• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

02.03.2024

10:47

Nevena i Anđela ispraćene u vojsku po starim - srpskim običajima: Prelepe devojke ponos naše zemlje, suze radosnice liju niz nedra!

https://www.mod.gov.rs/

Društvo

Nevena i Anđela ispraćene u vojsku po starim - srpskim običajima: Prelepe devojke ponos naše zemlje, suze radosnice liju niz nedra!

Podeli vest

Iako na prvi pogled deluje začuđujuće i pomalo nesvakidašnje, sve češće na našem podneblju možemo videti da se za dobrovoljno služenje vojnog roka opredeljuju i devojke.

Tako će narednih šest meseci u martovskoj klasi Vojsku Srbije služiti Nevena Filipović iz Adrana kod Kraljeva i Anđela Simović iz Čačka.

U narodnim nošnjama, uz muziku i igru članovi KUD-a "Moravac" i meštani Adrana ispratili su Nevenu u vojsku. Sa drugarima iz generacije ostvarenje najveće želje već je proslavila.

- To mi je bila životna želja. Od malih nogu sam gledala tako filmove, gledala sam 'Vojnu akademiju' i videla sam Zimče. Samoj sebi rekla sam da hoću da budem jednog dana Zimče i to mi je bila želja - rekla je Nevena Filipović iz Adrana kod Kraljeva.

U porodici Filipović ponosni su na odluku potomka solunskog ratnika da sa nepunih 19 godina stupi u vojničke redove.

- Tamo se nauči mnogo o životu, mnogo stvari. Bitno je da svi prođu to, da postanu ljudi, jer tako se postaje čovek - ističe Novica Filipović, Nevenin otac.

Foto: https://www.mod.gov.rs/

 

 

Njena baka Dragica Filipović je ponosna.

- I dalje da ostane u vojsci, da radi, da bude zdrava i dobro. Ponosna baba dok je živa - govori baka Dragica sa posebnom setom u glasu.

Ispraćaji u vojsku u seoskom Domu kulture u Adranima nisu organizovani više od 15 godina.

- Ovo je jedan jedinstven slučaj u današnje vreme i mnogo mi je drago što se to desilo baš kod nas u Adranima, da devojka ima smelost i hrabrosti da krene vojničkim stopama - rekao je Dragoljub Marković iz sela Adrani.

I devetnaestogodišnja Anđela iz Čačka prijavila se za dobrovoljno služenje vojnog roka.

- Znam šta me očekuje u vojsci zato što sam se informisala, a neke stvari nisam ni želela da mi kažu, da mi odaju. Zato što želim da sama vidim šta me čeka i ja sam spremna na sve to - rekla je Anđela Simović iz Čačka.

Foto: RHMZ printscreen

 

 

Da obuče vojničku uniformu i ovoj mladoj Čačanki je ostvarenje životnog sna.

- Moje mišljenje je da svaki muškarac koji završi srednju školu i napuni 18 godina treba da se uvede u vojnu evidenciju i da treba da odsluži vojni rok. Zato što je to iskreno više za muškarce, ali i za žene koje to želele -  dočarava Anđela Simović.

Nevena i Anđela će odluženje vojnog roka početi u Valjevu, gde će na opštoj obuci biti sa devojkama i mladićima martovske klase, prenosi RTS.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija