• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

14.03.2024

13:24

STADA ostvarila dvocifreni rast prodaje i dobiti u 2023. godini

Hemofarm

Društvo

STADA ostvarila dvocifreni rast prodaje i dobiti u 2023. godini

Podeli vest

STADA (Štada) je u 2023. nastavila sa dvocifrenim rastom prodaje i dobiti. Korigovano za fluktuacije valute i specijalne stavke, Grupa je povećala svoju prodaju za 14% na 3,73 milijarde evra.

Korigovana zarada pre kamata, poreza, deprecijacije i amortizacije (EBITDA) poboljšala se za 19% na 802 miliona evra, potpomognuta poboljšanom cenom koštanja, uprkos inflatornim pritiscima kao i snažnom pouzdanom isporukom. 

“Naši rezultati nastavljaju da napreduju u odnosu na naše glavne konkurente,” navodi generalni direktor STADA grupe Peter Goldschmidt. “Naša kultura sa preduzetničkim fokusom donosi i nova lansiranja iz našeg opsežnog pajplajna i snažan organski rast.”

Dokaz ovakve kulture – koju potpomažu vrednosti integritet, agilnost, preduzetnički duh i One STADA – je činjenica da je 91% svih ljudi u STADI dobrovoljno učestvovalo u globalnoj anketi zaposlenih koja je sprovedena u novembru 2023, što je daleko iznad merila u industriji. STADA takođe prednjači u industriji i po pitanju proporcije zaposlenih koji su ponosni što rade za kompaniju (81%) i uvereni su da će kompanija nastaviti da ostvaruje svoje poslovne ciljeve (88%).

Foto: Peter Goldschmidt - Generalni direktor STADA, Hemofarm

 

Sa rastom iz svih proizvodnih segmenata i svih geografskih regiona u kojima STADA posluje,  zajedno sa 95 ugovora o razvoju poslovanja i licenciranju koji su potpisani tokom 2023, STADA je nastavila da ostvaruje svoju viziju da bude partner izbora u oblasti zdravstvenih proizvoda široke potrošnje, generičkih proizvoda i specijaliteta, dok kontinuirano prerasta industriju u smislu prodaje i dobiti. 

Na rast prodaje u 2023. je prevashodno uticao STADIN segment zdravstvenih proizvoda široke potrošnje, koji je činio 40% ukupne prodaje Grupe. Prodaja zdravstvenih proizvoda široke potrošnje poboljšana je za 17% i iznosi 1,49 milijardi evra, što je bolji rezultat od ostalih prvih 10 konkurenata. To je ojačalo STADINU poziciju četvrtog najvećeg dobavljača zdravstvenih proizvoda široke potrošnje u Evropi u smislu prodaje.

Putem svoje etablirane četvrte pozicije na evropskom maloprodajnom tržištu generičkih proizvoda, STADA je u 2023. unapredila svoju prodaju generičkih proizvoda za 6% i ona iznosi 1,50 milijardi evra, što čini 40% od ukupne prodaje Grupe. Lansiranja kao što su antikoagulans apixaban, lek za dijabetes sitagliptin i analgetik tapentadol, kao i tacrolimus za transplantaciju i sugammadex za poništavanje dejstva mišićnih relaksansa, doprineli su ovom napretku. 

Foto: Hemofarm

 

STADIN najbrže rastući proizvodni segment u 2023. su farmaceutski specijaliteti. Prodaja je naglo porasla za 25% na 749 miliona evra, što predstavlja 20% od ukupne prodaje Grupe pošto se portfolio specijaliteta ubrzao. 

STADIN kontinuirani zamajac održivog rasta odrazio se u decembru 2023. poboljšanom nezavisnom procenom ekološkog, socijalnog i upravljačkog (ESG) rizika Grupe. Nezavisna agencija Sustainalytics svrstala je STADU među top 6% farmaceutskih kompanija širom sveta po pitanju ESG. Ovakva ocena za STADU u poređenju sa oko 900 drugih farmaceutskih kompanija širom sveta odražava posvećenost grupe poslovanju kao pouzdan partner društvu, kupcima, regulatornim organima i zainteresovanim stranama tržišta kapitala kako bi se obezbedio STADIN dobar temelj za održivi uspeh. 

“Štadina jedinstvena kultura utiče na naše rezultate, i siguran sam da imamo tim, proizvode i pajplajn koji će nastaviti naš snažan rast,” zaključuje Goldschmidt.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!
Live TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!

Geopolitički svet je sve uzburkaniji. Verovatno Srbija treba da bude veličine Gaze da bi bila dovoljno mala. U svetu ima mnogo prekombinovanja. Dešava se nešto što će prave rezultate dati tek za pet godina. O domaćoj politici, ali i o poseti Blinkena Bliskom Istoku govorili su u "Info večeri" Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke i Jovana Stojković iz pokreta Živim za Srbiju.

27.04.2024

22:35

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija