• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/Tanjug

05.03.2024

11:19

Ministarka najavila sjajne vesti: Stiže nova pomoć države

printscreen/Tanjug

Društvo

Ministarka najavila sjajne vesti: Stiže nova pomoć države

Podeli vest

Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović izjavila je danas, povodom obeležavanja Svetskog dana energetske efikasnosti, da će novi poziv za subvencije za energetiku efikasnost za domaćinstva biti objavljen na proleće, u martu ili aprilu.

- Novi poziv će biti već na proleće, znači sad u martu ili u aprilu, prvo ćemo mi sprovesti kao resorno ministarstvo, a onda opštine ka građanima", rekla je Đedović Handanović za Tanjug.

Podsetila je da se danas obeležava Svetski dan energetske efikasnosti i naglasila da je važno da mislimo o energetskoj efikasnosti svaki dan.

- I mislim da to građani iz Srbije pokazuju zaista u sve većem broju. Mi moramo da radimo na unapređenju energetske efikasnosti jer je ona deo energetske i zelene tranzicije. Zapravo, energetskom efikasnošću, odnosno svim merama koje sprovodimo na godišnjem nivou, možemo da uštedimo između 25 i 30 odsto potrošnje električne energije, što je ogromno. I kada mislimo i na aerozagađenje i kada mislimo na manje račune, ali i kada mislimo na to da učinimo nešto dobro za našu životnu sredinu, navela jke ona.

Foto: Milan Obradović

 

 

Što se tiče vlade i Ministarstva energetike, mi smo zaista naporno radili tokom prošle godine i nastavićemo to i ove godine, a pre svega da pomažemo građanima da sprovedu mere energetske efikasnosti, dodala je ministarka.

Istakla je da zato u tu svrhu država nastavlja da pomaže kroz subvencije građanima, pre svega da te subvencije idu i do 65 odsto.

Kako je rekla, da građani zamene svoje prozore ili da poboljšaju krovove ili izolaciju, ili da ugrade solarne panele, toplotne pumpe.

"Potpisali smo, 5.500 ugovora u poslednjih šest meseci, za toliko domaćinstava i 1,8 milijardi dinara je opredeljeno samo za prošlu godinu. Ostaje nam sigurno još nekih 5.000 da potpišemo i to je u toku. Ti radovi će biti gotovi već pre početka naredne grejne sezone. To radimo sa više od 130 gradova i opština u Srbiji, gde oni objavljuju svoje pozive, da građani mogu da se prijave, ali mi dajemo taj okvir i plan je da uložimo oko 50 miliona evra u naredne četiri godine", navela je ministarka.

Rekla je da postoji veliki odziv građana kada se objavi javni poziv i da su redovi ispred opština.

- Ja zahvaljujem građanima što su prepoznali da i oni mogu da doprinesu zelenoj tranziciji, kao i da malim naporom mogu dosta i dugoročno da doprinesu, pre svega kada je u pitanju ušteda električne energije, ali i da imaju manje račune. Moram takođe da se zahvalim građanima i što štede svakog meseca kada je potrošnja električne energije u pitanju. Za prošli mesec milion i po domaćinstava u Srbiji je ostvarilo pravo na popust, odnosno za racionalnu potrošnju, a pričamo o više od 600.000 domaćinstava koje je ostvarilo maksimalan popust od 40 odsto na svojim računima, rekla je ona.

Naglasila je da je energetska efikasnost bitna i za gradove i za javne objekte.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!
Live TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!

Geopolitički svet je sve uzburkaniji. Verovatno Srbija treba da bude veličine Gaze da bi bila dovoljno mala. U svetu ima mnogo prekombinovanja. Dešava se nešto što će prave rezultate dati tek za pet godina. O domaćoj politici, ali i o poseti Blinkena Bliskom Istoku govorili su u "Info večeri" Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke i Jovana Stojković iz pokreta Živim za Srbiju.

27.04.2024

22:35

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija