• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

02.03.2024

09:49

Da li ste znali Srbija ima drugu najnižu cenu struje u Evropi? Evo ko je odmah posle nas

Shutterstock

Društvo

Da li ste znali Srbija ima drugu najnižu cenu struje u Evropi? Evo ko je odmah posle nas

Podeli vest

Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović izjavila je da je cena električne energije u Srbiji i dalje niža u odnosu na cene u okruženju, izuzev Budimpešte (Mađarska), koja jedina ima nižu cenu električne energije od Beograda (Srbije) za domaćinstva.

Dubravka Đedović Handanović je u intervjuu za današnju Politiku istakla da je električna energija, prema podacima HEPI-ja (indeks cena energije u domaćinstvu) u Beogradu jeftinija nego, na primer, u Podgorici i Zagrebu.

Ukazala je da ostale države u Evropi imaju mnogo vepsiše cene električne energije od Srbije.

- Podsećamo da je Ministarstvo izmenilo Uredbu o energetski ugroženom kupcu (EUK), automatizovalo proces za sticanje statusa EUK za penzionere sa minimalnim penzijama i da je tokom grejne sezone broj domaćinstava sa olakšicama i popustima za plaćanje struje, grejanja ili gasa bio blizu 165.000, što je ujedno više nego nego duplo veći broj domaćinstava koja su do sada ostvarila pravo na popust otkad je EUK status uveden - rekla je Đedović Handanović.

Foto: Shuterstock

 

 

Ministarka je naglasila da, po preporuci vlade, EPS obračunava i popuste za racionalnu potrošnju svim domaćinstvima koja racionalno troše energiju.

- Ukoliko građani uštede više od pet odsto električne energije u odnosu na prethodnu godinu ili godinu pre toga, mogu da ostvare popust i do 40 odsto na račun za struju - rekla je ona.

Navela je da je u decembru popust od 40 odsto ostvarilo čak 670.000 domaćinstava.

Prema podacima HEPI-ja, cena kilovat-sata u Beogradu sa taksama i PDV-om iznosi 10,48 evra, u Budimpešti 9,68 evra, u Podgorici 10,90 evra, u Zagrebu 14,35 evra, dok je, na primer, u Londonu cena 40,73 evra.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!
Live TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!

Geopolitički svet je sve uzburkaniji. Verovatno Srbija treba da bude veličine Gaze da bi bila dovoljno mala. U svetu ima mnogo prekombinovanja. Dešava se nešto što će prave rezultate dati tek za pet godina. O domaćoj politici, ali i o poseti Blinkena Bliskom Istoku govorili su u "Info večeri" Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke i Jovana Stojković iz pokreta Živim za Srbiju.

27.04.2024

22:35

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija