• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/Euronews

12.03.2024

09:43

Osmaci na probi male mature 22. i 23. marta: Koje škole su bile najtraženije na prethodnom upisu?

Tanjug/Rade Prelić

Društvo

Osmaci na probi male mature 22. i 23. marta: Koje škole su bile najtraženije na prethodnom upisu?

Podeli vest

Još desetak dana ostalo je do probe male mature, koja je zakazana za 22. i 23. mart.

To će biti prilika da osmaci provere svoje znanje na tri testa - iz srpskog, matematike i predmeta po izboru. Na trećem testu biraju jedan od pet ponuđenih predmeta - istorija, geografija, fizika, hemija, biologija.

Proba završnog ispita se organizuje svake godine i predstavlja vernu simulaciju male mature. To je prilika da se učenici upoznaju sa svim procedurama koje ih čekaju u junu, ali i da vide gde su sa znanjem, na kojim oblastima treba više da porade u narednom periodu.

Testovi za probni ispit već su spremni, a učenici test iz matematike polažu 22. marta od 12 do 14 sati, dok se test iz srpskog i predmeta po izboru polaže 23. marta od 9 do 11 sati, odnosto 11.30 do 13.30 sati.

Najviše osmaka ove godine se opredelilo da kao treći test polažu biologiju (38 odsto), zatim sledi geografija (28 odsto) istorija (16 odsto). Svega devet odsto se opredelilo za hemiju, a osam odsto za fiziku.

Testovi na probnom završnom ispitu pregledaju se u školama, a sa rezultatima nastavnici treba da upoznaju učenike i roditelje. Nakon probe male mature učenici će imati još jednu priliku da se predomisle i promene svoj izbor što se tiče trećeg ispita. Od 8. do 11. aprila oni će u svojim osnovnim školama moći da podnesu zahtev da promene predmet za koji su se ranije opredelili.

Mala matura

Prema školskom Kalendaru mala matura 2024 zakazana je za 17.,18. i 19. jun. Počinje testom iz srpskog jezika, drugi dan se polaže matematika, dok je treći dan rezervisan za izborni predmet. 

Svi osmaci moraju da izađu na završni ispit. To je "kruna" osnovnog obrazovanja, jer po Zakonu o osnovnom obrazovanju učenik je završio osnovnu školu tek kada pristupi polaganju male mature. Na testu đaci ne mogu da padnu, ali je ostvareni broj bodova važan za upis u željnu srednju školu.

Preliminarni rezultati male mature biće objavljeni 21. juna. Nerednih pet dana rezervisani su za prigovore učenika i odgovore na žalbe, dok će konačni rezultati završnog ispita biti objavljeni 24. juna. 

U Zavodu za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja nedavno su za Euronews Srbija rekli da su spremni ispitni materijali za završni ispit i da je u toku tehnička priprema i štampa.

Broj osvojenih bodova na maloj maturi važan je kako bi osmaci mogli da upišu željenu srednju školu. Prethodnih godina najtraženije su bile gimnazije, medicinske škole, ali i elektrotehničke škole, posebno smerovi informacionih tehnologija.

Prema podacima Ministarstva prosvete škole u kojima je prošle godine na jedno mesto aplicirao najveći broj učenika po prvoj želji za upis bile su: Medicinska škola Novi Pazar, Tehnička škola "Rade Metalac" Leskovac, Grafičko-medijska škola Novi Beograd, Prva tehnička škola Kruševac i Medicinska škola "Dr Aleksa Savić" Prokuplje.

Najtraženije škole

Ukoliko se ne računaju odeljenja za učenike sa posebnim sposobnostima i bilingvalna, prema podacima portala "mojasrednjaškola", najtraženije gimnazije u Beogradu po smerovima su bile: Treća gimnazija, prirodno matematički smer (95.65 bodova), Četrnaesta gimnazija, prirodno matematički smer (92,75),Četvrta gimnazija, prirodno matematički (92.38), Deveta gimnazija, prirodno-matematički smer (91,71), Deseta gimnazija, opšti smer (91,55), Treća gimnazija, društveno jezički smer (91,31).

Najtraženije srednje stručne škole u Beogradu su ETŠ Nikola Tesla, elektrotehničar informacionih tehnologija (93.07 boda), Vazduhoplovna akademija, tehničar vazdušnog saobraćaja (93.31), ETŠ Nikola Tesla, administrator računarskih mreža (89.35).

Prošle godine je za upis u Medicinsku školu u Novom Pazaru, za smer ginekološko-akušerska sestra, bilo potrebno minimum 82,98 bodova. Da bi upisali smer zubni-tehničar maturanti su morali da ostvare minimum 86,00 bodova, a za fizioterapeutskog tehničara 83,50 bodova.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Haos u Arizoni, zatvoren međudržavni autoput! (VIDEO)
katastrofa

Haos u Arizoni, zatvoren međudržavni autoput! (VIDEO)

Teretni voz koji je prevozio gorivo iskočio je iz šina i zapalio se u blizini granične linije između američkih saveznih država Novi Meksiko i Arizona, a u incidentu nije bilo povređenih, saopštili su železnički operater BNSF i policija.

27.04.2024

08:47

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija