednom veoma bitnom gradu za opstanak BiH. Dolazak obavezan za sve patriote Bosne - navo­di se u klipu ispod kojeg su stotine komentara po­drške defileu.

Najava ovog defilea dočekana je u Srpskoj kao provokacija i diza­nje tenzija, a mogućnost takvog skupa su osudili i u Brčkom. Predsednik Skupštine Brčko di­strikta Siniša Milić apelovao je na maksimal­nu suzdržanost povodom najavljenog defilea vo­zila kroz Brčko 1. marta, koji se u Federaciji BiH obeležava kao "dan neza­visnosti".

- Brčko distrikt je multietnička sredina u kojoj svako ima pravo da obeležava ono što mi­sli da treba, ali na na­čin koji neće provocirati druge. Na­dam se da je to mo­tiv naja­v lj e n o g defilea u Brčkom. Tenzije u distrikt u mogu koristi­ti samo onima koji žele da ovaj grad bude ne­uralgična tačka s ciljem stacioniranja dodatnih trupa Eufora ili drugih snaga. Isti priželjkuju zabranu defilea da bi sutra zabranili 9. janu­ar. Zato bi trebalo uči­niti sve da Brčko ostane grad tolerancije i među­sobnog uvažavanja - rekao je Milić.

Predsednik RS Mi­lorad Dodik izjavio je juče da obeležavanje tra­gičnog datuma, 1. marta, kao takozvanog dana ne­zavisnosti BiH, kada je u Sarajevu na kukavički način prolivena srpska krv, jasno pokazuje sav paradoks postojanja te, i takve BiH.

- Siguran sam da je FBiH jedina na svetu ko­ja slavi smrt, ubijanje, paljenje srpske zastave, i to na svadbenom veselju ugledne sarajevske sve­šteničke porodice. Još tužnije je da ubicama i onima koji slave zversko ubistvo srpskog svata 1. mart če­s t i t a j u diplo­m a t e zapad­n i h a m ­b a s a ­da koje n a m a , s r p s k o m narodu, drže predavanja o ljudskim pravima i demokratiji. Ne znam ni kako to da nazovem - tragedija ili ironija ili licemer­stvo, ili sve troje zajed­no. Najpre da je sve troje, i još dodatno patološka mržnja prema Republi­ci Srpskoj i svemu što je srpsko - istakao je predsednik Republike Srpske.

Dodik je rekao da to potvrđuje i sramni pri­jem, upriličen povodom crnog datuma 1. marta, u zgradi Većnice, u srcu sarajevske kasabe, koja se lažno predstavlja "mul­tietničkim gradom", na kaldrmi na kojoj je svire­po i mučki život izgubio srpski svat, a zločinač­kim pucnjima prekinuto svadbeno veselje.

- Prvi mart je samo dodatno razotkrio pravu istinu i šta se sprema srpskom narodu u "bo­sanskom loncu" koji je uzavreo od prevelike že­lje muslimana da od BiH naprave muslimansku državu u srcu Evrope, a nemuslimane, odnosno Srbe i Hrvate po njima starom znanom receptu iz prošlih ratova pobiju, iskorene, proteraju. Me­đutim, tadašnje srpsko rukovodstvo shvatilo je već ranije kakve su im na­mere i da se sprema sce­nario sadržan u "Islam­skoj deklaraciji" babe Alije - podsetio je Dodik.

On je naglasio da 1. mart nije i ne može biti praznik srpskog naroda u RS i BiH.

- To je datum koji nosi dve teške činjenice za srpski narod: ubijanje srpskog svata u Sarajevu i činjenicu da se tada pribeglo preglasavanju srpskog naroda na ta­kozvanom referendumu. Prvi mart za nas ne može biti praznik, ali jeste putokaz gde bi završili kao narod da nije bilo 9. januara i naše odluke da ne dozvoljavamo niko­me da preko nas i umesto nas donosi odluke o pro­storu na kojem živimo hiljadu godina i koji je neraskidivno vezan za Srbe - naveo je Dodik.

Prvog marta 1992. godine u Sarajevu na Baščaršiji je ubijen srpski svat Nikola Gar­dović, otac mladoženje Milana i svekar neveste Dijane Tambur, a ranjen pravoslavni sveštenik Radenko Miković, dok su ubice, koje muslimanska vlast u Sarajevu nije ni pokušala da pravično kazni, spalile srpsku za­stavu.

Protiv Nikolinog ubice, Rasima Delali­ća Ćele, tek početkom 2006. godine Kantonalno tužilaštvo u Saraje­vu pokrenulo je sudski proces, koji nikada nije okončan, jer je ovaj zloči­nac ubijen 2008. godine u Sarajevu. Osim Delalića, koji je naknadno priznao da je ubio Gardovića, svedoci su kao napadače prepoznali i Suada Ša­banovića iz Zvornika i Muhameda Švrakića iz Sarajeva, koji je sin osni­vača zloglasnih "Zelenih beretki" Emina Švraki­ća. Četvrti napadač je Ta­ib Torlaković, koji je kao i Ćelo, nakon rata ubijen u mafijaškom obračunu u Sarajevu. Delalić je od­mah nakon početka ratnih sukoba u Sarajevu postao komandant Devete musli­manske brdske brigade tzv. Armije BiH, a od ta­dašnjeg predsednika tzv. ratnog Predsedništva BiH Alije Izetbegovića "za zasluge" je na poklon dobio pištolj sa posve­tom.

Udruženja veterana spe­cijalnih jedinica Vojske RS očekuju da policija zabrani defile u Brčkom 1. marta jer bi dolazak sa obeležjima takozvane Ar­mije BiH ugrozio međuna­cionalne odnose u gradu.

Dodik: Ramo, mani se politike

MILORAD Dodik, predsednik RS, poručio je da je Ramo Isak, federalni ministar unutrašnjih poslova "potpuni idiot".

- Ko drugi može slati čestitke funkcionerima po Republici Srpskoj za takozvani dan nezavisnosti BiH - napisao je Dodik na društvenoj mreži "Iks".

Dodik je dalje naveo: Ramo, Ramo, mani se politike, uhvati se benča da izduvaš gluposti iz glave. Koja si ti budala!

Đaci marširali kroz Tuzlu

UČENICI srednjih škola u Tuzli pod ratnim zastavama proslavljali su juče takozvani dan nezavisnosti BiH. Na snimcima objavljenim na društvenim mrežama vidi se veliki broj đaka koji se u koloni kreću kroz grad mašući ratnim zastavama tzv. Armije BiH.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Haos u Arizoni, zatvoren međudržavni autoput! (VIDEO)
katastrofa

Haos u Arizoni, zatvoren međudržavni autoput! (VIDEO)

Teretni voz koji je prevozio gorivo iskočio je iz šina i zapalio se u blizini granične linije između američkih saveznih država Novi Meksiko i Arizona, a u incidentu nije bilo povređenih, saopštili su železnički operater BNSF i policija.

27.04.2024

08:47

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija